Strudlifest, festivalul dedicat unui preparat culinar care se pregateste doar la Satu Mare

Strudlifest, festivalul dedicat unui preparat culinar care se pregateste doar la Satu Mare

Sambata, 19 noiembrie, la Satu Mare a avut loc Strudlifest, un festival dedicat unui preparat culinar care nu se mai pregateste nicaieri altundeva in lume: strudliul.

Evenimentul a fost organizat la casa Schwab din Satu Mare si s-a bucurat de prezenta a sute de satmareni, care au stat cu rabdare la coada pentru a cumpara acest preparat simplu, din ingrediente ce se gasesc in orice bucatarie, dar fata de care numai mainile pricepute ale svaboaicelor stiu sa ii ofere particularitatea care il face cu adevarat deosebit. 

"Festivalul este un eveniment foarte important pentru svabii satmareni, pentru ca strudli este un aliment specific svabilor satmareni (...). Doar in judetul Satu Mare se face strudli, nu se face strudli nici in Timisoara, unde sunt svabii banateni, nici in alte locuri unde traiesc svabi. Este un eveniment important pentru ca este un element important al culturii svabilor, si obiectul principal al Forumului Democrat German este promovarea culturii germane si pastrarea identitatilor svabilor. Strudli ne ajuta in acest sens pentru ca in fiecare familie unde s-a mancat vreodata strudli sau se mananca strudli, asa cum am spus, cineva a fost svab sau este svab si astazi", a spus Ioan Leitner, Presedintele Forumului Democrat German (FDG) Satu Mare. 

Strudliul este o mancare traditionala care a reusit sa reziste timp de mai multe secole in judetul Satu Mare. Este foarte gustoasa si iata cum se pregateste:

Pentru aluat este nevoie de un kilogram de faina, trei oua, trei linguri de ulei, o lingurita de sare si aproximativ o jumatate de litru de lapte prins. Toate acestea se amesteca pana se obtine o compozitie moale. Este foarte important ca aceasta compozitie sa aiba textura potrivita pentru ca la sfarsit strudliul să se prajeasca bine. Aluatul trebuie intins bine de tot, astfel incat sa nu fie mai gros de 2-3 milimetri. Bucataresele recomanda ca inainte de a va apuca de aluat sa puneti cartofii pentru umplutura la fiert, astfel incat acestia sa se poata raci pana finalizati aluatul.

Cartofii se pregatesc usor, ca pentru orice piure, cu mentiunea sa fie foarte bine storsi de apa. Aluatul bine intins se taie in bucati care mai apoi se acopera cu umplutura( cartofi, magiun sau branza) doar pe jumatate, pentru ca cealalta jumatate de aluat este necesara acoperirii compozitiei. Marginile vor fi apasate cu degetul pentru a se lipi aluatul. Bucatile de strudli astfel formate se prajesc in ulei bine incins.

Mii de astfel de strudliuri cu cartofi, branza sau gem de prune au fost preparate de bucatarese experimentate, sambata seara, in cadrul Strudlifest. 

In acelasi timp, strudliul a fost inregistrat la OSIM, dorindu-se sa fie marca inregistrata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie