Multi oameni sufera de probleme digestive ce prezinta simptome precum balonarea, indigestie, flatulenta, alergii alimentare etc. Beneficiile dietelor adoptate pentru a tine in frau aceste simptome - eliminarea unor alimente, restrictionarea carbohidratilor, regim disociat, dieta bazata pe proteine etc. sunt limitate in timp, efectul lor disparand, de regula, odata cu adoptarea dietei usuale, cand simptomele reapar. Explicatia e simpla: in ciuda dietelor adoptate, nu s-a intreprins nimic care sa refaca functia digestiva, sa repare si sa vindece tractul digestiv, ci doar s-au eliminat niste alimente. De multe ori, modul cand abordam probleme initiale poate duce la afectiuni si manifestari mult mai grave.
Consumul constant de alimente pune presiune pe sistemul nostru digestiv. Prin urmare, e bine ca macar din cand in cand, sa consumam alimente usor digerabile pentru a permite sistemului digestiv sa se relaxeze. Exista cateva argumente care sustin ideea consumului de alimente usor digerabile:
Ajuta atunci cand traversam o boala sau ne recuperam dupa o boalaNe poate ajuta sa scadem in greutate (dace ne dorim asta)Diminueaza numarul problemelor cauzate de consumul excesiv de colesterolNe ajuta sa ne recuperam dupa o interventie chirurgicala.
Ce sunt alimentele usor digerabile?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa facem o mica prezentare a grupurilor de alimente: zaharuri, carbohidrati, proteine si grasimi. Organismul uman necesita nutrienti din toate cele patru categorii de nutrienti. Cel mai usor de procesat si de asimilat sunt zaharurile. Carbohidratii necesita ceva mai mult timp si energie. Proteinele trebuie impartite in simple si compuse, cele simple necesitand mai putin timp pentru a fi procesate decat cele compuse. Grasimile constituie cel mai greu de procesat grup de nutrienti.
Alimentele usor digerabile sunt cele formate in principal din nutrienti simpli, acestia fiind mai usor descompusi in procesul digestiei: zaharuri, proteine simple si carbohidrati. Intrucat organismul are nevoie si de aportul de vitamine si minerale care e adus de proteinele compuse si de grasimi, acestea nu vor fi complet eliminate dintr-o dieta cu alimente usor digerabile, ci vor fi consumate in cantitati mici.
Alimente usor digerabile:
Fructele si legumele contin, in genere, o cantitate ridicata de carbohidrati usor digerabili. Acestea mai contin alti doi nutrienti importanti: apa si fibre importante pentru ameliorarea digestiei. Vegetalele crude sau fierte sunt mai usor de digerat decat cele prajite.
Cerealele pentru a fi usor digerabile, acestea nu trebuie gatite cu grasimi sau ulei. Proteinele simple sunt deseori tranformate in proteine compuse in timpul gatitului.
Alimente usor digerabile:
Legume&Fructe:
asmatui
boabe de mazare verzi
cartofi
castravete decojit
dovleac
fasole verde
frunze de salata tanara
mar
mladite de soia
morcov
rosie
spanac
sparanghel
usturoi
zucchini decojit
Cereale:
mladite de grau
orez
orz
ovaz
porumb proaspat
Alimente greu digerabile:
Legume&Fructe:
Andive
ardei iuti
broccoli
ceapa
cicoare
ciuperci
conopida
gulia
mazare congelata/conservata
naut
praz verde
radacina de telina
ridichea neagra
soia uscata (galbena)
tofu
varza
varza de Bruxelles
Vinete
Cereale:
Grau
couscous
grau-negru
secara.
Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoaraCornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de CraciunReteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.
Tort Diplomat
Comentarii