Traditii de Craciun

Traditii de Craciun

Craciunul este, fara indoiala, cea mai populara sarbatoare crestina. Luminitele stralucitoare, aglomeratia de pe strazi, alegerea cadourilor au reusit sa estompeze din semnificatia Craciunului, tranformand-o intr-o sarbatoare comerciala si populista. Desi ultimele generatii au adoptat mai multe traditii din occident in defavoarea celor autohtone, exista totusi zone in Romania in care obiceiurile mai sunt inca pastrate, in ciuda tuturor influentelor care tind sa le corupa.

Pregatirea mesei de Craciun incepe de Ignat (20 decembrie), cand se taie porcul si se incepe prepararea si conservarea carnii. De Craciun, romanii mananca porc prin traditie. Carnea de vita nu este bine privita, in unele zone din Moldova fiind chiar interzisa in aceasta perioada de an, considerandu-se pacat. Se spune ca vita ii hraneste pe oameni cu laptele ei, boul ii imbogateste ajutandu-i la munca ostovitoare a campului, prin urmare ar fi pacat ca oamenii sa le manance. Mai mult decat atat, exista o serie de masuri ce trebuie luate in ajunul Craciunului pentru a asigura sanatatea vitelor in anul urmator: colectarea a cate putin din fiecare fel gatit in Ajun intr-un vas cu care se inconjoara casa de trei ori, apoi este oferit vitelor pentru a "se tine satule si a spori in numar", hranirea cu aluat dospit pentru a se inmulti in anul ce urmeaza etc.

In ziua de Ajun se posteste in semn de respect adus Sfintei Maria care a trecut prin chinul nasterii in urma cu doua milenii. In Bucovina, mancarea de baza in Ajun este graul, fiind interzis complet orice tip de carne, pentru ca aceasta contine sange. In Moldova se face bors cu burechite (niste bucatele patrate de aluat), varzare (placinte de post cu varza, ceapa sau mac), turte, prune uscate – acestea fiind nelipsite de pe masa din Ajun. Boabele sunt mancate pentru "a avea sat", iar prunele, pentru a te indulci si pentru a evita certurile in anul ce va urma. Foarte importante sunt si turtele in aceasta zona geografica. Se fac niste foi foarte subtiri din aluat de grau, se taie cu o farfurie rotunda si se coc. Turtele, aromatizate cu esenta de migdale, zahar vanilat sau mac cu miere sunt date in dar rudelor, fiind de fapt o metafora a pelincilor pe care Maica Domnului le-a primit de la femeile care au venit in rodin la pruncul Iisus.

Ordinea gatirii mancarurilor

De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca friptura de porc, carnatii de porc, sarmalele cu mamaliguta si smantana, cozonacul. Dintre toate acestea, ultimele se prepara sarmalele pentru ca ele sunt "certarete ca neamurile". Cat fierb in oala, sporovoiesc si comenteaza continuu, exact ca rudele care sunt cei mai inversunati critici ai omului. Preparandu-le ultimele, gospodina intarzie cat mai mult momentul intrarii in "gura neamurilor"

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu nuca si crema de budinca
2
Dulciuri

Prajitura cu nuca si crema de budinca

Prajitura cu nuca si crema de budinca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
3
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura Tosca
4
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Parteneri
Cotlet de porc la slow cooker Crock-Pot, servit cu 2 feluri de piure
Bucataras.RO

Cotlet de porc la slow cooker Crock-Pot, servit cu 2 feluri de piure

Se stie ca la aparatul Crock Pot iese o bunatate de carne, frageda, moale si gustoasa. Si cand mai pui pe langa carne si...

Cotlet de porc la slow cooker Crock-Pot, servit cu 2 feluri de piure
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Pizza bread
Gustos.RO

Pizza bread

Pizza bread