Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar care creeaza anticorpi pentru a ataca substantele din alimente pe care le considera daunatoare organismului. In acest proces, sunt secretate cantitati ridicate de substante chimice, inclusiv histamine, care cauzeaza reactii de severitate variabila: de la iritatii ale pielii pana la colaps fizic.

Cu ce pot fi confundate alergiile alimentare?

Intoleranta la unele mancaruri – exista mancaruri care te fac sa te simti rau, desi nu provoaca alergii. De exemplu, foarte multe persoane adulte manifesta intoleranta la lapte, existand uneori manifestari asemanatoare alergiilor.

Intoxicatiile alimentare - nu sunt provocate de reactia sistemului imunitar la continutul tipic al unui aliment, ci sunt cauzate de toxinele sau bacteriile ce se afla in mod extraordinar in acel produs.

Intoxicarea cu histamina - exista o serie de alimente (caspuni, ciocolata, vin, bere etc.) care contin in compozitia lor naturala histamina. Prin urmare, ingerarea acestora in cantitati mai mari poate introduce in organism suficienta histamina cat sa declanseze reactii tipice alergiilor, fara a insemna insa ca sunteti alergic la acel aliment.

Reactii la aditivi - glutamatul monosodic, sulfitul cauzeaza deseori reactii chimice in interiorul organismului ce nu trebuie confundate cu reactiile alergice la una din componentele alimentului propriu-zis.

Alte afectiuni - alergiile alimentare sunt invinovatite pentru multe alte afectiuni: de la migrene pana la sindromul colonului iritabil, fara insa, a fi vorba de asa ceva.

Semne si simptome ale alergiilor alimentare:Iritatii dermatologice, umflaturi, mancarimeMancarimea sau umflarii buzelor, a limbii sau a guriiRaguseala sau tuseCrampe abdominale, greata, varsaturi sau diareeLesin sau pierderea cunostintei, paloare, invinetire, batai neregulate ale inimiiTuse, respiratie cu dificultateFrica de un rau iminent, panica, frisoane, slabiciune brusca

Simptomele pot aparea la cateva minute de la ingerare si disparea la o ora – doua dupa ce ati terminat de mancat, ingreunand astfel diagnosticarea. In multe cazuri, simptomele palesc in cateva ore.

Prevalenta alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de rare. Paradoxal poate, e faptul ca s-a stabilit o relatie de cauzalitate intre igiena corecta si frecventa alergiilor:

acestea sunt mai frecvente in tarile dezvoltate, mai mult chiar, intr-o anumita regiune, prevalenta alergiilor crescand proportional cu economia;alergiile sunt mai putin frecvente in randul persoanelor care au crescut in gospodarii la tara, care au frecventat gradinita inca din primii ani viata si au frati mai mari;alergiile sunt mai putin frecvente in interiorul familiilor care au animale de casa, intrucat acestea expun persoanele la diverse bacterii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
1
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura Super Pufoasa cu Visine
5
Dulciuri

Prajitura Super Pufoasa cu Visine

Prajitura Super Pufoasa cu Visine
Parteneri
Chiftelute in sos de smantana si mustar
Bucataras.RO

Chiftelute in sos de smantana si mustar

"Retete de suflet" Chiftelutele acestea in sos sunt atat de minunate, ca dupa ce le-am mancat, am...

Chiftelute in sos de smantana si mustar
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.