Interviu cu Antoniah - Bucatarul lunii decembrie!

Interviu cu Antoniah - Bucatarul lunii decembrie!

Antoniah, Bucatarul lunii Decembrie, ne-a acordat un interviu care cu siguranta va va impresiona. Cei care o cunosc, vor descoperi noi lucruri interesante despre ea, cei care nu o cunosc, vor avea un punct de pornire in legarea unei prietenii cu o persoana incantatoare. Veti avea parte de o lectura calma, placuta, din care razbate mult bun simt si echilibru, o lectura care va va plimba natural prin trecut si prezent, aducandu-va (invariabil) un zambet discret si admirativ pe buze.

 1. Pentru inceput, spune-ne cateva lucruri despre tine. Cine este persoana din spatele id-ului Antoniah?

Buna ziua tuturor. Desi am un numar oarecare de postari pe site, ma simt ca la "prima intalnire". Va primesc cu sufletul deschis si va spun "bine ati venit" in acest spatiu al confesiunilor unde ma simt onorata sa raspund (in masura in care pot) intrebarilor dumneavoastra.

Am 38 de ani, sunt mamica unui baietel dragalas, neastamparat, deosebit de curios si sotia unui om minunat, modelul meu de bunatate. In restul timpului sunt medic. Am concentrat in doua propozitii ceea ce sunt dar si tot ceea ce am mai bun in acelasi timp.

Am avut o copilarie frumoasa si fericita. Pe ai mei dragi, i-am iubit si ii iubesc si astazi cu tot sufletul (indiferent unde se afla - dincolo sau dincoace de cer).

Prima mea dragoste a fost pictura. Am avut o invatatoare pe care am indragit-o si careia ii port respect si acum. Dansa m-a invatat sa pictez (pe hartie, pe panza, pe sticla). Au urmat anii de scoala in care dintr-o dragoste infinita pentru carte si cuvinte, mi-am dorit sa fiu profesoara de limba romana. Am ajuns pana la urma sa fiu medic, din dorinta de a face bine si de a darui speranta celor din jurul meu.

Imi iubesc meseria insa ea a ramas intotdeauna pe un plan secund, in urma familiei. Familia mea este mai presus de orice conventii sau tipare. Am creat prioritati pe care le-am respectat (si bine am facut pentru ca astfel este liniste in mine). Familia este tot ce am mai de pret, dragostea mea impartasita, privirea si zambetul baietelului nostru dau sens zilelor mele.

Sunt un om simplu cu o enorma bucurie de a trai dar in acelasi timp o persoana cu intrebari multe si cu tot atatea framantari. Apreciez sinceritatea, bunul simt, inteligenta umorului, muzica lui Andre Rieu. Imi place sa daruiesc, sa rad cu lacrimi, sa gatesc, sa citesc, sa calatoresc, sa ascult ploaia. Imi place painea facuta acasa si cafeaua de dimineata pe care o impart cu sotul meu. Sunt dependenta de zambetele celor dragi, de caldura (la propriu si la figurat), de primavara, de amintirile mele reper. Ce nu imi place? Nu imi place minciuna, nu imi place sa astept si tot ceea ca inseamna reversul celor scrise mai sus.

Nu m-am simtit niciodata singura cu mine (am avut mereu ceva sa imi spun, mi-am pus intrebari, am cautat raspunsuri) iar lucrul acesta m-a ajutat sa merg mai departe de fiecare data cand mi-a fost greu.

Sunt o persoana perseverenta, perfectionista si ambitioasa (nu stiu daca acestea sunt calitati – uneori le-am perceput ca pe reale defecte). Caut intotdeauna sa fac lucrurile "cat pot de bine" (atat cat ma tin puterile si cat imi permite bunul Dumnezeu). Pentru ceea ce nu reusesc imi pun speranta in ziua de maine. In fiecare seara spun "Punct". In fiecare dimineata spun "De la capat".

2. Retetele pe care le postezi pe site au un echilibru evident intre gust si aspect, ceea ce ne conduce catre urmatoarea intrebare: este gastronomia o pasiune pentru tine?

Este o pasiune descoperita relativ recent. Viata de familie merge (cred) "mana in mana" cu verbul a gati. Mi-a placut intotdeauna "sa bucataresc" insa pana cu putin timp in urma nu vorbeam despre o "pasiune".

3. Cum ai inceput sa gatesti?

Lucrurile au venit firesc, dupa ce m-am casatorit. Am inceput cu un caiet si cateva notite. Au urmat reusite si esecuri din care am invatat. Pe cele din urma nu le-am perceput ca pe reale esecuri ci ca pe "pretul platit" pentru a face lucrurile mai bine data viitoare. Daca am avansat intre timp, datorez acest fapt sotului meu, care m-a incurajat intotdeauna (chiar si atunci cand ambele mele maini se dovedeau a fi "stangi").

Noi obisnuim sa gatim impreuna (adesea glumim spunand ca la noi in bucatarie este "o sarbatoare neintrerupta"). Nu stiu daca trebuie "sa ma ingrijoreze" sau nu faptul ca baietelul nostru are o slabiciune pentru lingurite colorate pe care le tine strans in manute, pentru site, polonice si alte cele. Probabil ca nici in acest caz "genetica nu doarme".

4. Care este ultima reteta pe care ai facut-o? (si daca ai fiert un ou, considera procesul o "reteta").

Un desert ce are in compozitie cafea (he,he ma gandeam sa postez reteta la concurs).

5. Care e cea mai mare reusita culinara?

Bradutul care mi-a adus premiul de "Bucatar al lunii Decembrie". Am pregatit pentru prima data un astfel "bradut" insa mi-a adus multa bucurie si multe amintiri frumoase (neasteptat de multe).

6. Dar cel mai mare esec?

Cea mai mare reusita dar si cel mai mare esec culinar se leaga de "choux a la creme". In urma cu aproape doi ani am incercat sa pregatesc acest desert pentru prima data. A rezultat ceva asemanator unor "ghiulele". La scurta vreme am incercat din nou (si din nou) pana cand am avut multumirea lucrului bine facut. Astazi este desertul pe care il pregatesc fara cea mai mica "teama" (era cazul nu-i asa, dupa atatea incercari ?!)

7. Ce-ti place cel mai mult din bucataria romaneasca?

Imi place mamaliguta noastra traditionala romaneasca cu branza, smantana si fasolea batuta cu garnitura de ceapa calita.

Am un respect deosebit si multa admiratie pentru pregatirea painii. Am amintiri frumoase legate de vacantele petrecute la sat si o vad cu ochii mintii pe strabunica mea care framanta si cocea paine. Imi amintesc ca scotea din cuptor paini mari, rotunde si aurii despre care spunea ca "sunt ca soarele". Intotdeauna inainte de a taia painea, facea pe suprafata acesteia semnul sfintei cruci. La ceas de sarbatoare obisnuia sa ascunda o moneda in placinta sau in paine. Se spunea ca cel care o gaseste va avea noroc tot anul. Vrei sa iti spun cate felii mancam noi copiii in vremurile acelea, in speranta ca vom gasi banutul ... si odata cu el norocul ?!

8. Ce-ti displace la bucataria romaneasca?

Trebuie sa recunosc ca am o "particica" a bucatariei romanesti traditionale de care nu ma ating: toba (am citi o data ingredientele si "m-am speriat": ½ capatana de porc, sorici, doua picioare, o ureche, stomacul porcului), caltabos, organe si alte cele, carnea de oaie sau de miel, ciorba de burta. Dar nu pot sa spun ca "imi displace" ci mai degraba ca... "stau de o parte" si ca... vorba unui om invatat "de la betie de cuvinte ajung in cel mai scurt timp la criza lexicala".

9. Care este mancarea ta preferata?

Daca e supa... atunci sa fie cu galuste (in perioada in care eram insarcinata mancam direct din castron, cu polonicul, serios dar atunci aveam o scuza, nu?!) Imi plac mult cartofii ("in fel si chip", adica gatiti oricum) si pieptul de curcan pregatit la gratar. Desertul preferat: decid greu intre choux a la creme si rulada cu miez de nuca (reteta am postat-o pe site).

10. Care este instrumentul din bucatarie pe care-l consideri absolut indispensabil? (bineinteles, exceptand aragazul si frigiderul).

Nu stiu daca raspund corect la aceasta intrebare dar in clipa aceasta ratiunea imi spune ca nu ma pot lipsi de cantarul de bucatarie si de un paharel dozator pentru lichide. M-am gandit intotdeauna ca trebuie sa respect cu sfintenie cantitatile ingredientelor si ca orice reusita in bucatarie incepe cu o astfel de exactitate.

11. Vorbeste-ne despre pasiunile tale.

Literatura, gastronomia, pictura, muzica buna (pentru mine ceea ce am scris in mai putin de jumatate de rand inseamna o lume intreaga in cateva cuvinte). Imi place sa calatoresc (calatoria – turismul urban a fost si este o pasiune reala pentru mine). M-am pregatit pentru fiecare calatorie in parte pana la cele mai mici amanunte, de "teama" sa nu pierd ceva din istoria si povestea locurilor. Am adunat mii de poze si amintiri nenumarate. Port in suflet oameni frumosi, locuri si zile pe care nu le voi uita niciodata.

12. Ai castigat titlul Bucatarul lunii Decembrie cu o majoritate covarsitoare de voturi – semn incontestabil al aprecierii celorlalti membri RC. Cum te-a facut sa te simti aceasta victorie?

Aprecierea membrilor RC si prietenia pe care mi-au aratat-o mi-a adus multa bucurie. Bucuriile acestea ale sufletului sunt cele mai frumoase dintre toate. A fost intr-o oarecare masura "o victorie" (asa cum spui) insa doar intr-o incercare pe care am purta-o "eu cu mine"- eu am fost si de o parte si de cealalta (undeva "pe drum", locul vechilor "ghiulele" de care iti povesteam si pe care sper ca sotul meu le-a uitat, a fost luat de globuletele de choux din seara de Craciun). Singurul lucru care imi vine si revine staruitor in minte acum este sa le multumesc tuturor celor care au simtit ca bradutul meu merita aprecierea si votul lor.

13. Ai avut o alegere curajoasa: reteta nu face parte din cele traditionale romanesti, dar totusi surprinde poate mai bine decat orice Sarbatorile de iarna. Ce te-a facut sa te opresti la ea?

Am gasit reteta in mod intamplator intr-o carte si a fost o hotarare de moment, (un fel de "te-am vazut, mi-ai placut"). De aici inainte, bunul Dumnezeu m-a ajutat si lucrurile au iesit bine (mai bine decat as fi indraznit sa sper).

14. Si acum, intrebarile standard: cand si cum a avut loc intalnirea cu membrii comunitatii RC?

Am intrat in familia RC in urma cu doua luni. Mi-am dorit mult sa gasesc o astfel de familie unde sa pot invata lucruri noi si unde bunul simt sa fie asa cum ne place noua sa spunem "la el acasa". Pana sa va gasesc am ajuns in locuri nepotrivite, cu oameni nepotriviti. Intr-o zi cautand pe internet un tutorial despre ornarea torturilor am gasit postarea dragei mele Pupi (la vremea aceea nu o cunosteam si cu toate acestea am scris pe notite "maestra Pupi – RC" ca sa imi amintesc sursa informatiilor, valoarea lor si unde ma pot intoarce in cazul in care insemnarile mele nu vor fi suficiente). Au trecut cateva saptamani si revazand notitele in scopul decorarii unui tort pentru sarbatori, mi-a venit ideea sa recitesc postarile. "Am deschis", am citit (nu numai postarile fetelor ci si mesajele lor), mi-a placut, am ramas... Am gasit aici multa prietenie si in scurt timp m-am simtit "acasa". Pupi m-a incurajat de la bun inceput in tot ceea ce am facut (de la primele mesaje pe care le-am postat pe forum, de la prima reteta publicata) si mi-a intins "o mana" de fiecare data cand m-am simtit nesigura. Datorita ei am mers mai departe. Incet, incet am legat prietenii. Noaptea de Anul Nou am petrecut-o cu computerul deschis (cu ai mei dragi acasa si cu voi pe site). Probabil noaptea dintre ani a fost inceputul prieteniei mele cu omul minunat care semneaza pe site: Iulia. Intre timp am invatat de la ea nu numai sa gatesc ci si sa am mai mult curaj (curaj... sa continui ceea ce am inceput, curaj sa dau glas cuvintelor mele de fiecare data cand simt sa fac acest lucru, curaj "sa cresc").

15. Ce ai schimba la aceasta comunitate?

Nu pot sa vorbesc despre "ceea ce as schimba la aceasta comunitate" pentru ca oamenii de aici sunt mai mult decat minunati (sper ca din acest punct de vedere sa nu se schimbe niciodata nimic si peste foarte multi ani sa fim tot aici, toti, neschimbati).

Daca te referi la o schimbare in privinta unor subiecte noi, trebuie sa ma gandesc mai mult, iar daca am sa ajung la o concluzie... promit sa iti scriu un MP cu ale mele marunte pareri si inca un "je ne sais quoi" pe deasupra.

Nu mai intrebat nici o clipa "ce imi doresc"... iar eu pentru ca prea putin am invatat "sa imi tin gura", raspund (chiar si asa fara intrebare): "Sa fie fara sfarsit"!

16. Un ultim gand adresat comunitatii RC…

Va multumesc dragii mei fiecaruia dintre voi in parte pentru prietenie, pentru cuvintele frumoase, pentru incredere, incurajari si pentru tot ceea ce m-ati invatat!

Tie RC iti multumesc pentru oamenii minunati pe care i-ai reunit si pe care m-ai ajutat astfel sa ii cunosc!

Ne aflam (inca) la inceput de an si acest interviu imi da ocazia (a se citi "sansa") de a va spune tuturor: "An nou fericit, cu cei pe care ii iubiti alaturi, cu vise implinite si cu puterea de a le trai pe fiecare dintre ele la inaltimea imaginatiei"!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia