Obezitatea - corelata cu microorganisme ce traiesc in abdomen

(0)

2013-04-10 00:00:00

Un studiu recent arata ca predispozitia spre obezitate poate fi stabilita cu ajutorul unui test ce analizeaza microorganismele ce se gasesc in abdomen. Studiul confirma ca greutatea unei persoane nu depinde doar de cantitatea de mancare consumata.

Pe scurt, s-a stabilit ca o persoana in a carei respiratie se gasesc hidrogen si metan in cantitati ridicate e mai probabil sa prezinte si un indice de masa corporala ridicat, si un procent peste normal de grasime corporala.

Studiul a fost condus pe 792 de persoane, fiind primul studiu de scara larga care arata o asociere clara intre productia de gaz a organismului si greutatea corporala. Pe baza testelor efectuate pe aerul expirat, s-au stabilit 4 tipare.

Subiectii au fost impartiti in urmatoarele categorii:

Continut normal de gaze in aerul respiratConcentratie ridicata de metanConcentratie ridicata de hidrogenConcentratie ridicata de metan si hidrogen

Cei din ultima categorie au prezentat si un indice de masa corporala ridicat, si procentul de grasime corporala crescut. Prezenta metanului este asociata cu un microorganism numit Methanobrevibacter smithii, responsabil pentru cea mai mare cantitate de metan produsa de corpul uman. De regula, microorganismele din tubul digestiveajuta la convertirea alimentelor in energie. Totusi, cand acest microorganism (Methanobrevibacter smithii) apare in exces, creeaza un dezechilibru ce poate face o persoana mai susceptibila la a lua in greutate.

Aceeasi cantitate de mancare, mai multe calorii

Aceste organisme acapareaza hidrogenul si-l folosesc pentru a produce metan - care este ulterior expirat de catre subiect. Cercetatorii sugereaza ca asta conduce la extragerea mai eficienta a nutrientilor din mancare, si prin asta, se ajunge la cresterea in greutate. Practic, o persoana la care microorganismul mai sus mentionat este in exces va sustrage mai multe calorii din mancare decat reuseste sa faca o persoana sanatoasa.

Studiul constituie inca un pas in vederea intelegerii unor boli ce afecteaza din ce in ce mai multi oameni.

Sursa:Science Daily