Strudlifest, festivalul dedicat unui preparat culinar care se pregateste doar la Satu Mare

Strudlifest, festivalul dedicat unui preparat culinar care se pregateste doar la Satu Mare

Sambata, 19 noiembrie, la Satu Mare a avut loc Strudlifest, un festival dedicat unui preparat culinar care nu se mai pregateste nicaieri altundeva in lume: strudliul.

Evenimentul a fost organizat la casa Schwab din Satu Mare si s-a bucurat de prezenta a sute de satmareni, care au stat cu rabdare la coada pentru a cumpara acest preparat simplu, din ingrediente ce se gasesc in orice bucatarie, dar fata de care numai mainile pricepute ale svaboaicelor stiu sa ii ofere particularitatea care il face cu adevarat deosebit. 

"Festivalul este un eveniment foarte important pentru svabii satmareni, pentru ca strudli este un aliment specific svabilor satmareni (...). Doar in judetul Satu Mare se face strudli, nu se face strudli nici in Timisoara, unde sunt svabii banateni, nici in alte locuri unde traiesc svabi. Este un eveniment important pentru ca este un element important al culturii svabilor, si obiectul principal al Forumului Democrat German este promovarea culturii germane si pastrarea identitatilor svabilor. Strudli ne ajuta in acest sens pentru ca in fiecare familie unde s-a mancat vreodata strudli sau se mananca strudli, asa cum am spus, cineva a fost svab sau este svab si astazi", a spus Ioan Leitner, Presedintele Forumului Democrat German (FDG) Satu Mare. 

Strudliul este o mancare traditionala care a reusit sa reziste timp de mai multe secole in judetul Satu Mare. Este foarte gustoasa si iata cum se pregateste:

Pentru aluat este nevoie de un kilogram de faina, trei oua, trei linguri de ulei, o lingurita de sare si aproximativ o jumatate de litru de lapte prins. Toate acestea se amesteca pana se obtine o compozitie moale. Este foarte important ca aceasta compozitie sa aiba textura potrivita pentru ca la sfarsit strudliul să se prajeasca bine. Aluatul trebuie intins bine de tot, astfel incat sa nu fie mai gros de 2-3 milimetri. Bucataresele recomanda ca inainte de a va apuca de aluat sa puneti cartofii pentru umplutura la fiert, astfel incat acestia sa se poata raci pana finalizati aluatul.

Cartofii se pregatesc usor, ca pentru orice piure, cu mentiunea sa fie foarte bine storsi de apa. Aluatul bine intins se taie in bucati care mai apoi se acopera cu umplutura( cartofi, magiun sau branza) doar pe jumatate, pentru ca cealalta jumatate de aluat este necesara acoperirii compozitiei. Marginile vor fi apasate cu degetul pentru a se lipi aluatul. Bucatile de strudli astfel formate se prajesc in ulei bine incins.

Mii de astfel de strudliuri cu cartofi, branza sau gem de prune au fost preparate de bucatarese experimentate, sambata seara, in cadrul Strudlifest. 

In acelasi timp, strudliul a fost inregistrat la OSIM, dorindu-se sa fie marca inregistrata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Salata de iarna asortata
2
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Gogonele murate in saramura
4
Conserve, muraturi

Gogonele murate in saramura

Gogonele murate in saramura
Gogosari si conopida la otet
5
Conserve, muraturi

Gogosari si conopida la otet

Gogosari si conopida la otet
Parteneri
Tocanita de cartofi cu carnati proaspeti de porc
Bucataras.RO

Tocanita de cartofi cu carnati proaspeti de porc

 Sunt un fan declarat al tocanitei de cartofi cu carnati de porc preparati in casa. De data aceasta nu erau afumati si...

Tocanita de cartofi cu carnati proaspeti de porc
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Culinar.RO

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana