Alimentele modificate genetic si sanatatea

Alimentele modificate genetic si sanatatea

Alimentele modificate genetic au aparut pe piata la inceputul anilor `90 si in mai putin de 10 ani acestea au acaparat 2/3 din piata din SUA. Intre anii 1997-1999 o patrime din intreaga suprafata agricola a Statelor Unite era cultivata cu legume sau fructe modificate genetic, procentul crescand continuu in ultimul deceniu. Dincolo de motivatiile pragmatice ce stau la baza utilizarii tehnologiei genetice in sprijinul crearii unor noi soiuri de alimente - rezistenta mai mare la schimbarile de temperatura (de ex. rezistenta la inghet a capsunilor modificate genetic), un aspect mai atragator care favorizeaza vanzarile ridicate, reducerea timpului de maturizare, rezistenta sporita la boli, daunatori, etc., toate traducandu-se intr-un profit mai mare al producatorilor, raman controversele ce insotesc aceste alimente.

Fara indoiala ca cea mai mare probleme ridicata de alimentele modificate genetic consta in lipsa studiilor cu privire la efectele pe termen lung pe care acestea le-ar putea avea. Desi unele neajunsuri sunt deja observate, precum:

impactul asupra sanatatii umane – efectele alergice, rezistenta la antibiotic provocata;probleme de natura etica – chinul la care sunt supuse animalele fortate sa creasca nenatural;

exista si o serie de probleme care preocupa specialistii, dar care inca nu au fost cu exactitate demonstrate.

Mutatiile ar putea sa fie capabile sa calatoreasca catre alte celule, tesuturi sau organe din interiorul corpului uman. Efectul de domino ce se poate declansa printr-o simpla mutatie genetica generata de un aliment nu trebuie ignorat. Acesta poate cauza efecte devastatoare pentru organismul uman.

Afectiuni direct corelate cu alimentele modificate genetic:

Cancerul de san, de prostata si de colon
Aceasta afectiune s-a dovedit a fi in stransa legatura cu un hormon (rBGH) de crestere injectat in vacile de lapte. Studiile au aratat clar ca acesta este responsabil de inducerea transformarii maligne a celulelor epiteliale din san, iar riscul dezvoltarii cancerului de prostata si de colon creste cu pana la 400-500%. Hormonul este inca aprobat, considerandu-se ca prezenta lui este inlaturata din produsele lactate prin pasteurizare.

Alergiile
Numarul alergiilor alimentare a crescut simtitor in ultimele doua decenii. Acest fapt poate fi explicat atat prin prezenta unor substante pe care organismul uman nu este programat sa le tolereze, cat si prin extinderea pe care acestea au cunoscut-o. Practic, mai toate alimentele pe care le ingeram au in compozitie substante nenaturale similare, conducand la o frecventa mare de ingerare, frecventa netolerata corespunzator de catre organism.

Deficiente la nastere si toxicitate
Ingeram produse modificate genetic fara a sti ce efect au acestea asupra evolutiei umane. S-a stabilit o corelatie clara intre hormonul de crestere rBGH injectat vacilor si deficientele la nastere si chiar durata vietii.

Scaderea valorii nutritionale
Studiile au demonstrat ca anumite alimente modificate genetic au un continut nutritional mai scazut decat cel normal. Mai mult decat atat, acestea sunt deseori suprasaturate de grasimi si infectate de bacterii.

Desi, in teorie sunt tratate genetic doar anumite alimente, efectele acestui proces sunt globale. Toxicitatea din sol creste, numeroase specii de plante fiind pe cale de disparitie, mutatiile din plante ducand la extinctia unor specii de insecte si la tranformarea altora in adevarate "superfiinte", ce se vor inmulti in exces in lipsa unor pradatori naturali, ducand astfel la un dezechilibru natural ale carui efecte vor fi resimtite in curand.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Chec marmorat
1
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Papricas de Cartofi cu Pui
3
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Prajitura Cappuccino
4
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Chec tigrat
5
Dulciuri

Chec tigrat

Chec tigrat
Parteneri
Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat
Bucataras.RO

Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat

Aveam niște mere care începuseră să se înmoaie și m-am gândit să pregătesc o prajitură. A ieșit un...

Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia