Intoleranta la fructoza

(0)

2010-02-04 00:00:00

Intoleranta la fructoza este o afectiune ce se manifesta prin dificultatea organismului de a digera si de a utiliza fructoza si alimentele ce contin fructoza. Se trateaza prin excluderea completa a fructozei si a zaharozei din dieta.

Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza. Primul tip, intoleranta ereditara la fructoza (HFI), este o afectiune genetica rara caracterizata printr-un metabolism deficitar al fructozei cauzat de absenta enzimei capabile sa o dizolve adolaza B. Prin urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi, intestinul subtire, organismul fiind incapabil sa transforme rezerva de material energetic (glicogenul) in glucoza. Daca e netratata, intoleranta la fructoza conduce la o scadere a glicemiei (hipoglicemie) si la formarea unor substante daunatoare care afecteaza ficatul. Intoleranta ereditara la fructoza (HFI) este dificil de diagnosticat, de aceea nu se cunoaste incidenta ei. Se considera totusi ca e destul de rara, frecventa de aparitie variind intre 1: 12.000 si 1: 58.000. Fiind o boala mostenita, ea dureaza toata viata.

Al doilea tip de intoleranta la fructoza este cea dietetica (DFI), cunoscuta si ca malabsorbtia de fructoza. Aceasta forma este mai frecventa, insa incidenta ei este, de asemenea, dificil de stabilit, intrucat foarte multi oameni nu manifesta simptome. Desi nu sunt cunoscute exact cauzele care duc la aparitia aceste afectiuni, se pare totusi ca apare ca urmare a absentei unui anumit fel de celule (celule epiteliale) de pe suprafata intestinului, celule ce sunt responsabile pentru digerarea fructozei. In consecinta, organismul este incapabil sa absoarba eficient fructoza.

Simptome ale intolerantei la fructoza: tulburari gastrointestinale, flatulenta, balonare, diaree, oboseala, varsaturi, anemie si diverse deficiente de nutrienti. In cazul intolerantei dietetice la fructoza, aceste simptome pot fi insotite si de depresie si alte tulburari psihice.

Desi au cauze diferite, atat intoleranta ereditara la fructoza, cat si intoleranta dietetica la fructoza sunt tratate prin ajustari alimentare. Eliminarea completa a frucotzei si zaharozei din dieta e singurul tratament eficient impotriva HFI. In ceea ce priveste DFI, vorbim tot de o dieta recomandata fara fructoza, insa, in cazurile usoare, un specialist poate recomanda unele concesii. Unii pacienti pot descoperi o limita a fructozei pe care o pot ingera, fara a dezvolta simptome.

Ce presupune dieta impotriva intoleranta la fructoza?
Scopul dietei impotriva intolerantei la fructoza este diminuarea si eliminarea simptomelor. O dieta fara fructoza implica excluderea tuturor bauturilor si a alimentelor ce contin frucotza, zaharoza sau sorbitol.

Alimente care nu sunt permise in dieta pentru persoane cu intoleranta la fructoza:
* Preparate din carne: mezeluri, hot-dog, carnati, orice produs din carne ce contine zahar.
* Cereale: orice cereale indulcite cu zahar, fructoza sau sorbitol.
* Indulcitori: zahar, zaharoza, frucotza, sorbitol, zahar brun, melasa, miere.
* Fructe: toate fructele, sucuri de fructe, extracte de fructe, fructe deshidratate, produse care contin fructe sau sunt indulcite cu sucuri sau concentrate de fructe.
* Grasimi: maioneza, mustar sau sosuri cu zahar.
* Lapte: lapte sau produse lactate cu adaos de zahar.
* Nuci: nuci si alune invelite in ciocolata sau preparate cu zahar, fructoza sau sorbitol.
* Produse de panificatie: orice produs de panificatie dulce, sau orice contine zahar, fructoza, sorbitol.
* Peste: peste procesat, cu zahar.
* Deserturi: orice deserturi ce contin zahar, sorbitol, fructoza.
* Legume: morcovi, rosii, porumb, legume conservate cu zahar.

Alimente permise in dieta pentru persoane cu intoleranta la fructoza:
* Carnuri: carne rosie, de porc, carne de pui sau curcan.
* Cereale: oricare cereale ce nu contin zahar, fructoza, sorbitol.
* Indulcitori: Aspartam, dextrina.
* Grasimi: unt, margarina, ulei, dressinguri de salata fara zahar.
* Oua: orice fel
* Lapte: orice fel
* Nuci: orice fel care nu contine zahar.
* Produse de panificatie: orice fel ce nu contine zahar, fructoza sau sorbitol ca ingrediente.
* Peste: orice peste proaspat.
* Deserturi: iaurturi naturale, prajituri si inghetate facute fara zahar.
* Branza: orice fel.
* Legume: sparanghel, conopida, ardei, salata verde, spanac, telina, radacinoase cu exceptia morcovului.
* Alte alimente: paste fara adaos de zahar, orez, cafea, ceai, bauturi racoritoare dietetice cu indulcitori artificiali, cacao, sare, piper si alte condimente.

Mentiuni:
* Fructoza, sucroza si sorbitolul sunt utilizate in multe mancaruri procesate, de aceea e bine sa evitati conservele (sau sa verificati cu atentie etichetele).

* Numai vegetalele ce contin cu preponderenta amidon sunt permise in dieta. Legumele gatite au un continut mai mic de fructoza decat cele crude, intrucat prepararea termica duce la o diminuare a continutului de zaharuri libere.

* Cartofii noi au continut mai ridicat de fructoza decat cei vechi.

* Faina integrala contine mai multa fructoza decat faina alba (pentru ca germenii contin zaharoza). Alte alimente integrale (orez brun, paste din faina integrale) contin mai multa sucroza decat produsele procesate.

* Sucroza si sorbitolul sunt substante folosite de multe ori la medicamente, pentru a le imbunatati gustul.