2009-02-21 00:00:00

Romanii sunt considerati precursorii salatelor pe care le pregateau amestecand cateva zarzavaturi si aromatizandu-le cu niste dressinguri simple precum ulei sau otet. Cu timpul, salatele au devenit din ce in ce mai elaborate, diverse alimente croindu-si drum spre acest fel de mancare: legume crude sau gatite, pui, peste, carne rosie, toate si-au adus aportul in diversificarea salatelor. Fireste, si dressingul a cunoscut schimbari, banalul ulei sau otet fiind inlocuite cu sosuri al caror gust a fost intensificat de diverse condimente si ierburi ce confera salatelor originalitate si savoare.

Chiar daca este un fel de mancare larg raspandit, felul salatelor depinde de zonele in care sunt preparate. De exemplu, in tarile calde se evita salatele cu zarzavaturi verzi preferate in tarile mai reci, intrucat este dificil ca ingredientele sa fie mentinute proaspete. In aceste tari, se prefera salatele preparate din alimente gatite, iar in cazul in care se folosesc fructe sau legume crude, acestea sunt curatate de coaja.

Care sunt trasaturile definitorii ale unei salate?

O salata consta in doua parti: corpul salatei compus din diverse fructe, legume, zarzavaturi, carnuri etc. crude sau gatite si dressingul sau sosul ce de obicei este compus dintr-un ulei si o substanta acida otet sau suc de lamaie, in proportii ce depind de gustul fiecaruia. Acesta din urma se adauga chiar inainte de servire sau, in cazul in care se doreste marinarea ingredientelor, cu cateva ore inainte. Tendintele de astazi sunt clare: orice aliment care nu a facut victime pana acum, este bun de pus in salate. Cu cat sunt mai exotice ingredientele sau mai rare, cu atat salata este mai apreciata.

Care sunt tipurile de salata si cand trebuie servite?

Actualmente, salatele se pot distribui in patru categorii diferite:

Aperitivele

Salatele din aceasta categorie sunt usoare si au ca scop stimularea apetitului, avand ca ingrediente verdeturi la care se pot adauga diferite alte legume sau fructe, de obicei crude. Sosul este de asemenea usor si picant-acrisor.

Garniturile

Acestea pot fi mai consistente decat aperitivele, acompaniind felurile principale si complementandu-le aromele. Legumele marinate sunt foarte potrivite pentru acest rol, mai ales atunci cand insotesc mancaruri grele, mai grase.

Feluri principale

Salatele de acest tip sunt consistente, continand ingrediente care sa dea senzatia de satietate pentru o perioada mai indelungata. Combinatii de legume, fructe si carne sunt ideale pentru astfel de salate.

Deserturi

De obicei, salatele desert sunt facute din fructe dulci combinate cu multa arta, in asa fel incat gusturi diferite sa se imbine si sa-si intensifice aromele. Frisca este cel mai popular dressing pentru salatele desert ce sunt servite de obicei reci, uneori chiar inghetate.