Povestea si secretul ciorbei de burta - cum a ajuns aceasta pe mesele romanilor

(0)

2015-09-30 00:00:00

Chiar daca ciorba de burta este unul dintre perparatele specifice bucatariei romanesti, aceasta nu a fost inventata pe taramuri mioritice.

Ca multe alte feluri de mancare indragite de romani, ciorba de burta a ajuns aici dintr-un capriciu istoric si in cazanele trupelor otomane.

Pentru ca erau digerate cu usurinta, ciorbele erau prescrise pentru recuperarea bolnavilor sau ranitilor, fiind considerate recuperatoare.

ciorba_de_burta.jpg

Astfel, pe timp de razboi, ciorba era una dintre mesele preferate de trupele Imperiului Otoman. De exemplu, sefii regimentelor de spahii erau cunoscuti sub titulatura de ciorbagii - pentru ca langa cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se faceau cele mai bune ciorbe de burta sau de berbecuti. In turceste, aceasta fiertura miraculoasa purta numele de "orba", care a fost imprumutat de romani si transformat in "ciorba".

Ciorba de burta a fost adoptata de mai toate popoarele calcate de otomani: bulgarii, sarbii, croatii sau albanezii au si ei variantele lor de ciorba de burta.

In urma cu un an, un jurnalist american de calatorii (Seth Kugel) de la The New York Times lauda ciorba de burta ca fiind "alimentul perfect pentru refacerea fortelor dupa schi".

"Am ajuns in Transilvania iarna (...), sperand sa gasesc preturi mici, castele acoperite cu zapada si poate o zi de schi. Si mancare pe sufletul meu: Daca exista un fel de mancare facut pentru refacerea fortelor dupa schi, este ciorba de burta romaneasca, care este bogata si ieftina", scrie Kugel, intr-un articol The New York Times.

Cu toate acestea, ciorba de burta nu este neaparat mancarea schiorilor. Radu Anton Roman spunea despre aceasta ca ar fi, de fapt, mancarea "vizitiilor beti, dar dupa care se innebunesc elitele". Ce-i drept, este leacul ideal pentru mahmureala, dat fiind faptul ca este foarte consistenta si grasa (si poate fi acrita cu otet, in functie de preferinte).

Tot Radu Anton Roman povesteste ca otetul e un adaos romanesc, la fel ca si zarzavaturile.

Unul dintre secretele celei mai bune ciorbe de burta este adaugarea catorva oase oase de vita, pline de maduva. Astfel, ciorba de burta prinde mai mult gust si aroma, dar si gelatina care face ca zeama o sa fie densa, compacta.

Sursa foto:gustos.ro
Surse articol:historia.ro,ziare.com