Dr. Ruxandra Ciltea este medic dentist de stomatologie generala, estetica dentara si implantologie si co-fondator in cadrul grupului de clinici Dental Expert's Group.
Periodic, dr. Ruxandra Ciltea ne va oferi sfaturi de nutritie de urmat pentru a avea o dantura cat mai sanatoasa.
Majoritatea doamnelor (si nu numai) apreciaza o cafea buna, atat dimineata la trezire, cat si ca pretext de socializare.
Ne ajuta sa ne trezim si sa fim in forma, e buna la orice discutie intre prietene, sau atunci cand avem de petrecut nopti albe lucrand sau invatand pentru un examen important.
Dar cum ne afecteaza cafeaua dintii, cat e de buna sau de daunatoare pentru sanatatea si aspectul danturii noastre?
Cu toate am observat cu neplacere petele maronii care raman pe ceasca din care ne bem cafeaua, chiar si dupa ce o spalam foarte bine.
Exact acelasi lucru se intampla si in cazul dintilor. In special pe partea interioara, petele de cafea se instaleaza, fiind extrem de aderente si greu de curatat.
Dintii capata, pe toate suprafetele, un aspect neplacut, galbui-maroniu. Asta se intampla pentru ca pigmentul cafelei patrunde prin toate microfisurile si prin microspatiile existente la nivelul prismelor de smalt.
De asemenea, dintii patati de cafea sunt mai predispusi la recolorare in urma albirilor dentare. Nu numai smaltul este supus acestui proces. Obturatiile vechi sau incorect finisate se infiltreaza pe la margini si isi schimba iremediabil culoarea.
Trebuie sa luam aminte ca albirea dentara are efect exclusiv pe tesut natural, deci orice tip de material adaugat de catre medic nu va reactiona la substantele de albire. Solutia, in cazul deteriorarii de orice fel a restaurarilor dentare, este schimbarea lor.
Un alt dezavantaj al consumului de cafea in exces, este ca aceste coloratii care se depun pe suprafata dintilor nu sunt lucioase, asa cum este smalÈul, ci rugoase, aderente.
Prin aceasta caracteristica, coloratiile favorizeaza depunerea placii bacteriene, acumularea de tartru si resturi alimentare. Toate acestea duc, in timp, la aparitia cariilor si problemelor parodontale.
De asemenea, in cazul celor care prefera cafeaua indulcita, trebuie sa tinem cont ca si zaharul din cafea este un inamic al sanatatii dentare. Acesta poate fi combatut simplu, prin periajul dentar ulterior consumului de cafea indulcita, sau prin renuntarea la zaharul din ceasca.
Cu toate astea, cafeaua nu trebuie exclusa complet din obiceiurile noastre zilnice, ci trebuie doar sa avem grija atunci cand o consumam. Doamnele si domnisoarele care sunt extrem de preocupate de estetica dentara au ca solutie la indemana, consumul cafelei cu paiul (nu extrem de eleganta, dar eficienta).
Controlul periodic la dentist este o componenta foarte importanta in mentinerea igienei si sanatatii dentare. O data la 6 luni cu totii ar trebui sa ne prezentam in cabinet pentru control si igienizare profesionala (detartraj, periaj, air-flow).
In concluzie, ne permitem sa facem aproape tot ce ne dorim, cu conditia ca nimic sa nu fie in exces si sa respectam niste reguli de viata sanatoase si echilibrate.
Sursa foto: newpinkapron.com
Va invit sa le incercati, sunt grozave, asta desigur daca va place branza! :)))
Bulete de branzaDrobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...
Drob de miel, reteta videoOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii