Traditii de Craciun

Traditii de Craciun

Craciunul este, fara indoiala, cea mai populara sarbatoare crestina. Luminitele stralucitoare, aglomeratia de pe strazi, alegerea cadourilor au reusit sa estompeze din semnificatia Craciunului, tranformand-o intr-o sarbatoare comerciala si populista. Desi ultimele generatii au adoptat mai multe traditii din occident in defavoarea celor autohtone, exista totusi zone in Romania in care obiceiurile mai sunt inca pastrate, in ciuda tuturor influentelor care tind sa le corupa.

Pregatirea mesei de Craciun incepe de Ignat (20 decembrie), cand se taie porcul si se incepe prepararea si conservarea carnii. De Craciun, romanii mananca porc prin traditie. Carnea de vita nu este bine privita, in unele zone din Moldova fiind chiar interzisa in aceasta perioada de an, considerandu-se pacat. Se spune ca vita ii hraneste pe oameni cu laptele ei, boul ii imbogateste ajutandu-i la munca ostovitoare a campului, prin urmare ar fi pacat ca oamenii sa le manance. Mai mult decat atat, exista o serie de masuri ce trebuie luate in ajunul Craciunului pentru a asigura sanatatea vitelor in anul urmator: colectarea a cate putin din fiecare fel gatit in Ajun intr-un vas cu care se inconjoara casa de trei ori, apoi este oferit vitelor pentru a "se tine satule si a spori in numar", hranirea cu aluat dospit pentru a se inmulti in anul ce urmeaza etc.

In ziua de Ajun se posteste in semn de respect adus Sfintei Maria care a trecut prin chinul nasterii in urma cu doua milenii. In Bucovina, mancarea de baza in Ajun este graul, fiind interzis complet orice tip de carne, pentru ca aceasta contine sange. In Moldova se face bors cu burechite (niste bucatele patrate de aluat), varzare (placinte de post cu varza, ceapa sau mac), turte, prune uscate – acestea fiind nelipsite de pe masa din Ajun. Boabele sunt mancate pentru "a avea sat", iar prunele, pentru a te indulci si pentru a evita certurile in anul ce va urma. Foarte importante sunt si turtele in aceasta zona geografica. Se fac niste foi foarte subtiri din aluat de grau, se taie cu o farfurie rotunda si se coc. Turtele, aromatizate cu esenta de migdale, zahar vanilat sau mac cu miere sunt date in dar rudelor, fiind de fapt o metafora a pelincilor pe care Maica Domnului le-a primit de la femeile care au venit in rodin la pruncul Iisus.

Ordinea gatirii mancarurilor

De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca friptura de porc, carnatii de porc, sarmalele cu mamaliguta si smantana, cozonacul. Dintre toate acestea, ultimele se prepara sarmalele pentru ca ele sunt "certarete ca neamurile". Cat fierb in oala, sporovoiesc si comenteaza continuu, exact ca rudele care sunt cei mai inversunati critici ai omului. Preparandu-le ultimele, gospodina intarzie cat mai mult momentul intrarii in "gura neamurilor"

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Cornuri cu ciocolata
Bucataras.RO

Cornuri cu ciocolata

Delicioase si pufoase! Merg de minute alaturi de o cana de lapte,cafea sau ceai si sunt numai bune la pachet pentru pitici :)

Cornuri cu ciocolata
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate