Folia de aluminiu a fost utilizata initial pentru a proteja tigarile si ciocolata de umiditatea din mediu. Prima data a fost produsa in Elvetia in 1910, avand ca scop impachetarea ciocolatei. Abia dupa cateva decenii folia de aluminiu a cucerit si domiciliile, fiind utilizata in mai multe scopuri comerciale. Cu timpul, folia de aluminiu a facut subiectul unor controverse cu privire la nocivitatea ei, efectuandu-se variate cercetari pentru a stabili daca utilizarea ei in gospodarii este sau nu inofensiva.
O parte din problemele puse in discutie de cercetatori sunt prezentate in cele ce urmeaza:
Argument 1:
Folia de aluminiu trebuie evitata pentru ca poate provoca boala Alzeimer.
Contraargument:
Acest mit a pornit acum cativa ani, cand o serie de studii au aratat ca pacientii afectati de Alzeimer prezinta nivele ridicate de aluminiu in creier. Una din explicatiile vehiculate atunci a fost ca tocmai nivelul crescut de aluminiu cauza, de fapt, boala. Cercetari ulterioare au demonstrat ca nu exista nici o conexiune intre expunerea la aluminiu si boala Alzeimer si ca nivelurile ridicate de aluminiu din creierele celor afectati se datoreaza tocmai bolii. Cu alte cuvinte, nu cantitatea ridicata de aluminiu din creier determina Alzeimer, ci boala Alzeimer determina cantitatea ridicata de alumiu din creier.
Argument 2:
Atunci cand utilizam folie de aluminiu, aceasta trebuie folosita cu suprafata mai stralucitoare spre interior, iar cea mai mata spre exterior, pentru a reflecta si a mentine mai bine caldura in jurul a ceea ce gatiti.
Contraargument:
Singurul motiv pentru care folia de aluminiu are fete cu grad de stralucire diferit este modul in care este procesata. Desi arata diferite, cele doua fete ale foliei nu prezinta proprietati semnificativ diferite in ceea ce priveste reflectia sau transmiterea caldurii.
Argument 3:
Cantitatea de aluminiu ce se infiltreaza in mancare atunci cand este utilizata folia in pregatirea ei, este toxica.
Contraargument:
Studiile efectuate in ultimii 10 ani au demonstrat fara echivoc ca folia de aluminiu este inofensiva. Toti cei care au dubii in ceea ce o priveste, ar trebui sa ia in considerare ca, fie ca vor sau nu, intra mereu in contact cu instrumente de gatit de aluminiu oale, caserole, diverse recipiente etc. Expunerea la vasele din aluminiu este frecventa, prin urmare, daca chiar s-ar infiltra in mancare, foarte multi oameni ar avea manifestari care sa indice intoxicarea cu aluminiu (ceea ce nu se intampla).
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii