Pastrarea produselor lactate

(0)

2008-12-11 00:00:00

Cu cat produsele lactate contin mai multa apa cu atat se strica mai repede. Branza, cu cat este mai scursa, cu atat se mentine mai bine. Pentru a se dezvolta, bacteriile au nevoie de umezeala, de asta laptele, smantana sau branzeturile cremoase sunt medii numai bune pentru ca bacteriile sa-si faca de cap. Laptele se prinde mai greu daca e tinut la temperaturi scazute, insa, la temperatura camerei, bacteriile care conduc la formarea acidului lactic se inmultesc mai repede, procesul derulandu-se in doar cateva ore.

Laptele

Laptele poate fi inghetat fara a-si pierde din proprietati. Folositi containere de plastic, pungi sau cutiile originale si puneti-l in congelator unde va rezista pana 2-3 luni, avand un gust proaspat si dupa congelare.


Untul

Untul nu este recunoscut ca stricandu-se chiar foarte repede, insa este celebru pentru capacitatea sa de a imprumuta mirosurile alimentelor dimprejur. Oxidarea este cea responsabila de rancezirea untului, aceasta avand loc odata cu expunerea la lumina si la aer. Impachetarea in folie de aluminiu si NU in foaie cerata, intarzie considerabil stricarea untului. Untul congelat poate fi consumat si dupa cateva luni, neexistand nici o diferenta de textura sau de savoare intre untul proaspat si cel decongelat.

Smantana

Smantana nu este un produs ce poate fi congelat cu usurinta, pentru ca in acest proces grasimea se separa de apa. Daca este posibila inghetarea foarte rapida a smantanii, aceasta separatie nu mai apare.

Branza

Branza mai cremoasa se poate pastra, in frigider, timp de cateva saptamani, branza mai uscata putand fi pastrata de doua ori pe atat. Cu cat atingem mai putin branza, cu atat aceasta se va pastra mai mult proaspata intrucat transferul de bacterii va fi restrictionat. Impachetarea bucatilor de branza in folii protejeaza atat impotriva oxidarii, cat si a microorganismelor, mentinand-o proaspata o mai lunga perioada de timp.

Cand branza este atacata de mucegai, nu trebuie sa o aruncati pentru ca acesta nu este daunator, ci doar urat mirositor. Inlaturati un strat subtire de deasupra, branza de dedesubt fiind perfect comestibila. Insa, daca stratul de mucegai este mai gros, chiar si dupa ce-l inlaturati, branza ramasa ar putea avea un gust mucegaiat, chiar daca in principiu, nu este afectata.

Nu congelati branza, decat daca este neaparat nevoie. Congelarea nu afecteaza aroma, insa distruge textura acesteia si devine faramacioasa. Este buna pentru mancaruri gatite, intrucat oricum se amesteca cu restul ingredientelor.