Laptele - tipuri si metode de procesare

Laptele - tipuri si metode de procesare

Laptele este una dintre cele mai nutritive bauturi: pe langa calciu, laptele furnizeaza alti nutrienti elementari pentru buna functionare a organismului. Aproximativ 70% din aportul zilnic de calciu il obtinem din lapte sau din produse lactate. Este, deci, un aliment foarte popular, care ne sta la dispozitie in diverse sortimente ce pot fi alese in functie de preferinte sau necesitati…

Tipuri de lapte:Lapte integral
(3,5% grasime) contine aproximativ 75 de calorii si 4 g de grasime la 100 ml. Lapte semidegresat:
(1,5-2% grasime) contine 60 de calorii si 2-3 grame de grasime la 100 ml. In timpul degresarii, vitaminele A si D sunt inlaturate, de aceea este recomandata adaugarea acestora in laptele semidegresat. In cazul in care laptele este imbogatit cu vitamine, aceasta informatie se va regasi pe eticheta. Lapte cu continut scazut de grasime
(0,5-1% grasime) contine 50 de calorii si 1 g de grasime la 100 mm. Si pentru acest tip de lapte este recomandata imbogatirea cu vitaminele A si D in dozele recomandate de normele in vigoare. Lapte degresat
(0% grasime) contine 40 de calori si 0 grame de grasime la 100 ml. Este recomandat consumul laptelui degresat cu aport de vitamine A si D (in cazul ca acesta exista, va fi mentionat pe eticheta). Lapte condensat
(8% grasime sau mai putin) este laptele integral la care este adaugat zahar. Zaharul utilizat previne stricarea laptelui. Metode de procesarea a lapteluiPasteurizarea
Pasteurizarea este procesul de incalzire a laptelui nefiert la o temperatura suficient de ridicata si pentru o perioada de timp suficient de mare cat sa fie garantate distrugerea bacteriilor daunatoare si imbunatatirea calitatii de conservare. Majoritatea tipurilor de lapte comercializate sunt pasteurizate. Acest procedeu are un impact redus asupra valorii nutritive a laptelui.Ultrapasteurizarea
Laptele ultrapasteurizat este procesat la o temperatura mai ridicata decat cel pasteurizat. Acest procedeu ajuta la pastrarea prospetimii laptelui o perioada mai indelungata.UHT sau procesarea la temperaturii inalte
Laptele UHT este ambalat in recipiente sterile. Acesta poate fi pastrat la temperatura camerei pana la 3 luni fara a se strica. Daca este desigilat recipientul, atunci se recomanda pastrarea laptelui in frigider.Omogenezarea
Laptele omogenizat este supus unui proces care descompune si disperseaza grasimea, obtinandu-se astfel o textura fina si uniforma. Mai toate tipurile de lapte de integral sunt supuse acestei proceduri pentru a preveni formarea smantanii la suprafata laptelui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Nacreala cu spuma de pe zer
3
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
4
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Desert pasca cu branza, merisoare, stafide si glazura de ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza, merisoare, stafide si glazura de ciocolata

Chiar daca a trecut Pastele, se poate pregati acest desert ca un cheesecake, indiferent cum, va fi la fel de delicios....

Desert pasca cu branza, merisoare, stafide si glazura de ciocolata
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute