Indicele glicemic si cartofii

(0)

2012-07-24 00:00:00

Beneficiile legumelor asupra sanatatii sunt bine documentate de literatura stiintifica. Cartofii se numara printre alimentele cele mai populare, gratie versatiliatii lor, gustului si valorilor nutritionale. Constituie si subiect de dezbatere, in special atunci cand sunt folositi in cure de slabire. Unii specialisti in nutritie considera ca secretul unei greutati sanatoase sta in indicele glicemic si sustin ca ar trebui exclusi cartofii din alimentatie atunci cand ne propunem sa pierdem din greutate.

Conceput initial ca instrument de utilizat in managementul diabetului, indicele glicemic a fost incet incet introdus publicului ca instrument de slabire si de prevenirea bolilor. Intelegerea deficitara a conceptului de indice glicemic a condus la o confuzie generala privin legumele bogate in amidon (cartofi, orez), multi reducandu-le sau chiar eliminandu-le complet din alimentatie de frica sa nu ia in greutate.

Indicele glicemic si cartofii

Ce este indicele glicemic?

Mai toti carbohidratii, indiferent de forma in care sunt consumati (amidon, lactoza, zaharoza) sunt transformati in glucoza care ajunge in sange, cauzand o crestere temporara a glicemiei. Indicele glicemic descrie modul in care alimentele bogate in carbohidrati cresc nivelul glicemiei in raport cu un aliment de referinta (fie paine alba, fie glucoza).

Un aliment care produce o crestere rapida si/sau accentuata a nivelului de glucoza din sange este considerat un aliment cu indice glicemic ridicat. Cel care produce o crestere mica si/sau graduala este considerat un aliment cu indice glicemic mic.

Sustinatorii dietelor bazate pe indicele glicemic simplifica mult conceptul. Ei sugereaza ca alimentele bogate in amidon au indice glicemic mare si ca pot cauza obezitate si o varietate de afectiuni cronice precum diabet, boli cardiace si cancer de colon. In realitate, indicele glicemic variaza mult intre alimentele bogate in amidon, iar cercetarile arata ca diete cu continut moderat sau inalt de carbohidrati pot previni obezitatea.

Factori care afecteaza indicele glicemicGradul de coacere al alimentelor. Pe masura ce fructele se coc, indicele glicemic tinde sa scada (adica, indicele glicemic al unei banane verzi va fi mai mare decat cel al unei banane coapte).Procesarea: macinarea, mixarea, pisarea si inclusiv mestecatul prelungit pot creste indicele glicemic al mancarii.Metodele de prepapare: indicele glicemic al alimentelor bogate in amidon poate fi redus semnificativ prin gatire si apoi racire (creand ceea ce se numeste amidon rezistent). Acesta este motivul pentru care cartofii reci au indicele glicemic mai mic decat al celor proaspat indepartati de pe foc.Soiul legumelor - sortimente diferite de cartofi au indici glicemici diferiti.Combinarea cu alte alimente sau condiment: adaugarea proteinelor si/sau grasimilor sau sporirea aciditatii pot scadea indicele glicemic. In cazul cartofilor, adaugand alimentele comune precum branza, unt, salsa sau otet vom scadea valoarea indicelui glicemic. De asemenea, daca mancam un cartof copt cu piept de pui sau cu carne usoara, IG va scadea.Concluzii:

Complexitatea IG, precum si limitarile sale inerente ii determina pe majoritatea specialistilor sa conchida ca mai importante decat indicele glicemic sunt cantitatea de carbohidrati consumata si densitatea nutrientilor. Cand vorbim de controlul greutatii si prevenirea bolilor, baza alimentatiei noastre trebuie sa contina: nutrient densi in carbohidrati (cereale integrale, fructe, legume inclusiv cartofi) si produse lactate cu continut scazut de grasime.