Alimente usor digerabile

Alimente usor digerabile

Multi oameni sufera de probleme digestive ce prezinta simptome precum balonarea, indigestie, flatulenta, alergii alimentare etc. Beneficiile dietelor adoptate pentru a tine in frau aceste simptome - eliminarea unor alimente, restrictionarea carbohidratilor, regim disociat, dieta bazata pe proteine etc. sunt limitate in timp, efectul lor disparand, de regula, odata cu adoptarea dietei usuale, cand simptomele reapar. Explicatia e simpla: in ciuda dietelor adoptate, nu s-a intreprins nimic care sa refaca functia digestiva, sa repare si sa vindece tractul digestiv, ci doar s-au eliminat niste alimente. De multe ori, modul cand abordam probleme initiale poate duce la afectiuni si manifestari mult mai grave.

Consumul constant de alimente pune presiune pe sistemul nostru digestiv. Prin urmare, e bine ca macar din cand in cand, sa consumam alimente usor digerabile pentru a permite sistemului digestiv sa se relaxeze. Exista cateva argumente care sustin ideea consumului de alimente usor digerabile:

Ajuta atunci cand traversam o boala sau ne recuperam dupa o boalaNe poate ajuta sa scadem in greutate (dace ne dorim asta)Diminueaza numarul problemelor cauzate de consumul excesiv de colesterolNe ajuta sa ne recuperam dupa o interventie chirurgicala.


Ce sunt alimentele usor digerabile?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa facem o mica prezentare a grupurilor de alimente: zaharuri, carbohidrati, proteine si grasimi. Organismul uman necesita nutrienti din toate cele patru categorii de nutrienti. Cel mai usor de procesat si de asimilat sunt zaharurile. Carbohidratii necesita ceva mai mult timp si energie. Proteinele trebuie impartite in simple si compuse, cele simple necesitand mai putin timp pentru a fi procesate decat cele compuse. Grasimile constituie cel mai greu de procesat grup de nutrienti.

Alimentele usor digerabile sunt cele formate in principal din nutrienti simpli, acestia fiind mai usor descompusi in procesul digestiei: zaharuri, proteine simple si carbohidrati. Intrucat organismul are nevoie si de aportul de vitamine si minerale care e adus de proteinele compuse si de grasimi, acestea nu vor fi complet eliminate dintr-o dieta cu alimente usor digerabile, ci vor fi consumate in cantitati mici.

Alimente usor digerabile:
Fructele si legumele contin, in genere, o cantitate ridicata de carbohidrati usor digerabili. Acestea mai contin alti doi nutrienti importanti: apa si fibre importante pentru ameliorarea digestiei. Vegetalele crude sau fierte sunt mai usor de digerat decat cele prajite.
Cerealele – pentru a fi usor digerabile, acestea nu trebuie gatite cu grasimi sau ulei. Proteinele simple sunt deseori tranformate in proteine compuse in timpul gatitului.

Alimente usor digerabile:

Legume&Fructe:

asmatui
boabe de mazare verzi
cartofi
castravete decojit
dovleac
fasole verde
frunze de salata tanara
mar
mladite de soia
morcov
rosie
spanac
sparanghel
usturoi
zucchini decojit

Cereale:

mladite de grau
orez
orz
ovaz
porumb proaspat

Alimente greu digerabile:

Legume&Fructe:

Andive
ardei iuti
broccoli
ceapa
cicoare
ciuperci
conopida
gulia
mazare congelata/conservata
naut
praz verde
radacina de telina
ridichea neagra
soia uscata (galbena)
tofu
varza
varza de Bruxelles
Vinete

Cereale:

Grau
couscous
grau-negru
secara.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
1
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Parteneri
Merluciu cu legume si sos de rosii
Bucataras.RO

Merluciu cu legume si sos de rosii

Pestele este pe cat de bun pe atit de sanatos ... mai ales daca il servim alaturi de legume si sos de rosii facut proaspat cu...

Merluciu cu legume si sos de rosii
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia