Alimentele modificate genetic si sanatatea

Alimentele modificate genetic si sanatatea

Alimentele modificate genetic au aparut pe piata la inceputul anilor `90 si in mai putin de 10 ani acestea au acaparat 2/3 din piata din SUA. Intre anii 1997-1999 o patrime din intreaga suprafata agricola a Statelor Unite era cultivata cu legume sau fructe modificate genetic, procentul crescand continuu in ultimul deceniu. Dincolo de motivatiile pragmatice ce stau la baza utilizarii tehnologiei genetice in sprijinul crearii unor noi soiuri de alimente - rezistenta mai mare la schimbarile de temperatura (de ex. rezistenta la inghet a capsunilor modificate genetic), un aspect mai atragator care favorizeaza vanzarile ridicate, reducerea timpului de maturizare, rezistenta sporita la boli, daunatori, etc., toate traducandu-se intr-un profit mai mare al producatorilor, raman controversele ce insotesc aceste alimente.

Fara indoiala ca cea mai mare probleme ridicata de alimentele modificate genetic consta in lipsa studiilor cu privire la efectele pe termen lung pe care acestea le-ar putea avea. Desi unele neajunsuri sunt deja observate, precum:

impactul asupra sanatatii umane – efectele alergice, rezistenta la antibiotic provocata;probleme de natura etica – chinul la care sunt supuse animalele fortate sa creasca nenatural;

exista si o serie de probleme care preocupa specialistii, dar care inca nu au fost cu exactitate demonstrate.

Mutatiile ar putea sa fie capabile sa calatoreasca catre alte celule, tesuturi sau organe din interiorul corpului uman. Efectul de domino ce se poate declansa printr-o simpla mutatie genetica generata de un aliment nu trebuie ignorat. Acesta poate cauza efecte devastatoare pentru organismul uman.

Afectiuni direct corelate cu alimentele modificate genetic:

Cancerul de san, de prostata si de colon
Aceasta afectiune s-a dovedit a fi in stransa legatura cu un hormon (rBGH) de crestere injectat in vacile de lapte. Studiile au aratat clar ca acesta este responsabil de inducerea transformarii maligne a celulelor epiteliale din san, iar riscul dezvoltarii cancerului de prostata si de colon creste cu pana la 400-500%. Hormonul este inca aprobat, considerandu-se ca prezenta lui este inlaturata din produsele lactate prin pasteurizare.

Alergiile
Numarul alergiilor alimentare a crescut simtitor in ultimele doua decenii. Acest fapt poate fi explicat atat prin prezenta unor substante pe care organismul uman nu este programat sa le tolereze, cat si prin extinderea pe care acestea au cunoscut-o. Practic, mai toate alimentele pe care le ingeram au in compozitie substante nenaturale similare, conducand la o frecventa mare de ingerare, frecventa netolerata corespunzator de catre organism.

Deficiente la nastere si toxicitate
Ingeram produse modificate genetic fara a sti ce efect au acestea asupra evolutiei umane. S-a stabilit o corelatie clara intre hormonul de crestere rBGH injectat vacilor si deficientele la nastere si chiar durata vietii.

Scaderea valorii nutritionale
Studiile au demonstrat ca anumite alimente modificate genetic au un continut nutritional mai scazut decat cel normal. Mai mult decat atat, acestea sunt deseori suprasaturate de grasimi si infectate de bacterii.

Desi, in teorie sunt tratate genetic doar anumite alimente, efectele acestui proces sunt globale. Toxicitatea din sol creste, numeroase specii de plante fiind pe cale de disparitie, mutatiile din plante ducand la extinctia unor specii de insecte si la tranformarea altora in adevarate "superfiinte", ce se vor inmulti in exces in lipsa unor pradatori naturali, ducand astfel la un dezechilibru natural ale carui efecte vor fi resimtite in curand.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
2
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Tarta cu crema de lamaie (reteta video)
Bucataras.RO

Tarta cu crema de lamaie (reteta video)

Are blat gustos si crema fina de lamaie, o servim cu fructe proaspete sau din compot, ce mai, o nebunie de desert!!!...

Tarta cu crema de lamaie (reteta video)
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia