Interviu cu D_dana_a, Bucatarul lunii Octombrie!

Interviu cu D_dana_a, Bucatarul lunii Octombrie!

Dana, bucatarul lunii octombrie a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu. Este o lectura placuta si relaxanta ce contureaza o persoana deosebita, sensibila si frumoasa. Dincolo de imaginea din fotografie si de zambet, frumusetea autentica vine din modul in care Dana stie sa isi urmeze pasiunile, sa iubeasca si sa daruiasca.

1. Bun gasit Dana in acest spatiu virtual al confesiunilor si inca o data felicitari pentru "Polonicul de aur"! Pentru inceput spune-ne cateva lucruri despre tine, despre profesia ta, despre hobby-urile tale. Cine este "d_dana_a"?

Ce pot sa va spun despre mine este ca sunt o persoana foarte dinamica si mereu trebuie sa imi gasesc ceva facut. Am 28 de ani si sunt din Dragasani, judetul Valcea dar de 9 ani m-am mutat in Sibiu, unde m-am si casatorit. Adica am devenit ardeleanca prin excelenta... asa cum zice sotul meu.  

Imi place foarte mult sa gatesc, pasiune pe care am descoperit-o pe la varsta de 10 ani. Aceasta pasiune ma relaxeaza foarte mult si ma simt foarte mandra de mine atunci cand preparatele mele sunt apreciate. O alta pasiune a mea este pictura, imi place sa pictez flori, peisaje, naturi statice, etc. Am facut un liceu de arta si o facultate in domeniu (conservare-restaurare). Pentru mine facultatea pe care am facut-o a avut doua beneficii: unul ca mi-am aprofundat studiile iar cel mai important beneficiu este acela ca mi-am cunoscut sotul... deci suntem o famililie de artisti. Acum lucrez intr-o Galerie de covoare manuale orientale. Pot sa va spun ca aici este un ambient minunat ce te imbie in fiecare zi cu parfumuri orientale. Pe langa aceste pasiuni imi place foarte mult fotografia, sa citesc carti religioase, sa calatoresc in frumoasa noastra tara... ca doar avem o tara minunata si imi plac foarte mult florile in general orhideele, am o colectie de 14 orhidee phalaenopsis.

2. Cand ai inceput sa gatesti ? Iti amintesti care a fost prima mancare gatita de tine?

Nu am sa uit niciodata prima mea experienta culinara. Am inceput sa gatesc pe la varsta de 10 ani iar prima mea incercare a fost sub indrumarea strabunicii mele.

Imi placea foarte mult sa o privesc pe strabunica mea cum framanta aluatul de paine si ma bucuram foarte mult atunci cand imi lasa si mie putin aluat din care faceam diverse figurine. Ma amuzam teribil atunci cand se coceau figurinele mele.... Astfel sub indrumarea stabunicii mele am facut prima mea painica. Am fost foarte mandra de reusita mea, mai ales ca aceasta a avut succes. Am inceput sa am incredere in mine, ca ma descurc in bucatarie, asa ca a urmat o tocanita de cartofi. Rezultatul a fost cam dezamagitor deoarece cartofii s-au zdrobit asemenea unui piure. Crezand ca am sa o salvez am mai adaugat o serie de cartofi si apa, am mai lasat putin si am oprit focul. Sincer arata bine dar ultimii cartofi au ramas nefierti. Bunicii mei m-au incurajat si au zis ca este o mancarica delicioasa. Acest esec m-a facut sa cercetez amanuntit bazele gastronomiei. Asa ca incet incet am avansat in bucatarie si m-am alaturat voua.

3. Cine a fost de-a lungul timpului sursa ta de inspiratie in bucatarie?

Sursa mea principala de inspiratie a fost strabunica mea, care facea niste mancaruri atat de bune incat sincer nu am mai mancat la nimeni. Dupa aceea a urmat mama mea si bunica mea.
Mama mea este o bucatareasa desavarsita si foarte indrazneata in bucatarie, ii place foarte mult sa adopte noul in bucatarie. De aici am inventivitatea in bucatarie, cu cat o reteteta este mai complicata cu atat ma atrage mai mult.

4. Ce gusturi iti amintesc invariabil de copilarie? Exista o reteta care s-a transmis in familia ta de la o generatie la alta?

Imi aduc foarte bine aminte gustul painii de casa facuta in cuptor taranesc de caramida, acea paine gustoasa ce mirosea in toata curtea bunicilor mei. Ma bucur foarte mult ca am avut aceasta ocazie. Mai este gustul ciorbicii de carne afumata acrita cu zeama de varza. Ciorbica pe care strabunica mea o facea era cea mai buna. Din pacate nu am reteta iar ciorbica mamei si a bunicii mele nu se apropie nici pe departe de aceea.

In familia noastra sunt cateva retete ce se transmit din generatie in generatie... si sper sa se transmita in continuare, ca de exemplu: sarmalele, mancarea de gutui, chisalita de visine, "Prajitura de malai”, reteta ce am postat-o pe Rc si am dorit sa ii pastrez denumirea originala chiar daca nu se potriveste, dulceturile si tocanitele traditionale.

5. Care consideri ca este cel mai mare succes al tau de pana acum in materie de gastronomie?

Sincer nu stiu ce zic, mie fiecare mancarica mi se pare un succes atata timp cat investesc dragoste in a o face. Imi place foarte mult sa fac propriile mele retete sau sa imi las amprenta in fiecare reteta. Pot sa zic ca cel mai mare succes in materie de gastronomie de pana acum este “Pololonicul de aur” castigat la acest concurs.

6. Exista o intamplare hazlie petrecuta in bucatarie de care iti amintesti cu placere?

Exista mai multe intamplari hazlii petrecute in bucatarie. Acum am sa mentionez doar una... cea mai hazlie. Impreuna cu mama mea ne-am hotarat sa facem un tort pentru ziua tatalui meu. Totul a decurs bine, tortul a aratat minunat... dar in timp ce admiram tortul acesta a crapat si a curs in toate partile. Aceasta s-a intamplat din cauza ca am insiropat prea tare blatul. Nu am stiut ce sa facem asa ca singura reactie a fost sa ridicam cu mainile tot ce a cazut si sa incercam sa ii dam o forma tortului. Parca eram niste olari ce construiau ceva din lut. Am reusit intr-un final sa construim tortul si sa ii dam o forma... dar blatul s-a combinat cu crema si nu se mai distingea. L-am imbracat in frisca si tortul arata foarte bine. Smile Intr-un final totul a fost bine iar tortul a fost foarte apreciat. Tarziu dupa cativa ani am povestit tuturor ce ni s-a intamplat.

7. Se spune ca "cei mai buni bucatari sunt barbatii". Ce parere ai?

In general se spune ca barbatii sunt cei mai buni bucatari si cred asta pentru ca ei nu se confrunta zilnic cu treburile gospodaresti precum o femeie.

8. Ce parere ai despre bucataria romaneasca? Ce preparat al bucatariei romanesti se afla printre preferintele tale?

Bucataria romaneasca este preferata mea, complexitatea si diversitatea isi spun cuvantul. Avem o bucatarie minunata. Daca incepi sa parcurgi pas cu pas acesta bucatarie, restul bucatariilor ti se vor parea foarte usoare. Imi plac foarte mult sarmalele, ciorba de burta, ciorba de perisoare, ardeiul umplut, ciorba de vacuta, ciorba de salata, mamaliguta noastra traditionala servita sub diferite forme, iahnia de fasole, cozonacul...si as enumera asa mult si bine si cred ca de fiecare data mi-ar veni o noua reteta in minte. Ce nu imi place la bucataria romaneasca sunt mancarurile grase.

9. Se spune ca hrana este "un pasaport universal" cu ajutorul caruia putem trece orice granite. Care dintre bucatariile lumii iti place in mod deosebit?

Bucataria franceza mi se pare foarte complexa. Imi plac foarte mult retelele lor cu branzeturi, doar sunt cei mai buni in acest domeniu, dulciurile elegante... si bineinteles vinurile rafinate. Intr-un cuvant bucataria franceza este o adevarata arta. Imi place foarte mult sa ma inspir din aceasta, ca exemplu Tortul mousse au chocolat

10. Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Daca ai avea un restaurant in frumoasa Dumbrava a Sibiului si noi toti (ipotetic vorbind) am fi oaspetii tai pentru o seara, cu ce ne-ai servi? Care ar fi meniul pe care l-ai pregati?

O... tare as vrea sa fiti oaspetii mei dar nu doar o seara... mai mult. Smile Bineinteles preparatele vor fi facute cu multa dragoooooste asa ca vor fi cu siguranta foarte gustoase.
Pentru inceput v-as servi cu cate un paharel de rachiu de Sibiu ca doar asa este pe aici. Dupa care niste sarmalute apetisante cu costita afumata, smantana, mamaliguta si bineinteles un ardei iute. Felul principal cu siguranta va fi un preparat de piept de curcan, eventual o rulada de piept de curcan umpluta cu ciuperci si cascaval iar ca si garnitura as alege un mix de legume sote (baby morcovi, broccoli, fasole verde, ardei rosu si galben si zucchini) si bineinteles un paharel de Merlot sau Feteasca Neagra.

Bineinteles ca si painea am sa o prepar tot eu. Ca si desert as alege Tort de Toamna, reteta mea castigatoare si tot acum sa ciocnim un pahar cu sampanie. 

11. Cat de important ti se pare aspectul unui preparat si daca ar fi sa stabilesti o ierarhie intre aspectul, gustul & mirosul unui preparat, care ar fi aceasta?

Toate cele trei elemente conteaza foarte mult la un preparat. Sa incepem cu aspectul: daca un preparat nu are un aspect atragator nu iti vine sa te apropii. Urmeaza mirosul, care trebuie sa te imbie de la inceput si in ultimul rand gustul care conteaza cel mai mult. Daca un preparat nu implineste aceste cerinte este fara rost.

12. Pentru a reusi sa te cunoastem mai bine m-am gandit la cateva intrebari cu raspuns rapid. Ce alegi ?

- Dulce sau sarat? Sarat
- Ceai sau cafea? Cafea
- O revista moderna cu retete culinare sau caietul bunicii? Caietul bunicii
- Bucataria traditionala europeana (bazata in general pe combinarea unor ingrediente cu arome asemanatoare) sau bucataria asiatica (unde adesea se regaseste contrariul acestei reguli)? Bucataria traditionala europeana
- O carte a lui Jamie Oliver sau o carte a lui Heston Blumenthal? Heston Blumenthal
- Telul sau mixerul? Mixerul cand nu am timp de tel Wink
- Meniu vegetarian sau meniu ce contine carne? Meniu ce contine carne
- Condimentat sau necondimentat? Condimentat
- Placinta cu cirese sau inghetata de ciocolata? Placinta cu cirese
- Marea sau muntele? Muntele

13. Care este motto-ul tau in bucatarie?

Orice preparat facut cu pasiune are gust...

14. Cand si cum a avut loc intalnirea cu membrii RC? Cum vezi comunitatea ”RC”? Ce ai schimba la aceasta comunitate?

Am descoperit aceasta comunitate accidental pe internet in timp ce imi cautam o reteta de prajitura. O reteta simpa si gustoasa m-a facut sa ma inregistrez pe acest site. Este vorba de Prajitura cu crema de vanilie facuta de Mona Sp, pe care am facut-o de mai multe ori si am dorit sa ii multumesc autoarei.

Mi-am facut cont si am ramas impresionata de familiaritatea de pe forum. Ceea ce m-a provocat sa raman in aceasta familie a fost rangul de incepator si activitatea care era ”0”,asa ca am inceput sa public retete, sa cresc si eu in rang. Wink Aceasta se intampla prin luna noiembrie 2009, acum 4 ani.

15. Ai un mesaj pentru membrii comunitatii noastre?

Mi-ar placea foarte mult sa ne intalnim. Va multumesc inca o data pentru cuvintele frumoase si primitoare cu care am fost primita aici.
Ma bucur foarte mult ca fac parte din aceasta familie minunata de unde am invatat multe si voi invata in continuare.
Sunteti minunati cu totii!!!

Iti multumim Dana pentru interviu! Felicitari pentru toate realizarile tale! Sa implinesti in continuare tot ceea ce ti-ai propus, sa ai bucurie si sa aduci bucurie celor din jurul tau!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit
Placinte cu spanac si branza

Placinte cu spanac si branza

Placinte cu spanac si branza
Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Georgiana
3
Dulciuri

Prajitura Georgiana

Prajitura Georgiana
Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry
5
Aperitive

Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry

Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry
Parteneri
Reteta desert de gris cu migdale (reteta video)
Bucataras.RO

Reteta desert de gris cu migdale (reteta video)

De fiecare dată când pregătesc aceasta reteta ma ia nostalgia pentru zilele de copilărie,...

Reteta desert de gris cu migdale (reteta video)
Placinta cu mere
Culinar.RO

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci