Indulcitorii artificiali

(0)

2014-01-14 00:00:00

Indulcitorii sau zaharurile de substitutie sunt aditivi alimentari ce au gust dulce. Sunt utilizati din ce in ce mai mult in produse alimentare pentru a inlocui zaharurile, intrucat contin mai putine calorii decat acestea.

Au o putere de indulcire mai mare decat a zaharului. Sunt obtinute din diverse surse, unele fiind de origine vegetala, altele fiind obtinute prin sinteza chimica.

Indulcitorii artificiali

Exista 2 mari categorii de indulcitori:

Indulcitorii hipocalorici
au o putere de indulcire mai mica decat a zaharului (0.5 - 1x), insa contin mai putine calorii: 2 calorii pe gram comparativ cu 4 calorii pe gram, in cazul zaharului.

Intre indulcitorii hipocalorici, enumeram:sorbitol (E 420)manitol (E 421)isomalt (E 953)maltitol (E 965)lactitol (E966)xylitol (E 967)

Indulcitori concentrati
au o putere de indulcire foarte mare (de 100-600x mai mare decat cea a zaharului) si un aport caloric scazut. Nu au impact asupra glicemiei.

Denumire & putere in raport cu zaharulAcesulfam - 150-200 x superiorAspartam - 150-200 x superiorCiclamat - 30-50 x superiorNeotam - 7000-13000 x superiorZaharina - 300-400 x superiorGlicosid de steviol - 200-300 x superiorSucraloza - 400-600 x superior

Considerand aceleasi cantitati, indulcitorii au mai putine calorii decat zaharul, desi volumul este acelasi. Indulcitorii sunt utili in special in prepararea deserturilor hipocalorice.

Unde se gasesc indulcitorii?

Acesti indulcitori se gasesc in numeroase produse alimentare, considerate "dietetice" precum: compoturi, iaurturi, inghetate, guma, in medicamente si chiar in pasta de dinti.

Fiecare indulcitor are un gust specific, propriile caracteristici si avantaje proprii. Utilizarea unei combinatii de indulcitori permite evitarea alterarii gustului. Indulcitorii pot fi cumparati atat in forma lichida, cat si sub forma de prafuri. Unii indulcitori nu pot fi folositi pentru a prepara mancaruri gatite, pentru ca nu pot fi supusi prepararii termice. Acestia se numesc indulcitori de masa. Cei care pot fi folositi la prajituri sau torturi, se numesc indulcitori pentru gatit.

Cum au fost evaluati indulcitorii?

Utilizarea in conditii de siguranta a indulcitorilor este mereu supusa dezbaterii. In 2011 a fost publicat un studiu cu privire la efectele asupra sanatatii ale aspartamului si acesulfamului de potasiu. Subiectii cercetarii au fost 60.000 de femei insarcinate, stabilindu-se o legatura intre consumul de bauturi racoritoare ce contin indulcitori si riscul crescut de nastere prematura.

Anses a concluzionat, intr-un aviz preliminar, ca acest studiu nu aduce baze stiintifice suficiente pentru a reevalua aspartamul pe plan toxicologic. Cu toate acestea, in 2011 a insistuit o comisie care sa se ocupe de studiul riscurilor si beneficiilor pe care consumul intensiv de indulcitori l-ar putea aduce.

In iunie 2012, o prima concluzie a acestei evaluari a fost publicata, tratand exclusiv efectele consumului de indulcitori de catre femeile insarcinate. Concluzia publicata nu aducea raspunsul mult asteptat, ci mentiona doar ca sunt necesare mai multe studii pentru un rezultat concludent.

Care sunt avantajele?

Un numar crescut de studii stiintifice arata ca o alimentatie hipocalorica contribuie la eforturile organismului de a-si pastra o greutate corporala sanatoasa. Un studiu arata ca inlocuirea zaharurilor cu indulcitorii din bauturile racoritoare are efecte pozitive asupra indicelui de masa corporala. Prin urmare, indulcitorii nu conduc prin ei insisi la scaderea in greutate, ci pot favoriza obtinerea unui echilibru alimentar si amelioreaza pofta de mancare acuta specifica regimurilor hipocalorice.

Care sunt riscurile?Indulcitorii si diabetul

Indulcitorii concentrati nu au un impact asupra glicemiei. Pe langa faptul ca nu ridica nivelul zaharurilor din sange, aportul lor caloric este nul sau neglijabil, ceea ce consitutie un mare atu pentru diabeticii de tip 2. 

Aspartam si fenil cetona

Consumul de aspartam trebuie evitat de cei ce sufera o boala genetica rara - fenilceturie.
Aspartamul contine acizi aminati, inclusiv fenilanina pe care persoanele care sufera de
aceasta boala nu o pot metaboliza in intregime

Indulcitorii si nasterea prematura

Un studiu publica in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca exista o legatura
intre consumul de indulcitori (precum aspartam) si nasterea prematura. Studiul a aratat ca
femeile care beau mai mult de 1 bautura indulcita pe zi au cu 11% mai multe sanse sa nasca
inainte de termen. Din cauza numarului limitat de studii care sa analizeze efectele consumului
de indulcitori in timpul sarcinii, aceste rezultate urmeaza a fi confimate/infirmate de alte
studii aflate acum in desfasurare.

Indulcitorii si probleme neurologice

Exista unele supozitii care sustin ca indulcitorii concentrati precum aspartamul sunt
asociati cu diverse afectiuni neurologice si comportamentale precum dureri de cap si crize.
Studiile clinice insa au aratat ca:
1. aspartamul nu are efecte neurologice sau comportamentale asupra adultilor si copiilor
sanatosi
2. nu are efecte asupra copiilor diagnosticati cu deficit de atentie
3. nu s-au gasit legaturi intre aspartam si crizele de epilepsie

Indulcitorii si cancerul

Nici o dovada stiintifica nu atesta ca indulcitorii sunt in corelatie cu cancerul. Desi
exista numeroase studii care au incercat sa lege indulcitorii de anumite tipuri de cancer (in
special de stomac, pancreatic si de endometru), in realitate nici unul din aceste studii nu a
fost considerat relevant din punct de vedere stiintific.

Alegem stevia?

In 2011, a fost autorizat un nou indulcitor concentrat obtinut din stevie. Originara din
Paraguay, stevia e de 200-300 de ori mai dulce decat zaharul. Doza zilnica admisa e de 0-
4mg/kg de masa corporala.

Cum se regasesc indulcitorii pe eticheta?

Ca si celelalte ingrediente, indulcitorii sunt mentionati pe eticheta si pe lista de
ingrediente fie cu denumirea completa, fie cu denumira comerciala (litera E insotita de un
numar).