Preparatele pane au început să apară pe mesele oamenilor cu mult timp în urmă, devenind adevărate vedete ale gastronomiei internaționale. Combinația de crocant la exterior, fraged și moale la interior, conferă o savoare aparte alimentelor ce sunt realizate prin această tehnică. Dar ce înseamnă, de fapt, un preparat pane? Este un aliment precum, carnea de porc, vită, pui, pește, ciuperci sau legume, ce este trecut prin straturi fine de făină, ou și pesmet și apoi prăjite la o temperatură potrivită pentru a obține textura savuroasă de crocant.
Astazi, tehnologia a dezvoltat și îți oferă mai multe tipuri de echipamente pentru prăjit, de exemplu, friteuzele. Ele pot fi electrice sau pe gaz, de diferite capacități și eficiente în consumul de ulei. Desigur că poți pregăti preparatele pane acasă și într-o tigaie bună, însă aceste aparate, nu numai că te ajută să reglezi temperatura, dar vei găti în siguranță, fiind dotate cu mecanisme de evitare a supraîncălzirii.
Prin urmare, iată 3 rețete de produse pane pe care le poți face acasă, fie într-o friteuză, fie într-o tigaie. Enjoy!
1. Șnițel de porc în stil german
Ca si carne, poți folosi cotlet de porc sau mușchi de porc. De asemenea, dacă vrei sa optezi pentru o carne mai ușoară, poți înlocui carnea de porc cu pieptul de pui.
Ingrediente:
· 4 bucăți de cotlete de porc sau mușchiulet de porc
· Sare și piper
· 150 g de făină albă ce se amestecă cu o jumătate de linguriță de sare
· 3 ouă bătute
· 150 g pesmet
· Ulei pentru prăjit (de recomandat este să folosești un ulei care atinge o temperatută înaltă de prăjire și nu se arde)
Mod de preparare: Bucățile de porc se așează pe un tocător, cuprinse între două folii de plastic. Cu un bătător special se bat până se subțiează și devin uniforme, aproximativ 0,5 cm grosime. Fiecare bucată se asezonează cu sare și piper pe ambele părți. Pentru a-ți fi mai ușor, poziționează 3 farfurii una lângă alta, care să conțină făina, ouăle bătute, respectiv pesmetul. Ia prima bucată și trece-o pe ambele părți prin făină, ou și la final pesmet. Ai grijă să nu apeși firele de pesmet pe carne. Scutură excesul de peste și pune-o la prăjit imediat în uleiul încins. Temperatura nu trebuie să fie nici prea ridicată, dar nici prea joasă, 165°C este perfectă pentru a obține crusta crocantă.
Gătește șnițelul pe fiecare parte timp de 2 minute, până când capătă o crustă aurie. Se servește cu orice timp de cartofi si salată.
2. File de pește pane
Poți opta pentru pește precum cod, macrou, tilapia, crab, file de somon, dorata și multe altele.
Ingrediente:
· 2 bucăți file de pește, tăiate pe lungime
· 50 g făină albă
· 2 ouă ușor bătute
· 50 g pesmet
· 3 linguri ulei de măsline (tigaie) sau ulei cu o temperatură ridicată de ardere pentru friteuză
· 1 lămâie tăiată felii
Mod de preparare: Așează fileul de pește pe șervețele de hărtie si uniformizează cu degetele carnea astfel încât acestea să se poată prăji pe toate părțile. Condimentează cu sare și piper pe ambele părți. Lasă-le la odihnit 10 minute. În felul acest carnea se va frăgezi. Modalitatea de preparare este la fel ca la șnițel. Fileurile se dau prin făină, ou și pesmet și imediat se pun la prăjit. Se prăjesc în tigaie sau friteuză la o temperatură medie între 177° și 190° C. La final se servesc cu felii de lămâie și alături de o salată de verdețuri.
3. Conopidă pane
Legumele se pot prepara în stil pane la fel de bine, însă este util ca unele să fie puțin fierte înainte pentru a le simți cu adevărat gustul. Conopida spre exemplu, se poate fierbe înainte de a fi gătită pane timp de 10 minute.
Ingrediente:
· 1 conopidă de 500 g, se curăță și se desface în buchețele potrivite
· 3 linguri de făină
· 3 ouă bătute ușor, condimentate cu sare și piper
· 200 g pesmet
Mod de preparare: Conopida se fierbe doar cât să o înnmoi puțin, dar să-și păstreze consistența. Se lasă la răcit pentru câteva minute. Se pregătesc toate ingredientele în boluri, făina, ouăle și pesmetul. Fiecare bucată de conopidă de trece prin cele trei straturi și apoi se introduce într-o tigaie cu ulei încins, sau în friteuza setată dinainte la o temperatură de 180°C. Conopida se prăjește aproximativ 3-4 minute pe toate părțile, având grijă să obții o crustă aurie uniformă. Se servește simplă, cel mult cu o salată de crudități.
Ca și ultim sfat, nu supraîncărca alimentul cu ou, făină sau pesmet. De asemenea, te poți folosi de acest ghid util a temperaturilor potrivite pentru prăjire a diferitelor alimente. Preparatele pane sunt de multe ori un răsfăț, deaorece au un aport caloric destul de mare, însă este bine să găsești un echilibru în toate.
Sursa foto: pexels.com
Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii