Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar care creeaza anticorpi pentru a ataca substantele din alimente pe care le considera daunatoare organismului. In acest proces, sunt secretate cantitati ridicate de substante chimice, inclusiv histamine, care cauzeaza reactii de severitate variabila: de la iritatii ale pielii pana la colaps fizic.

Cu ce pot fi confundate alergiile alimentare?

Intoleranta la unele mancaruri – exista mancaruri care te fac sa te simti rau, desi nu provoaca alergii. De exemplu, foarte multe persoane adulte manifesta intoleranta la lapte, existand uneori manifestari asemanatoare alergiilor.

Intoxicatiile alimentare - nu sunt provocate de reactia sistemului imunitar la continutul tipic al unui aliment, ci sunt cauzate de toxinele sau bacteriile ce se afla in mod extraordinar in acel produs.

Intoxicarea cu histamina - exista o serie de alimente (caspuni, ciocolata, vin, bere etc.) care contin in compozitia lor naturala histamina. Prin urmare, ingerarea acestora in cantitati mai mari poate introduce in organism suficienta histamina cat sa declanseze reactii tipice alergiilor, fara a insemna insa ca sunteti alergic la acel aliment.

Reactii la aditivi - glutamatul monosodic, sulfitul cauzeaza deseori reactii chimice in interiorul organismului ce nu trebuie confundate cu reactiile alergice la una din componentele alimentului propriu-zis.

Alte afectiuni - alergiile alimentare sunt invinovatite pentru multe alte afectiuni: de la migrene pana la sindromul colonului iritabil, fara insa, a fi vorba de asa ceva.

Semne si simptome ale alergiilor alimentare:Iritatii dermatologice, umflaturi, mancarimeMancarimea sau umflarii buzelor, a limbii sau a guriiRaguseala sau tuseCrampe abdominale, greata, varsaturi sau diareeLesin sau pierderea cunostintei, paloare, invinetire, batai neregulate ale inimiiTuse, respiratie cu dificultateFrica de un rau iminent, panica, frisoane, slabiciune brusca

Simptomele pot aparea la cateva minute de la ingerare si disparea la o ora – doua dupa ce ati terminat de mancat, ingreunand astfel diagnosticarea. In multe cazuri, simptomele palesc in cateva ore.

Prevalenta alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de rare. Paradoxal poate, e faptul ca s-a stabilit o relatie de cauzalitate intre igiena corecta si frecventa alergiilor:

acestea sunt mai frecvente in tarile dezvoltate, mai mult chiar, intr-o anumita regiune, prevalenta alergiilor crescand proportional cu economia;alergiile sunt mai putin frecvente in randul persoanelor care au crescut in gospodarii la tara, care au frecventat gradinita inca din primii ani viata si au frati mai mari;alergiile sunt mai putin frecvente in interiorul familiilor care au animale de casa, intrucat acestea expun persoanele la diverse bacterii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia