Creșterea copilului este un proces complex care începe din viața intrauterină și durează până la adolescență. Nutriția joacă un rol esențial pe tot parcursul creșterii și dezvoltării copilului. Însă care sunt nutrienții esențiali de care copilul are nevoie pentru a crește sănătos? Ce alimente trebuie să se regăsească în meniul tuturor copiilor? Află răspunsurile în continuare.
Ritm de creștere, creștere accelerată vs deficit de creștere
Fiecare copil are un ritm propriu de creștere, determinat de factori genetici și factori de mediu. Sunt perioade în care copilul pare că stagnează, deși el continuă să crească într-un ritm în limite normale, iar în alte perioade, el trece printr-o creștere vizibilă, accelerată. Medicii spun că este vorba despre puseuri de crestere, care se traduc prin luare în greutate, creștere în lungime/înălțime și mărirea circumferinței craniene, într-un timp mai scurt decât de obicei. Puseurile de creștere sunt frecvente și accentuate în primul an de viață, în jurul vârstei de 3 ani, la 7-8 ani și la pubertate. În timpul salturilor de creștere, copilul are poftă de mâncare mai mare și nevoie de mai multe calorii. Părinții trebuie să respecte aceste nevoi nutriționale, însă cu mare grijă pentru a nu ajunge la supraalimentație și exces ponderal.
Sunt însă și copii care înregistrează întârzieri în creștere. Principala cauză a deficitului de creștere o reprezintă malnutriția. În cazul în care copilul se află sub curbele de creștere, el trebuie examinat de medic și evaluat periodic. Cu ocazia acestor evaluări se pot corecta erorile alimentare, precum și unele afecțiuni frecvente care predispun la încetinirea creșterii: anemie, enterocolita, alergii alimentare, reflux gastroesofagian. În aceste situații, pediatrul este în măsură a recomanda soluțiile terapeutice potrivite.
În rest, ca regulă generală, calitatea nutriției depinde de modul cum alegi alimentele, de diversitatea acestora distribuită zilnic în mese echilibrate și adecvate nevoilor copilului, de aportul adecvat de nutrienți esențiali.
Principalii nutrienți necesari în perioada de creștere
Alimentele oferite copiilor trebuie să conțină, în proporții echilibrate, substanțe nutritive sau nutrienți care favorizează creșterea și buna funcționare a organismului. Nutrienții pot fi clasificați în următoarele categorii:
· Glucide
· Lipide
· Proteine
· Vitamine
· Minerale
· Apă
Pe lângă faptul că alimentele furnizează energia de care copiii au atât de multă nevoie, ele conțin nutrienți necesari creșterii pe care organismul nu îi poate produce, ci trebuie asigurați din hrană de calitate.
Glucide
Se găsesc în cea mai mare parte a alimentelor consumate zilnic și furnizează peste 60% din energia necesară copiilor. Important este ca ei să beneficieze preponderent de glucide de bună calitate și mai puțin de cele provenite din dulciuri. Evident că dulciurile nu pot fi interzise cu desăvârșire din viața copilului, ar însemna să fie privat de o bucurie a copilăriei. Însă părinții vor avea grijă să păstreze un echilibru în cantitatea de dulciuri permisă și mai ales dulciurile să nu înlocuiască fructele și alte alimente sănătoase. Printre sursele bune de glucide se află:
· Pâine integrală
· Cereale integrale
· Paste, orez, cartofi
· Fructe și legume
· Mazăre, linte, fasole
Proteine
Proteinele joacă un rol esențial în formarea de noi țesuturi. De aceea, proteinele sunt absolut necesare în procesul de creștere. Proteinele se găsesc în aproape toate alimentele, cu excepția uleiului și zahărului. Ca surse de proteine pentru copii se recomandă:
· Lapte
· Brânzeturi
· Carne
· Pește
· Ouă
Lipide
În categoria lipidelor sunt incluse toate grăsimile de origine vegetală și animală. Grăsimile furnizează o cantitate de energie superioară glucidelor și proteinelor. Însă ele pot fi consumate doar în cantități mici, mai exact, să nu se depășească 30% din aportul alimentar. Nici nu trebuie excluse din alimentație, pentru că favorizează absorbția vitaminelor liposolubile (vitamina A, D, E si K). O categorie extrem de importantă pentru creșterea și dezvoltarea cerebrală a copiilor sunt acizii omega 3. Principalele surse de omega 3 si alte grăsimi sănătoase sunt:
· Ulei de măsline
· Pește oceanic
· Unt
· Smântână
· Brânză
· Ouă
· Nuci
· Măsline
· Avocado
Vitamine
Vitaminele sunt esențiale pentru o creștere sănătoasă încă din viața intrauterină. Cel mai elocvent exemplu este acidul folic, o vitamină din complexul B, care se administrează din primele săptămâni de sarcină sau chiar înaintea concepției pentru prevenirea malformațiilor și defectelor de tub neural. Dar și celelalte vitamine au rolul lor, astfel:
· Vitamina A – contribuie la dezvoltarea vederii si a creierului
· Vitamina D – joacă un rol important în dezvoltarea oaselor și dinților
· Vitamina C – ajută la funcționarea sistemului imunitar și la dezvoltarea cartilajelor de creștere
· Vitaminele B – participă la formarea țesuturilor
Fructele și legumele aduc un aport important de vitamina A, vitamina C, fibre, cerealele și carnea asigură vitamine B, peștele și lactatele furnizează vitamina D.
Minerale
La fel ca vitaminele, sărurile minerale și oligoelementele îndeplinesc funcții importante în creșterea copiilor. Iată câteva exemple:
· Calciul – contribuie la formarea oaselor și dinților
· Magneziul – contribuie la formarea mușchilor și oaselor
· Fierul – esențial pentru formarea globulelor roșii
· Zincul – contribuie la formarea de noi celule și țesuturi
· Sodiul și potasiul – necesare pentru funcționarea normală a inimii
Fructele și legumele proaspete sunt bogate în magneziu, potasiu, sodiu, carnea și laptele asigură fier, calciu, zinc.
Rețineți!
Nu există un aliment care să îndeplinească singur toate nevoile organismului. Cu o singură excepție: laptele matern – singurul aliment complet, care conține absolut tot ceea ce îi este necesar copilului în primele 6 luni. Pe măsură ce copilul crește, laptele nu mai este suficient, fiind nevoie de diversificare. Fiecare categorie de alimente posedă anumite calități nutriționale importante pentru organism și anumite lipsuri. De aceea, copilul trebuie să aibă o alimentație diversificată, care să cuprindă elemente din toate grupele alimentare.
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...
Guacamole: un sos mexican autentic si deliciosAceastă rețetă de piept de pui cu sos gorgonzola îmbină perfect savoarea delicată a cărnii de pui cu bogăția și...
Piept de pui cu sos gorgonzolaChecul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...
Chec la cana cu NutellaSe pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapa
Comentarii