Cafeaua si dintii - cum ne afecteaza cafeaua dantura

Cafeaua si dintii - cum ne afecteaza cafeaua dantura

Dr. Ruxandra Ciltea este medic dentist de stomatologie generala, estetica dentara si implantologie si co-fondator in cadrul grupului de clinici Dental Expert's Group.

Periodic, dr. Ruxandra Ciltea ne va oferi sfaturi de nutritie de urmat pentru a avea o dantura cat mai sanatoasa. 

Majoritatea doamnelor (si nu numai) apreciaza o cafea buna, atat dimineata la trezire, cat si ca pretext de socializare.

Ne ajuta sa ne trezim si sa fim in forma, e buna la orice discutie intre prietene, sau atunci cand avem de petrecut nopti albe lucrand sau invatand pentru un examen important.

Dar cum ne afecteaza cafeaua dintii, cat e de buna sau de daunatoare pentru sanatatea si aspectul danturii noastre?

Cu toate am observat cu neplacere petele maronii care raman pe ceasca din care ne bem cafeaua, chiar si dupa ce o spalam foarte bine.

Exact acelasi lucru se intampla si in cazul dintilor. In special pe partea interioara, petele de cafea se instaleaza, fiind extrem de aderente si greu de curatat.

Dintii capata, pe toate suprafetele, un aspect neplacut, galbui-maroniu. Asta se intampla pentru ca pigmentul cafelei patrunde prin toate microfisurile si prin microspatiile existente la nivelul prismelor de smalt.

De asemenea, dintii patati de cafea sunt mai predispusi la recolorare in urma albirilor dentare. Nu numai smaltul este supus acestui proces. Obturatiile vechi sau incorect finisate se infiltreaza pe la margini si isi schimba iremediabil culoarea.

Trebuie sa luam aminte ca albirea dentara are efect exclusiv pe tesut natural, deci orice tip de material adaugat de catre medic nu va reactiona la substantele de albire. Solutia, in cazul deteriorarii de orice fel a restaurarilor dentare, este schimbarea lor.

Un alt dezavantaj al consumului de cafea in exces, este ca aceste coloratii care se depun pe suprafata dintilor nu sunt lucioase, asa cum este smalțul, ci rugoase, aderente.

Prin aceasta caracteristica, coloratiile favorizeaza depunerea placii bacteriene, acumularea de tartru si resturi alimentare. Toate acestea duc, in timp, la aparitia cariilor si problemelor parodontale.

De asemenea, in cazul celor care prefera cafeaua indulcita, trebuie sa tinem cont ca si zaharul din cafea este un inamic al sanatatii dentare. Acesta poate fi combatut simplu, prin periajul dentar ulterior consumului de cafea indulcita, sau prin renuntarea la zaharul din ceasca.

Cu toate astea, cafeaua nu trebuie exclusa complet din obiceiurile noastre zilnice, ci trebuie doar sa avem grija atunci cand o consumam. Doamnele si domnisoarele care sunt extrem de preocupate de estetica dentara au ca solutie la indemana, consumul cafelei cu paiul (nu extrem de eleganta, dar eficienta).

Controlul periodic la dentist este o componenta foarte importanta in mentinerea igienei si sanatatii dentare. O data la 6 luni cu totii ar trebui sa ne prezentam in cabinet pentru control si igienizare profesionala (detartraj, periaj, air-flow).

In concluzie, ne permitem sa facem aproape tot ce ne dorim, cu conditia ca nimic sa nu fie in exces si sa respectam niste reguli de viata sanatoase si echilibrate.

Sursa foto: newpinkapron.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
1
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
3
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Conserva de Fasole Verde
5
Conserve, muraturi

Conserva de Fasole Verde

Conserva de Fasole Verde
Parteneri
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia