Interviu cu Epurasha, Bucatarul lunii Decembrie!

Interviu cu Epurasha, Bucatarul lunii Decembrie!

Epurasha, castigatoarea concursului Bucatarul Lunii Decembrie, ne-a acordat un interviu amuzant si plin de energie, in care ne vorbeste despre principiile care-i ghideaza viata, despre placerea de a gati pentru persoanele dragi, despre cum e sa ai puterea sa reactionezi in situatii in care toata lumea se complace etc. Interviul acesta nu e doar o lectura vesela si relaxanta, ci este, mai presus de toate, o incursiune intr-o maniera remarcabila de a gandi si de a aborda viata ce ii va inspira pe cititori.

Epurasha. Cine e persoana din spatele acestui nick ?
Persoana din spatele acestui nickname este o mamica de doua fetite mici si dulci pe care le iubesc nespus, este o femeie de 35 de ani, sotie de oltean pretentios, o fire optimista ce mi-a permis sa merg mai departe indiferent de cate oale am ars :). Numele Epure preluat de la sot si inclinatia mea in general catre lucruri copilaresti m-au facut sa aleg acest nickname. Prietenii imi spun Roberta, asa cum este si semnatura mea pe blog.

Ai devenit Bucatarul lunii decembrie. Ce inseamna asta pentru tine?
Sa devin bucatarul lunii decembrie pe RC a insemnat mult pentru mine, m-a facut sa ma simt atat de bucuroasa ca am dansat cu bebe in brate prin casa si bateam din palme singura. Este o onoare si mai ales ca am primit atatea incurajari si felicitari de la niste persoane talentate si calde pe interior. :)

Ce te-a determinat sa intri in comunitatea noastra?
In comunitatea RC am intrat de placere si ca sa-mi fac prieteni noi cu care sa impartasesc pasiunea mea de a gati frumos. Prima data cand am intrat cautasem pe google o reteta si asa am gasit siteul. Apoi figura s-a repetat si mi-am dat seama ca acolo voi gasi multe sfaturi si idei. Mi-a placut ca sunt utilizatori din toata tara si din mai multe tari si fiecare ne impartaseste secretele ei din zona in care sta si retetele sunt explicate foarte clar, in pasi, cu poze.

De unde te inspiri cand gatesti?
Cand gatesc, ma inspir in primul rand din natura si din jocul copiiilor mei. Mi se pare minunata lumea lor plina de veselie si culoare si recunosc ca ma joc cu placere cu fetitele mele. Gatitul este o pasiune recent descoperita, inca am multe de invatat. Mama ne tinea ca pe domnisoare, nu prea ne-a lasat in bucatarie, asa ca pot spune ca sunt mai mult autodidact.

Care sunt micile tale secrete in prepararea retetelor?

Micile mele secrete sunt putine; in primul rand, e o regula de aur la mine: nu intra in bucatarie nervos! E periculos si risti sa arzi totul! Trebuie neaparat veselie. Mie imi place sa ma duc sa gatesc intr-o atmosfera linistita si chiar sa ascult putina muzica. Alt mic secret este sa ai o mica idee de la inceput ce vei face cu ingredientele, dar sa nu uiti sa fii original, pune ceva de la tine! Chiar si atunci cand ma grabesc, tot trebuie putin de ''personal touch'', macar ca decor, daca nu in continutul retetei. De asemenea, imi place sa am oameni dragi la masa, nu invit niciodata acasa ''obligatiile''.

Cu siguranta retetele tale sunt apreciate de membrii familiei. Cine e cel mai mare fan al tau?
Cel mai mare fan al meu este nepotelul meu Mihaita care e la scoala in clasa a doua. La el ajung in general toate figurinele mele din orez sau deserturile mai deosebite, cum a fost stupul cu albinute. De asemenea, am fani parintii mei si sotul, dar pe ei ii consider subiectivi si am zis ca ''nu se pune'' si mai am mari fani niste prieteni dragi de la Cluj care mereu cand vin la mine si mananca tot ce le pregatesc cu drag, ma roaga sa ne deschidem un restaurant, o pensiune sau o firma de catering :). Fetitele mele, cumnatii mei si o prietena din liceu sunt si ei dintre cei pentru care gatesc cu drag si imi place sa le vad fetele incantate.

S-a intamplat vreodata sa nu-ti reuseasca ce ti-ai propus?
S-a intamplat sa mi se arda multe mancaruri din cauza ca uitam de ele, dand fuga la bebe sau sa incerc sa fac ceva deosebit care sa se dovedeasca o catastrofa, dar le-am luat ca pe amintiri amuzante si nu m-am descurajat. Cel mai haios era cum mi se dezumfla mie blatul de tort pe care il scoteam prea devreme sau cum mi s-a pleoscait invelisul de marshmallow cu care am vrut sa ornez un tort si pana dimineata era moale si prelins si nici urma de figurinele modelate seara! :)

Dupa ce te ghidezi in viata?

In general si foarte pe scurt, in viata nu imi place sa iau lucrurile asa cum sunt! Nu pot! Daca ceva nu mi se pare corect, nu pot sa nu ma revolt! De asemenea, imi place mult noul si apreciez foarte tare originalitatea! Imi plac sentimentele sincere si puternice. Consider ca este mai bine mai putin si bun, decat mult si fara valoare. Consider ca in viata trebuie sa fii impacat cu tine. Chiar daca gresesti, trebuie sa expoatezi acel aspect, sa inveti din greseli si sa nu te sperii de ele, sa nu le lasi sa te consume, sa le iei ca pe niste experimente, sa-ti asumi greselile. Nu imi plac oamenii fara coloana vertebrala. Cand m-am angajat prima oara intr-o firma particulara toate colegele mele plangeau pe sub birou cand li se parea ca sefa e nedreapta cu ele. Cand a fost randul meu, am zis ca mai bine risc sa ma dea afara decat s-o incurajez intr-un comportament care ar prejudicia relatiile si imaginea firmei. Am facut bine, fiindca mi-au fost apreciate observatiile. De asemenea, consider ca este important sa ne exprimam frumos si civilizat, dar fara a fi lingusitori. Nu-mi plac misoginii, pedofilii si femeile viclene. Cel mai important aspect in viata, dupa mine, este sa nu uitam sa evoluam spiritual si asta putem face in primul rand prin creatie, de aceea si mottoul meu este ''un om trebuie sa-si hraneasca sufletul cu ceva... eu am ales sa creez hrana'' pentru ca aici am gasit un mod de a crea ceva zilnic si dand nastere unor retete noi si ornandu-le frumos si gatind cu suflet, cred ca resusesc sa-mi bucur sufletul si sa-i dau libertatea de expresie! Desigur ca si intelepciunea dobandita in timp si in urma diverselor greutati cu care ne confruntam este importanta in evolutia noastra. Cred ca as putea vorbi 100 de pagini cel putin despre acest subiect, eu fiind filoloaga de profesie, asa ca o sa ma opresc aici.

Ce hobby-uri ai? Cum iti petreci timpul liber?

In general, imi place cam tot ce tine de latura artistica: desen, pictura (pe pereti, pe hartie, pe lemn), modelare in lut, ornare mancaruri. Cea mai recenta pasiune a mea, de cam 2 ani incoace, de cand stau acasa cu fetitele in concediul de cresterea copilului, este Gatitul! Imi place sa fac mancaruri noi si gustoase, incerc sa le fac frumoase si sanatoase.

Un gand din partea ta pentru marea familie RC.
Am gasit aici cu adevarat o noua familie si vreau sa va multumesc in primul rand pentru incurajare si pentru faptul ca mi-ati dat atentie! Este foarte important pentru un incepator sa primeasca atentie, sa vada ca reteta sa a atras atentia! In al doilea rand, chiar as vrea sa va rog, fara sfiala, daca vreodata credeti ca as putea imbunatati o reteta cu ceva, sa -mi dati sfatul vostru, daca credeti ca o combinatie de ingrediente nu merge sa-mi spuneti! Dar eu sper sa va impresionez placut si sa fiu si eu de folos la randul meu cu sfaturile mele altor incepatori. Sper ca aceasta familie RC sa se faca cat mai mare!

Autor Interviu: Lory
Club Editorial Retete Culinare

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia