Puterile magice ale leusteanului romanesc, numit si frunza dragostei

(0)

2016-05-18 00:00:00

Leusteanul este o planta foarte apreciata in bucataria romaneasca. Nimic nu da un gust mai bun ciorbelor romanesti, ca o legatura sanatoasa de leustean.

Insa, pe langa aroma inconfundabila, leusteanul are si cateva proprietati magice.

De exemplu, inca din Antichitate se spunea despre leustean ca este o planta cu super puteri si ca poate aduce iubirea. De aici si denumirea populara de frunza dragostei.

leustean-1.jpg

Asa s-a ajuns ca leusteanul sa fie folosit in tot felul de ritualuri si superstitii:

- Pentru a-i face pe barbati sa se indragosteasca de ele, femeile se scaldau in apa cu frunze de leustean si trandafir. De asemenea, acest amestec era folosit si la producerea unui parfum.

- Pentru ca mai este numit si paznicul gradinii, la sate exista superstitia ca daca cineva fura leusteanul din gradina, toate plantele se vor ofili.

- Pentru a alunga spiritele rele, oamenii il purtau la brau sau la gat, in diverse amulete. Totodata, de Rusalii, leusteanul era folosit pentru alungarea Ielelor si a relelor pricinuite de acestea.

- Tulpinele si frunzele de leustean se puneau la usile si ferestrele caselor, pentru a tine departe relele. Se mai punea la icoane, impletit in coronite.

- De Inaltarea Domnului, fetele si femeile care isi doreau copii purtau la brau leustean, pentru a avea o sarcina sanatoasa.

- Se mai spune si ca leusteanul ar avea proprietati afrodisiace, iar in traditia populara frunzele de leustean erau leac pentru durerile de cap sau pentru rani.

In medicina naturista, leusteanul este o planta foarte apreciata:

- Ceaiul din frunze de leustean este benefic pentru cei care sufera de tuse magareasca sau bronsita.

- Principiile active pe care le contine au o puternica actiune terapeutica nu doar asupra aparatului respirator, dar si asupra aparatului reno-urinar, sistemului endocrin si a celui imunitar.

- Tot cu leustean se poate trata si constipatia, indigestia, gastrita, colicile intestinale si hipertensiunea.

Sursa articol:adevarul.ro
Sursa foto:topremediinaturiste.ro