Principii ale deshidratarii alimentelor

Principii ale deshidratarii alimentelor

Exista multe definitii ale deshidratarii, dar in principiu, toate desemneaza acelasi proces: indepartarea apei din alimente fie prin evaporare, fie prin sublimare ca urmare a supunerii unei temperaturi ridicate, centrifugarii, filtrarii etc. Articolul de fata se va ocupa de metodele non-mecanice de deshidratare.

De ce deshidratam alimentele?

Scopul principal al deshidratarii alimentelor este prelungirea duratei de viata. Aceasta se obtine prin reducerea cantitatii de apa pana la o valoare care va inhiba cresterea si dezvoltarea organismelor patogene, reducand activitatea enzimatica si rata de aparitie a unor reactii chimice nedorite.

Prin ajustarea cantitatii de apa din alimente, durata de viata a acestora poate fi crescuta fara a fi nevoie de depozitare la temperaturi scazute. Odata cu deshidratarea, volumul alimentelor de micsoreaza, ceea salveaza din preturile de transport si de depozitare.

Alte schimbari ce apar in alimentele deshidratate: Forma - atat forma, cat si volumul alimentelor se schimba in timpul deshidratarii. Culoarea - se poate schimba din cauza inlaturarii apei si a expunerii la temperaturi ridicate. Rehidratarea nu duce mereu la textura si la forma pe care le-au avut alimentele initial. Gradul de asemanarea dintre alimentul rehidratat si cel initial depinde de modul in care a fost facuta deshidratarea.Aroma - schimbarile de aroma pot aparea din cauza pierderii substantelor volatile in timpul deshidratarii sau a dezvoltarii unor noi arome din cauza expunerii la temperaturi ridicate.Valoare nutritionala - in timpul deshidratarii au loc transformari in compozitia chimica a alimentelor, ceea ce duce la schimbarea valorii nutritive. Metode de deshidratare:

Dehidratarea prin convectie
Aerul cald este folosit ca mediu de deshidratare, caldura determinand in timp uscarea alimentelor.

Deshidratarea prin conductie
Alimentele sunt puse pe o suprafata fierbinte, preferabil metalica. Caldura este transferata alimentelor, ceea ce duce la evaporarea mai rapida a apei si implicit la deshidratare.

Deshidratarea prin radiatie
Alimentele sunt expuse caldurii radiante, iar radiatiile constituie mijlocul principal prin care se transfera caldura. Deshidratarea la soare intra in aceasta categorie.

Dezavantaje ale deshidratarii alimentelor:
Desi majoritatea fructelor si legumelor pot fi deshidratate, unele dintre ele e posibil sa nu mai fie comestibile dupa ce sunt supuse acestui proces.Unele alimente devin prea tare, altele isi pierd complet aroma - asa se explica de ce multe din fructele deshidratate sunt acoperite de un strat de zahar care sa le intensifice gustul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
3
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
4
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Tochitura moldoveneasca - Reteta video
Bucataras.RO

Tochitura moldoveneasca - Reteta video

Tochitura moldoveneasca , o reteta romaneasca care imbina gusturile traditionale de afumatura, carne, mamaliguta, branza si...

Tochitura moldoveneasca - Reteta video
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute