Alimentatia pentru un zambet perfect si sanatos

Alimentatia pentru un zambet perfect si sanatos

Dr. Ruxandra Ciltea este medic dentist de stomatologie generala, estetica dentara si implantologie si co-fondator in cadrul grupului de clinici Dental Expert's Group. Periodic, dr. Ruxandra Ciltea ne va oferi sfaturi de nutritie de urmat pentru a avea o dantura cat mai sanatoasa. 

Exista cateva reguli care trebuiesc respectate si care ne pot asigura un zambet sanatos si curat.

Nu este un secret ca cele mai incriminate alimente in patologia cariei sunt dulciurile. Aflam acest lucru de la varste fragede, dar parca-l uitam odata cu trecerea anilor.

De aceea, poate n-ar strica o scurta recapitulare.

Mecanismul de actiune al zaharurilor consta in formarea de acizi daunatori care ataca structurile dentare.

In acelasi timp, zaharul reprezinta un substrat nutritiv pentru bacteriile cauzatoare de carie. 

Zaharurile reprezinta un pericol mai ales in cazul copiilor, deoarece un procent important din necesarul caloric este dat de zaharuri. Nu este necesara o masura drastica, cum ar fi eliminarea totala a dulciurilor din dieta celor mici. Insa, e bine ca acestea sa fie consumate cu o minima grija.

De exemplu, orarul consumului de dulciuri trebuie neaparat luat in calcul. Este de evitat consumul de zaharoase seara, pentru ca daca periajul dinainte de culcare nu este efectuat riguros si zaharului ramane pe / intre dinti pe parcursul noptii, atunci va avea efecte nedorite asupra danturii.

Atat copilul, cat si adultul nu trebuie sa consume dulciuri intre mese. Tineti minte ca este indicat ca zaharul, sub orice forma, sa fie consumat in special dimineata. Astfel, vom beneficiem pe durata intregii zile de energia data de glucide si, in acelasi timp, vom avea timp sa realizam o curatare eficienta a resturilor ramase pe dinti.

Cele mai daunatoare dulciuri pentru dinti sunt cele lipicioase (de tipul caramele, ciocolata cu caramel). De asemenea, este bine sa diminuati consumul de dulciuri cum sunt bauturile carbogazoase si prajituri “cremoase”, care pot avea si ele efecte nedorite asupra danturii.

Pentru a va proteja de atacul bacterian, exista anumite alimente ce protejeaza dantura. Acestea trebuiesc consumate in cursul meselor principale, sau intre mese, ca si gustari.

Legumele fibroase nepreparate termic sunt o “periuta de dinti” naturala si gustoasa. Cateva exemple: morcov, telina, ridichi negre etc. Alte alimente benefice danturii sunt: branza si lactatele in general. Acestea protejeaza eficient prin eliberarea de calciu catre smaltul dintilor.

Pentru ca spalatul pe dinti nu este indicat mai mult de doua ori pe zi, intre mese mai puteti opta puteti opta pentru fructe acrisoare de tipul merelor verzi - curata bine resturile alimentare si au un continut scazut in zahar.

Bauturile carbogazoase sunt de evitat si din cauza acidul continut de acestea, care ataca nemilos structurile dentare. Insa, daca totusi mai consumati din cand in cand un pahar de suc rece si acidulat, este bine s-o faceti cu paiul.

Bauturile din fructe proaspete, sucurile fresh din citrice, au un rol important in mentinerea sanatatii gingiilor prin continutul lor mare de vitamina C, vitamina esentiala in cavitatea orala.

O alta bautura benefica cavitatii orale este ceaiul. Substantele naturale continute de ceai realizeaza o curatare eficienta a dintilor, ofera protectie impotriva cariilor si ajuta la menținerea unei respiratii proaspete.

Este recomandat in special consumul de ceai alb sau infuziile de plante deschise la culoare (musetel, tei, lamaie), ceaiul negru, verde, sau cel de fructe de padure pot pata smaltul dentar si pot produce aparitia unor pete inestetice.

Mancarurile ce contin carbohidrati, de genul chipsurilor, sunt un factor nociv pentru dantura, pentru ca acestea cand se descompun formeaza grasimi simple, care sunt convertite de bacteriile din gura in placa dentara.

In concluzie: Consumand zilnic dulciuri predominant dimineata, lactate din plin, fructe si legume fibroase si cate o cana generoasa de ceai, ne putem asigura si cate o felie de tort, un pahar de bauturi acidulate, sau alte mici placeri vinovate. Insa, nu uitati ca la toate acestea sa adaugati periajul dentar riguros dimineata si seara.

Sursa foto: fitsavvy.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
3
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.