Tulburarile de alimentatie

Tulburarile de alimentatie

Tulburarile de alimentatie afecteaza 3% din populatia adulta a lumii constituind una dintre problemele cele mai grave pe care specialistii in nutritie, neurologii si psihiatrii se straduie sa le eradicheze. Ca in cazul oricarei alte afectiuni psihosomatice, exista diferente de simptomatologie de la pacient la pacient, iar tratamentul trebuie intotdeauna adaptat la persoana afectata.

Cum recunoastem tulburarile de alimentatie?

Anorexia este o tulburare in care o persoana se infometeaza, refuzand ingerarea unei cantitati suficiente de mancare, ceea ce se traduce printr-o greutate corporala mai mica decat cea normala

Principalele simptome care stau la baza diagnosticarii sunt: O acuta frica de ingrasare sau de luare in greutate, chiar daca momentan greutatea este sub cea normala.Refuzul de a-si mentine greutatea in limitele considerate normale pentru varsta si inaltimea pacientului.Are indicele de masa corporala mai egal sau mai mic de 17.5;Prezinta o tendinta de deformare a realitatii atunci cand este vorba de perceptia propriului corp (greutate, dimensiuni, forma);Contesta gravitatea greutatii actuale (prea scazute).Pentru femeile ce au trecut de pubertate, unul din simptome e lipsa menstrei (amenoree) sau absenta ei pentru cel putin 2 luni consecutive/ Exista doua tipuri de anorexie nervoasa: unul restrictiv in care persoanele afectate reduc cantitatea de mancare drastic, sub limita normala, scad in greutate prin post autoimpus sau/si exercitii excesive, afectand aproximativ 60% dintre persoanele cu tulburari de alimentatie.Al doilea tip de anorexie nervoasa este insotit de episoade de alimentare incontrolabila dupa care este indusa voma sau sunt utilizate laxative si diuretice in exces pentru a evita absorptia alimentelor. Acest comportament seamana cu al persoanelor ce sufera de bulimie nervoasa.


Bulimia se caracterizeaza prin episoade de alimentare necontrolate in care indivizii experiementeaza pierderea autocontrolului in ceea ce priveste mancarea, consumand cantitati uriase la o singura masa. Apoi, se iau masuri drastice pentru a evita cresterea in greutate: voma autoindusa, abuzul de laxative, abuzul de diuretice, post, exercitii excesive. Ca si persoanele afectate de anorexie, si bulimicii se autoevalueaza in functie de greutate si de forma, valoarea persoanala fiind data exclusiv de aceste variabile.

Printre simptomele bulimiei se numara:episoade recurente de mancare incontrolabile in care se consuma rapid o cantitate foarte mare de alimente (de obicei in mai putin de 2 ore);lipsa autocontrolului in timpul acestor episoade.Masuri regulate de prevenire a luarii in greutate – voma autoindusa, utilizarea laxativelor si a diureticelor, diete si post sticte, exercitii energice.Prezenta a minimul doua episoade de alimentare incontrolabila pe saptamana (si a masurile de prevenire a luarii in greutate) timp de minim 3 luni.Procuparea exagerata forma si dimensiunile corpului.

Persoanele afectate de bulimie, ca si cele de anorexie, sunt divizate in doua grupuri: primul grup de tip "purgare" este caracterizat de tendinta de compensare a mancatului excesiv prin provocarea varsaturilor si prin consumul de laxative. Al doilea grup de tip "nonpurgare" e contituit din persoane care limiteaza consumul de alimente intre episoade de alimentatie excesiva, adopta sportul in exces si nu-si induc in mod regulat voma si nici nu fac exces de laxative.

Tulburarile de alimentatie au fost corelate cu idealele culturale de frumusete, ceea ce presupune ca exista etnii/rase care sunt mai predispuse la a dezvolta aceste afectiuni. S-a dovedit ca bulimia si anorexia sunt mai rare in randul persoanelor afro-americane decat in randul populatiei caucaziene. Cauzele acestor afectiuni nu sunt inca pe deplin identificate, la baza existand factori sociali, culturali, psihici etc. insa cercetarile intrepinse sunt din ce in ce mai aproape identificarea celor mai eficiente metode de combatere a anorexiei si a bulimiei. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Drob de curcan
Bucataras.RO

Drob de curcan

Pentru toate persoanele care nu mananca miel,recomand drobul de curcan!

Drob de curcan
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola