Interviu cu 5august, Bucatarul lunii Ianuarie!

Interviu cu 5august, Bucatarul lunii Ianuarie!

Conform traditiei, Alina, alias 5august, a avut bunavointa de a ne acorda un interviu in calitate de castigatoare a concursului Bucatarul Lunii Ianuarie. Cordiala, comunicativa, pozitiva, Alina este o inspiratie pentru toti cei ce nu-si imagineaza cum se pot combina, intr-o maniera "castigatoare", statutul de mama model si cel de profesionist in domeniul de activitate.

Alina draga, pentru inceput, spune-ne cateva lucruri despre tine si familia ta, tot ce doresti tu sa impartasesti.
Sunt o leoaica bistriteanca, ajunsa pe meleagurile turdene din momentul in care am devenit sotie. Au trecut ani buni de atunci si intre timp am devenit mamica unei fetite de 5 ani si a unui baietel de 2,5 ani. Ei sunt centrul Universului meu, sunt cei care imi aduc bucurii; ei sunt cei pentru care imi fac griji.

Cum te-ai caracteriza in cateva cuvinte?
De obicei prefer sa fiu caracterizata de altii. As spune ca sunt o insumare a ceea ce inseamna blandete, dar in acelasi timp hotarare, calm, dar o mare furtuna atunci cand simt ca cineva se foloseste de mine. Sunt perfectionista si asta face ca de multe ori sa fiu nemultumita. Imi place sa ma comport cu oamenii in asa fel in care as vrea ca si ei sa o faca cu mine. Urasc minciuna si fatarnicia. Incerc sa ma tin intotdeauna de promisiunile facute.

Cum arata o zi obisnuita din viata ta si cum ar fi o zi perfecta?
Imi impart timpul intre grija fata de cei dragi mie, grija fata de bolnavi (sunt asistenta medicala la UPU), gatit si uneori imi mai rezerv timp pentru placerile mele personale, cand citesc, cant la pian, imi ingrijesc florile care imi sunt tare dragi .

O zi perfecta ar fi aceea in care sa am timp sa fac din toate cate putin, fara sa traiesc sentimentul ca sunt tot timpul contra cronometru.

Te-a surprins in mod placut castigarea Polonicului? Care crezi ca au fost atuurile tale in fata celorlalte retete?
Am fost foarte fericita cand am aflat ca reteta prezentata de mine a iesit castigatoare. M-am bucurat cand am primit si felicitarile, mai ales ca au venit din partea unor gospodine talentate. Sincer, nu credeam ca am prea multe sanse avand in vedere ca este o reteta vegetariana. Intalnesc des oameni care sunt reticenti cand vine vorba despre astfel de mancaruri, de aceea ma bucur ca membrii RC sunt deschisi si apreciaza atat retete traditionale, cat si retete mai neconventionale.

Sper ca cei ce m-au votat sa fi apreciat faptul ca se poate manca sanatos si in acelasi timp si gustos.

Sper ca am fost o sursa de inspiratie pentru cei care au dorit o schimbare, chiar si de curioazitate, in felul obisnuit de a gati.

De la cine ai invatat sa gatesti?

Modelul meu a fost si este mama mea. Inclinatia mea spre bucatarit o am de la ea. Gateam adesea impreuna. De mic copil eram pe langa ea prin bucatarie, ii placea sa spuna ca sunt mana ei dreapta. Asta mi-a dat incredere si m-a motivat sa incerc singura sa gatesc.

Care este mancarea ta preferata si ce reteta o gatesti cel mai des ?
Daca ciocolata s-ar numi mancare nu as ezita la raspuns. N-as spune ca am o anume reteta preferata. Sunt o gurmanda si mananc in general orice imi incanta privirea si mirosul. Incerc sa gatesc cat mai variat. Sarmalutele cu ciuperci sunt preferatele mele si le gatesc relativ des.

In afara de cea romaneasca, ce alta bucatarie internationala te atrage si ce retete gatesti din aceasta?
Sunt vegetariana (ovo-lacto vegetariana) si incerc sa gatesc cat mai sanatos. Mancarurile mele se bazeaza foarte mult pe legume si cereale. Retete din bucataria araba prepar uneori. Fructele prefer sa le consum in starea lor naturala.

De ce ai ales sa nu mananci carne?
Niciodata nu am agreat carnea,o evitam inca de copil. Crescand, am realizat ca a manca din carnea unui animal presupune sa il ucid mai inainte. Nu mi s-a parut etic sa imi satisfac apetitul incalcand o porunca divina, aceea de a nu ucide. Stramosii nostrii au consumat doar verdeturi si seminte si au trait sute de ani; din momentul in care au trecut la o dieta carnata nivelul de viata a scazut simtitor.

In plus, carnea din comert este plina de hormoni si antibiotice, care pot provoca numeroase boli (de la tulburari hormonale, dislipidemii, pana la cancer). Realizand toate acestea, am considerat ca este mai sanatos sa evit consumul carnii. Acestea sunt motivele majore care m-au determinat sa iau hotararea de a fi vegetariana (s-a intamplat in urma cu aprox.14 ani)

Care este cea mai mare reusita culinara a ta?
Eram pe clasa a X-a cand am pregatit singura, da capo al fine, prajitura Alcazar, o prajitura migaloasa. A fost foarte reusita si apreciata pe masura de toti cei care s-au bucurat de gustul ei fin. De atunci am mai avut multe reusite si esecuri culinare, dar prima mea realizare va ramane in mintea mea ca o mare reusita.

Care sunt pasiunile tale si cum le materializezi?
Gatitul, una dintre pasiunile careia ii acord mult din timpul meu; il fac atat de placere, cat si de nevoie. Deoarece preparatele vegetariene sunt bune proaspete, e necesar sa pregatesc zilnic cate ceva.

Iubesc florile si le ingrijesc cu drag. Daca inca in curte nu am reusit sa pun mare lucru, compensez cu plantele de camera.

Pianul este o pasiune cu care cochetez, doar ca in ultima vreme nu prea am timp de cantat. Sper ca cel putin unul dintre copiii mei sa indrageasca acest instrument si sa il utilizeze mai eficient decat reusesc eu sa o fac.

Ce muzica asculti?
Folk, gospel si clasica in general (Mozart si Vivaldi ma binedispun, Beethoven ma atrage in momentele mai tensionate).

Daca ai putea alege, unde ti-ar place sa traiesti in lumea asta mare?
Intr-un loc unde sa fie vesnic vara. Poate in Miami. Deocamdata ma multumesc cu tara noastra frumoasa si uneori prea putin apreciata.

O intrebare clasica: daca ai fi pe o insula pustie, care sunt cele 3 lucruri pe care ai vrea sa le ai?
Crema de maini, servetele umede si camera foto.

Esti o veche membra a comunitatii RC. Poti sa ne spui ce iti place si ce nu iti place la comunitatea noastra? Ce ai schimba?
M-a cucerit atmosfera calda si primitoare care are la baza respectul celuilalt, chiar daca e o comunitate virtuala. Ma bucur ca RC are propria bara de cautare, ma tine la curent cu activitatea de pe site. Nu sunt lucruri pe care as dori sa le schimb, imi place asa cum e, altfel nu as fi ramas aici.

Un gand de final pentru membrii RC…
Mai intai vreu sa le multumesc ca m-au primit in marea famile. Zilnic urmaresc noutatile de pe forum chiar daca nu postez raspunsuri sau prea multe retete.

Multumiri si celor care isi rup din timpul lor pretios pentru a ne imbogati cu noi retete si nu in ultimul rand celor care coordoneaza site-ul. Mult succes in continuare si cat mai multe retete delicioase.

Autor: Elena.elena

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia