Alimentele modificate genetic si sanatatea

Alimentele modificate genetic si sanatatea

Alimentele modificate genetic au aparut pe piata la inceputul anilor `90 si in mai putin de 10 ani acestea au acaparat 2/3 din piata din SUA. Intre anii 1997-1999 o patrime din intreaga suprafata agricola a Statelor Unite era cultivata cu legume sau fructe modificate genetic, procentul crescand continuu in ultimul deceniu. Dincolo de motivatiile pragmatice ce stau la baza utilizarii tehnologiei genetice in sprijinul crearii unor noi soiuri de alimente - rezistenta mai mare la schimbarile de temperatura (de ex. rezistenta la inghet a capsunilor modificate genetic), un aspect mai atragator care favorizeaza vanzarile ridicate, reducerea timpului de maturizare, rezistenta sporita la boli, daunatori, etc., toate traducandu-se intr-un profit mai mare al producatorilor, raman controversele ce insotesc aceste alimente.

Fara indoiala ca cea mai mare probleme ridicata de alimentele modificate genetic consta in lipsa studiilor cu privire la efectele pe termen lung pe care acestea le-ar putea avea. Desi unele neajunsuri sunt deja observate, precum:

impactul asupra sanatatii umane – efectele alergice, rezistenta la antibiotic provocata;probleme de natura etica – chinul la care sunt supuse animalele fortate sa creasca nenatural;

exista si o serie de probleme care preocupa specialistii, dar care inca nu au fost cu exactitate demonstrate.

Mutatiile ar putea sa fie capabile sa calatoreasca catre alte celule, tesuturi sau organe din interiorul corpului uman. Efectul de domino ce se poate declansa printr-o simpla mutatie genetica generata de un aliment nu trebuie ignorat. Acesta poate cauza efecte devastatoare pentru organismul uman.

Afectiuni direct corelate cu alimentele modificate genetic:

Cancerul de san, de prostata si de colon
Aceasta afectiune s-a dovedit a fi in stransa legatura cu un hormon (rBGH) de crestere injectat in vacile de lapte. Studiile au aratat clar ca acesta este responsabil de inducerea transformarii maligne a celulelor epiteliale din san, iar riscul dezvoltarii cancerului de prostata si de colon creste cu pana la 400-500%. Hormonul este inca aprobat, considerandu-se ca prezenta lui este inlaturata din produsele lactate prin pasteurizare.

Alergiile
Numarul alergiilor alimentare a crescut simtitor in ultimele doua decenii. Acest fapt poate fi explicat atat prin prezenta unor substante pe care organismul uman nu este programat sa le tolereze, cat si prin extinderea pe care acestea au cunoscut-o. Practic, mai toate alimentele pe care le ingeram au in compozitie substante nenaturale similare, conducand la o frecventa mare de ingerare, frecventa netolerata corespunzator de catre organism.

Deficiente la nastere si toxicitate
Ingeram produse modificate genetic fara a sti ce efect au acestea asupra evolutiei umane. S-a stabilit o corelatie clara intre hormonul de crestere rBGH injectat vacilor si deficientele la nastere si chiar durata vietii.

Scaderea valorii nutritionale
Studiile au demonstrat ca anumite alimente modificate genetic au un continut nutritional mai scazut decat cel normal. Mai mult decat atat, acestea sunt deseori suprasaturate de grasimi si infectate de bacterii.

Desi, in teorie sunt tratate genetic doar anumite alimente, efectele acestui proces sunt globale. Toxicitatea din sol creste, numeroase specii de plante fiind pe cale de disparitie, mutatiile din plante ducand la extinctia unor specii de insecte si la tranformarea altora in adevarate "superfiinte", ce se vor inmulti in exces in lipsa unor pradatori naturali, ducand astfel la un dezechilibru natural ale carui efecte vor fi resimtite in curand.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon
Bucataras.RO

Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon

"Gătesc cu noile condimente Delikat cu ingrediente 100% naturale" De data aceasta am pregatit o rulada cu carne...

Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola