Alaptarea - beneficiile laptelui matern

Alaptarea - beneficiile laptelui matern

Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele mtern este un lichid "viu" ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva diareei si a infectiilor.

Organismul mamei se pregateste pentru alaptare din timpul sarcinii. Tesutul gras al sanului este inlocuit de tesutul glandular care e necesar pentru producerea laptelui.

Timp de milioane de ani, femeile si-au alaptat copiii. In antichitate, alaptarea dura pana la 12-18 luni (pana cand reaparea menstruatia femeii). Mii de ani, laptele matern a fost singura sursa de nutritie a sugarilor. Pana la aparitia laptelui praf, putine alternative erau disponibile. Daca o mama nu putea alapta, copilul era hranit cu lapte de origine animala sau cu o mixtura formata din apa, orez si faina.

Lapte matern – compozitie
Laptele matern este alimentul perfect pentru un sugar, intrucat contine noti nutrientii necesari cresterii unui copil, asigurand si mentinerea sanatatii.
Grasimi: laptele matern contine acizi grasi esentiali omega-3 necesari pentru cresterea si dezvoltarea creierului si a tesuturilor nervoase. Cantitatea de grasime pe care un copil o primeste depinde de perioada de hranire. Laptele de la inceputul alaptarii este mai sarac in grasimi, iar cel de la sfarsitu alaptarii contine concentratii ridicate de grasime. Prin urmare, cu cat mananca mai mult un copil, cu atat e mai mare continutul de grasime.
Proteine: proteinele pe care laptele matern le contine sunt mai usor de digerat decat cele din laptele praf formula. Taurina, un aminoacid foarte important pentru dezvoltarea tesuturilor creierului, se regaseste in laptele matern, dar nu si in laptele de vaca.
Zaharuri: laptele matern contine lactoza, substanta ce furnizeaza energie. Laptele matern contine cu 20-30 % mai multa lactoza decat laptele de vaca.
Vitamine si minerale: laptele matern furnizeaza sugarului o cantitate echilibrata de vitamine si minerale.
Stimulenti ai sistemului imunitar: celulele albe si imunoglobulina din laptele matern sunt responsabile pentru combaterea infectiilor.
Compozitia laptelui matern variaza in functie de perioada din zi in care se produce alaptarea si in functie de cresterea copilului.

Beneficii ale alaptarii pentru copil:

Imunitate sporita – laptele matern contine anticorpi ce protejeaza copilul de bacterii si virusi;Incidenta scazuta de infectii respiratorii sau ale urechii;Inteligenta sporita;Digestie imbunatatita si constipatie mai rara;Risc scazut de diaree, pneumonie, infectii urinare;Reducerea alergiilor alimentare si a eczemelor;Asigura o crestere normala in greutate;Risc redus de dezvoltare a diabetului, cancer, artrita reumatoida, scleroza multipla, afectiuni hepatice si apendicita acuta.Risc diminuat de sindrom al mortii subite a sugarului;In cazul fetitelor alaptate, risc redus de dezvoltare al cancerului mamar;Promoveaza dezvoltarea structurii faciale.

Beneficii ale alaptarii pentru mama:

Risc redus de cancer mamar, ovarian si uterin;Contracteptiv natural – multe femei ce alapteaza experimenteaza o intarziere a ovulatiei;Refacere mai rapida – alaptarea utilizeaza calorii in plus, prin urmare e mai usor pentru proaspetele mamici sa piarda din greutatea castigata in timpul sarcinii. Alaptatul ajuta uterul sa se micsoreze pana la dimensiunea normala mai repede.Relaxare: cand o mama alapteaza, corpul sau produce oxitocina, un hormon care induce un sentiment de calm si multumire;Protectie impotriva osteoporozei;Economie: alaptarea este mai ieftina decat laptele praf, iar mama nici nu pierde timp pentru prepararea lui;

Alimentatia mamei:
Dieta ideala pentru femeile care alapteaza e compusa din alimente din cele 3 grupuri principale. Principala sursa ar trebui sa fie carbohidratii (50-55% din alimentatie) – paste, grane si fructe. Grasimi sanatoase precum pesti grasi si avocado ar trebui sa fie consumate in proportie de 30%. Cantitatea de proteine recomandata este de 15-20%.

Femeile ce alapteaza ar trebui sa consume alimente bogate in calciu (de ex. produse lactate), si alimente bogate in fier (de ex. carne rosie, peste si pui). Pentru a compensa energia pe care o consuma alaptand, femeile ar trebui sa consume cu 300-500 calorii mai mult zilnic si mai multe lichide. In plus, este recomandat ca femeile care alapteaza sa continue sa ia vitaminele prenatale.

Precautii:
Fiecare substanta pe care o ingereaza o mama ce alapteaza are potentialul de a ajunge la copil prin laptele matern. Unele alimente, precum produsele lactate, cafeaua, nucile, mancaruri iuti pot sa deranjeze stomacul copilului, provocandu-I agitatie. Daca acest lucru se intampla, mama trebuie sa elimine acea substanta din propria alimentatie timp de 10-14 zile pentru a vedea daca problemele la copil dispar.
Orice medicament luat in timpul alaptarii trebuie aprobat de catre medic.
Pilule contraceptive: contraceptivele orale cu continut ridicat de estrogen nu sunt recomandate in perioada de alaptare, intrucat pot scade rezerva de lapte a mamei. Cele bazate doar pe progesteron nu au acelasi efect asupra secretiei de lapte, fiind deci o solutie mai buna.
Alcool: copiii intampina mari dificultati in a se dezintoxica atunci cand alcoolul ajunge la ei prin sangele matern, de aceea, este recomandata evitarea acestor substante in timpul alaptarii.
Tigarile contin toxine care pot ajunge la copil, fiind strict nerecomandate femeilor care alapteaza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia