Interviu cu IleanaYang - Bucatarul Lunii Martie

Interviu cu IleanaYang - Bucatarul Lunii Martie

IleanaYang, bucatarul lunii martie, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu. Citindu-l, veti avea multe surprize si veti descoperi o persoana calda, exotica si ambitioasa, careia ii place sa experimenteze lucruri noi si apoi sa le execute cu consecventa pana atinge perfectiunea. Interviul ne reaminteste cat de mica e lumea si ne invata sa depasim cu eleganta orice bariere de limba sau civilizatie pe care le-am putea intampina in activitatile noastre.

1. As dori sa incepem prin a te prezenta putin comunitatii noastre, cine se ascunde in spatele unui nume de utilizator, cine esti, de unde vii ? 

Buna, tuturor! Ma numesc Yang Ying, Yang este numele meu de familie. Ileana este numele pe care mi l-a dat profesorul de limba romana de la universitate. Sunt chinezoaica. Nu stiu daca sunt singurul strain din aceasta comunitate. Locuiesc la Beijing, care este si orasul meu natal.

Am invatat limba romana la Universitatea de Limbi Straine din Beijing. In perioada 1997-1998 am facut un an de specializare la Universitatea din Bucuresti. In acel an m-am plimbat prin Romania si am gustat unele preparate romanesti traditionale. Cred ca Romania este o tara cu peisaje deosebite, o cultura interesanta si oameni caldurosi. Sunt convinsa ca voi vizita din nou aceasta tara. 

In prezent, lucrez in redactia de limba romana a postului Radio China International. Impreuna cu colegii mei transmitem emisiuni in limba romana, prin unde medii si scurte, catre Romania si Republica Moldova. Sunt jurnalist, asadar, dar in acelasi timp ador sa gatesc.

Cand eram in scoala primara, parintii mei lucrau foarte departe de acasa. In aceasta situatie, eu si sora mea am fost nevoite sa ne incalzim singure masa de pranz, iar in scoala medie, am inceput sa gatim alternativ in vacante, pentru familie. A fost o experienta interesanta si utila. Chiar tin minte ca am fost foarte bucuroasa cand tata si mama au apreciat mesele pregatite de mine.

Acum, gatitul este un hobby pentru mine si vreau sa stiti ca gatesc din ce in ce mai bine.

2. Activezi in RC ca membru activ de putina vreme, cum te-ai hotarat sa faci acest pas ?

Este o poveste lunga. Am aflat intamplator de RC, acum doi ani, cand cautam ceva pe Google. Saitul mi-a lasat o impresie buna, este realizat foarte bine, are un continut bogat si un design frumos. M-am inregistrat aici din curiozitate. Apoi am postat prima reteta, apoi a doua si asa am ajuns sa particip la concursul lunar din iunie 2011. Cu toate ca nu am obtinut rezultate bune in cadrul acestuia, a fost o experienta placuta. Apoi, timp de un an, am vizitat saitul foarte rar.

Am mentionat anterior ca lucrez la Radio China International. Realizez atat stiri, cat si emisiuni. Una dintre rubricile de care raspund este "Bucataria chineza", care apare doar pe pagina noastra web. Dupa ce am preluat aceasta rubrica in 2011, m-am gandit cum sa realizez mai bine retetele, astfel incat cititorii romani sa inteleaga mai usor si am hotarat sa o realizez la fel cum se face un blog pentru gatit. Adica toate retetele redactate si postate au fost incercate mai intai de mine. Am facut atat text, cat si fotografii cu pasii de urmat in prepararea fiecarui fel de mancare prezentat. Astfel, chiar daca nu ati gustat niciodata mancarea prezentata de mine si nu aveti experienta bogata la gatit, reusiti sa preparati usor mancarea dupa reteta. Nu pot spune ca sunt specialista in arta culinara. Insa sunt pasionata de aceasta si realizez cu multa seriozitate si entuziasm toate retetele. Dupa o perioada de timp, m-am gandit sa revin la RC. Pe de-o parte, doresc sa cunosc mai multi prieteni amatori de gatit si sa exersez limba romana.

Pe de alta parte, doresc sa prezint cat mai multor prieteni romani, secretele artei culinare chinezesti. Vreau sa stiu daca retetele chinezesti sunt atragatoare pentru romani si care sunt retetele cele mai apreciate. O astfel de rubrica nu poate fi realizata dupa gusturile mele personale. Propunerile si sugestiile cititorilor sunt foarte importante pentru mine, ma ajuta sa decid ce sa gatesc.

Vreau sa stiu daca retetele facute de mine sunt reusite si corespund gusturilor prietenilor romani. Acestea sunt motivele pentru care m-am intors la RC si am interactionat foarte bine cu alti membri ai saitului. Chiar vreau sa va multumesc pentru incurajarile si sugestiile facute. Citesc si retete cu mancare romaneasca sau prajituri. Cred ca sunt deosebite. De exemplu, am vazut video-ul "Salata de vinete" pus de Pupi. Imi place aceasta salata. Si nu este greu de gatit. O sa incerc si eu reteta. Imi place sa mananc si ciorba de burta (mancarea romaneasca preferata de mine), sarmale, cozonac cu cacao s.a. Daca aveti retete de recomandat, va rog sa mi le trimiteti. Va fi o mare placere pentru mine.

3. Ce te pasioneaza cel mai mult in bucatarie? Ce te inspira sa gatesti?

Imi place foarte mult sa prepar mancarurile chinezesti. Am un "stomac oriental", hehe! Bucataria chineza, cu o istorie milenara, este cunoscuta si apreciata in intreaga lume si se dezvolta in continuare. Bucataria chineza este cu totul diferita de cea europeana. Cuprinde opt mari scoli culinare. Bucataria chineza difera mult de la o regiune la alta. Avem foarte, foarte multe feluri de ingrediente, condimente si moduri de preparare a retetelor.

Eu prefer sa incerc retete cu gusturi diferite numai daca arata atragatoare pentru mine. In ce priveste prajiturile, prefer sa gatesc mai mult retetele occidentale.

Am inceput sa invat sa prepar prajituri cu aproape patru ani in urma si am testat pana acum aproximativ 80de retete. Despre sursele mele de inspiratie, hmm ... am invatat unele metode de gatit si retete de la mama si de la prieteni, pe unele le-am facut singura, bazandu-ma pe experienta pe care o am pana acum in bucatarie, dar cele mai importante surse sunt cartile, revistele, websait-urile si blogurile. Dezvoltarea Internetului a creat multe facilitati in cautarea retetelor dorite. Este o cale foarte rapida si convenabila, chiar daca selectarea acestora devine mai grea. Trebuie sa accesez foarte des sait-urile si blogurile de gatit faimoase in China ca sa gasesc retetele dorite. Atunci cand aleg reteta pentru rubrica de la radio, trebuie sa o selectez pe cea ale carui ingrediente pot fi gasite in Romania.

4. Daca ar fi sa deschidem unul din dulapurile tale, ce vom gasi mai mult, carti de bucatarie sau obiecte de ingrijire personala?

Cred ca pe ambele, haha...! Am peste 30 de carti de bucatarie si colectia se imbogateste in continuare. Imi place sa cumpar carti de bucatarie si sa testez unele retete din ele cand mi se face pofta. Pe langa gatit, sunt o femeie care se ingrijeste mult de modul in care arata. Ca atare, ce veti gasi intr-un dulap de-al meu? Depinde pe care o sa-l deschideti, haha...!

5. Care sunt ingredientele ce nu-ti vor lipsi niciodata din casa?

In bucataria mea, ingredientele care nu pot lipsi sunt sarea, zaharul, sosul de soia, otetul din orez, concentratul de pui, amidonul, vinul de masa, uleiul de susan, pasta de susan, curry, piperul, piperul de Sichuan (Huajiao), anasonul, scortisoara, foile de dafin, ardeiul iute uscat, ghimbirul, prazul s.a. In bucataria chineza se folosesc multe ingrediente si condimente din care o buna parte nu se gasesc in Romania. Aceasta este, de altfel, pentru mine, cea mai mare dificultate in procesul selectionarii si realizarii retetelor pentru radio. Sper ca, in viitor, sa fie importate in Romania mai multe condimente chinezesti.

6. Ce reprezinta pentru tine masa zilnica, o corvoada sau o placere? Pentru cine gatesti?

Uneori este o corvoada, alteori o placere. Depinde de dispozitia mea. Cand sunt obosita sau nu am chef sa gatesc, fac ceva mai simplu sau cumpar de mancare. Cand am dorinta puternica de a incerca o noua reteta sau vreau foarte mult sa servesc o anumita mancare sau sa pregatesc ceva pentru cei dragi, gatitul nu mai este o sarcina, ci o mare placere.

Gatesc pentru familie, prieteni, pentru cititorii retetelor mele din "Bucataria chineza". Cand mancarurile si prajiturile preparate de mine sunt apreciate de cei dragi, sunt bucuroasa si tareeee mandra de mine.

7. Este vreo reteta pe care ti-o doresti din tot sufletul sa o reusesti?

Evident, din cand in cand am cate o reteta care doresc foarte mult sa-mi iasa. Reteta "Rulouri de biban cu fructe asortate", cea cu care am castigat polonicul de aur este una dintre acestea. Am preparat-o intr-o saptamana de doua ori, pentru a-mi deveni oarecum familiara. Este nu doar o reteta pentru concurs, dar si o mancare gatita pentru mama mea. Ii place foarte mult sa manance peste si m-am bucurat mult ca i-a placut.

8. Care a fost cel mai mare esec culinar in viata ta de gospodina? Dar si cea mai mare realizare?

Am avut parte de multe esecuri culinare, haha! Unul s-a intamplat chiar recent. Am preparat un tort "Mousse cu capsuni" pentru ziua de nastere a nepotului meu. Faceam prima data reteta. Cand am impachetat tortul, a fost totul in regula. Dar cand am deschis cutia la restaurant, o jumatate din el s-a prabusit!!! Probabil pentru ca blatul nu a fost destul de consistent si poate ca am pus prea multe capsuni deasupra tortului. A fost un soc pentru toata familia. Mi-a fost tare rusine si a doua zi am cumparat un alt tort foarte bun pentru nepotul meu. Acela a fost momentul in care am decis sa nu mai testez retete noi cu ocazii importante. 

Cea mai mare realizare? Pana acum nu am o realizare demna de laudata. Hmmm ... poate ca in viitor va fi. Un proiect al redactiei noastre privind realizarea unui App pe tema bucatariei chineze se afla in discutie. App-ul ar putea crea multe facilitati celor care doresc sa invete bucataria chineza. Daca vom reusi sa obtinem fonduri, retetele facute de mine vor putea fi citite de mai multi prieteni romani. Cred ca va fi o mare realizare atat pentru redactie, cat si pentru mine personal, o amatoare de gatit. In plus, mai am o ambitie, retetele facute de mine sa fie adunate intr-o carte de bucate. 

9. Daca ar fi sa fii invitata la un restaurant de cineva drag ai prefera un restaurant renumit, de lux sau nu conteaza? Ai sa ne povestesti o amintire frumoasa culinara...? 

Daca sunt invitata de cineva drag la un restaurant, nu conteaza pentru mine daca este de lux sau renumit. Cel mai important lucru este ca mancarurile sa fie gustoase. Capitala Chinei, Beijing, are nu doar o istorie milenara, nu este doar un oras modern, este si unul cu o traditie culinara bogata. In Beijing sunt multe restaurante foarte bune, atat cu specific traditional chinezesc, dar si cu bucatarii din alte tari. Sunt restaurante americane, franceze, ruse, italiene, spaniole, grecesti, arabesti, turcesti, indiene, vietnameze, thailandeze, japoneze, coreene, mexicane s.a.

Din pacate, inca, nu este un restaurant romanesc. In Beijing gasesti restaurante pentru toate gusturile, de la preturi mici pana la preturi piperate. La unele restaurante faimoase, mari sau foarte mici, unele de doar 10 metri patrati, dar cunoscute pentru preparatele delicioase si care nu accepta solicitari pentru rezervari, clientii asteapta la coada o jumatate de ora, o ora sau chiar mai mult uneori, pentru a servi masa. 

O amintire frumoasa culinara? Haideti sa va povestesc despre o masa festiva organizata de redactia noastra cu prilejul Anului Nou Chinezesc din 2012. Aceasta a avut loc la un restaurant elegant. Pe langa multe feluri de preparate comandate in restaurant, eu am adus de-acasa aluatul si umplutura pentru a face impreuna cu colegii chinezi din redactie si cu doi colegi romani, Jiaozi (coltunasi chinezesti). Jiaozi este o mancare ce nu lipseste de pe masa de Anul Nou a chinezilor.

Are o forma asemanatoare coltunasilor romanesti. Umplutura poate fi facuta din carne, oua si legume. De obicei, coltunasii chinezesti se fierb in apa, dar pot fi prajiti si in ulei. Colegii nostri romani au invatat de la noi cum se intinde foaia de aluat si cum se impacheteaza apoi cu umplutura. Si s-au descurcat foarte bine. La masa am servit vinuri romanesti, veteranii redactiei au recitat poezii romanesti si au cantat melodii romanesti. A fost o atmosfera calda si vesela, iar pentru fiecare dintre noi, o amintire extraordinara.

10. Care sunt hobby-urile tale inafara de bucatarie?

In afara de bucatarie, imi place sa citesc, sa vizionez filme, sa merg la spectacole si expozitii, sa fac fotografii, sa navighez pe Internet si sa calatoresc in tara si in strainatate, de altfel acesta este cel mai mare hobby al meu. Imi doresc sa ajung in cat mai multe tari ale lumii.

11. Multumesc foarte mult pentru interviu, spre final as dori sa te mai intreb daca ai sa transmiti cate ceva celor din comunitatea RC? Ce iti place aici sau ce ai schimba?

Imi place RC deoarece aici gasesc multe informatii utile. Apoi, atmosfera de la forum este destinsa, vesela si amicala. Ma simt confortabil, la fel ca acasa. Vreau sa le multumesc din nou celor de la RC pentru aprecierile, incurajarile, propunerile facute, pentru prietenia si amabilitatea voastra. Locuim departe, dar ne simtim aproape unii de ceilalti, pentru ca ne uneste aceeasi pasiune, arta culinara. Imi doresc sa va prezint mai multe retete chinezesti, iar eu sa invat de la voi retete europene. Cred ca astfel de schimburi de experiente sunt benefice pentru toti. De asemenea, cred ca daca preparam retetele cu entuziasm, seriozitate si le asezonam si cu dragoste, vom fi bucatarii cei mai buni din lume! Asa vom putea gati pentru cei dragi mancaruri mai delicioase si mai variate!

Va doresc sa aveti ocazia sa veniti la Beijing si sa gustati preparate autentice chinezesti! Multumesc RC pentru ca mi-ati oferit aceasta platforma de comunicare si pentru interviu!

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia