Alimentele modificate genetic si sanatatea

Alimentele modificate genetic si sanatatea

Alimentele modificate genetic au aparut pe piata la inceputul anilor `90 si in mai putin de 10 ani acestea au acaparat 2/3 din piata din SUA. Intre anii 1997-1999 o patrime din intreaga suprafata agricola a Statelor Unite era cultivata cu legume sau fructe modificate genetic, procentul crescand continuu in ultimul deceniu. Dincolo de motivatiile pragmatice ce stau la baza utilizarii tehnologiei genetice in sprijinul crearii unor noi soiuri de alimente - rezistenta mai mare la schimbarile de temperatura (de ex. rezistenta la inghet a capsunilor modificate genetic), un aspect mai atragator care favorizeaza vanzarile ridicate, reducerea timpului de maturizare, rezistenta sporita la boli, daunatori, etc., toate traducandu-se intr-un profit mai mare al producatorilor, raman controversele ce insotesc aceste alimente.

Fara indoiala ca cea mai mare probleme ridicata de alimentele modificate genetic consta in lipsa studiilor cu privire la efectele pe termen lung pe care acestea le-ar putea avea. Desi unele neajunsuri sunt deja observate, precum:

impactul asupra sanatatii umane – efectele alergice, rezistenta la antibiotic provocata;probleme de natura etica – chinul la care sunt supuse animalele fortate sa creasca nenatural;

exista si o serie de probleme care preocupa specialistii, dar care inca nu au fost cu exactitate demonstrate.

Mutatiile ar putea sa fie capabile sa calatoreasca catre alte celule, tesuturi sau organe din interiorul corpului uman. Efectul de domino ce se poate declansa printr-o simpla mutatie genetica generata de un aliment nu trebuie ignorat. Acesta poate cauza efecte devastatoare pentru organismul uman.

Afectiuni direct corelate cu alimentele modificate genetic:

Cancerul de san, de prostata si de colon
Aceasta afectiune s-a dovedit a fi in stransa legatura cu un hormon (rBGH) de crestere injectat in vacile de lapte. Studiile au aratat clar ca acesta este responsabil de inducerea transformarii maligne a celulelor epiteliale din san, iar riscul dezvoltarii cancerului de prostata si de colon creste cu pana la 400-500%. Hormonul este inca aprobat, considerandu-se ca prezenta lui este inlaturata din produsele lactate prin pasteurizare.

Alergiile
Numarul alergiilor alimentare a crescut simtitor in ultimele doua decenii. Acest fapt poate fi explicat atat prin prezenta unor substante pe care organismul uman nu este programat sa le tolereze, cat si prin extinderea pe care acestea au cunoscut-o. Practic, mai toate alimentele pe care le ingeram au in compozitie substante nenaturale similare, conducand la o frecventa mare de ingerare, frecventa netolerata corespunzator de catre organism.

Deficiente la nastere si toxicitate
Ingeram produse modificate genetic fara a sti ce efect au acestea asupra evolutiei umane. S-a stabilit o corelatie clara intre hormonul de crestere rBGH injectat vacilor si deficientele la nastere si chiar durata vietii.

Scaderea valorii nutritionale
Studiile au demonstrat ca anumite alimente modificate genetic au un continut nutritional mai scazut decat cel normal. Mai mult decat atat, acestea sunt deseori suprasaturate de grasimi si infectate de bacterii.

Desi, in teorie sunt tratate genetic doar anumite alimente, efectele acestui proces sunt globale. Toxicitatea din sol creste, numeroase specii de plante fiind pe cale de disparitie, mutatiile din plante ducand la extinctia unor specii de insecte si la tranformarea altora in adevarate "superfiinte", ce se vor inmulti in exces in lipsa unor pradatori naturali, ducand astfel la un dezechilibru natural ale carui efecte vor fi resimtite in curand.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia