Traditii si obiceiuri de Ignat, 20 decembrie - trecerea porcului prin foc

Traditii si obiceiuri de Ignat, 20 decembrie - trecerea porcului prin foc

Craciunul la romani nu poate fi imaginat fara bunatatile preparate din carne de porc.

De fapt, pe 20 decembrie, cu doar 5 zile inainte de Craciun, se sarbatoreste Ignatul (Sfantul Ignatie Teoforul), ziua in care peste tot in Romania se sacrifica porcii pentru prepararea mancarurilor traditionale de Craciun.

In acelasi timp, de Ignat exista si multe obiceiuri si traditii pagane pe care romanii le respecta cu sfintenie.


Sfantul Ignatie Teoforul este apostolul care, pentru ca nu s-a lepadat de credinta in Hristos, a fost aruncat in arena si sfasiat de lei.

Un astpect pe care putini il cunosc este ca o parte din moastele Sfantului se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Bucuresti si la Manastirea Tismana.

Sarbatoarea Ignatului reuneste mai multe atribute, fiind un spirit al belsugului si un vestitor al sarbatorii mari care urmeaza. In acelasi timp, figura sa este contopita si cu o divinitatea precrestina solara - ignis inseamna foc.

Nu este o coincidenta nici faptul ca in aceasta zi porcul sacrificat este trecut prin foc.

Potrivit credintei populare, Ignatul apare femeilor care torc sau spala in aceasta zi, iar pe cele care fac treaba le chinuie sau chiar ucide. De asemenea, se spune ca in aceasta zi femeile lucreaza numai pana cand aud porcii tipand.

Iata si cateva obiceiuri si traditii de Ignat:

- La taiatul porcului participa toata familia;

- Porcii se taie dimineata, iar inainte sa fie sacrificat, animalul era stropit cu apa sfintita si asezat cu capul spre rasarit;

-Pe fruntea porcului sacrificat se cresta o cruce pe care se presara sare;

- O bucata din carnea porcului sacrificat se pastra si se daruia Sfantului Ignat;

- Din capul si picioarele porcului, femeile fac piftie, un preperat traditional care, atunci cand se imparte ca pomana, asigura sporul si sanatatea animalelor in gospodarie;

- Se spune ca cine nu are porc gras de Craciun, nu a cunoscut fericirea;

- Oamenii milosi nu trebuie sa ia parte la taierea porcului, pentru ca se spune ca astfel animalul va muri in chinuri si carnea va avea un gust rau;

- E bine sa vezi sange in ziua de Ignat, pentru ca astfel vei fii ferit de boli (cine nu are porc, e bine sa taie macar o gaina);

- Se spune ca hainele cusute in aceasta zi vor da junghiuri celui care le poarta;

- Sacrificarea porcului se termina printr-o masa comuna, cunoscuta ca "pomana porcului".

Descopera si cateva retete pe care sa le faci din carne de porc pentru Craciun:

Jumari
Piftie
Carnati
Cotlet de porc cu rozmarin

Sursa foto: gorj-domino.com
Sursa articol: enational.rogorj-domino.comcrestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Parteneri
Desert cheesecake la rece cu visine si ciocolata
Bucataras.RO

Desert cheesecake la rece cu visine si ciocolata

Sper ca mai puteti suporta o prajitura cu visine. Nu de alta, dar trebuie sa fac curatenie in congelator. Glumesc desigur,...

Desert cheesecake la rece cu visine si ciocolata
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia