Soia - o alternativa sanatoasa a carnii

Soia - o alternativa sanatoasa a carnii

Soia este o leguma versatila si nutritiva, ce ajuta la pastrarea sanatatii si la sporirea vitalitatii. Studiile efectuate pana in prezent sustin ca soia lupta impotriva atacurilor de cord, a anevrismelor, a diferite tipuri de cancer, a osteoporozei, simptomelor declansate de menopauza, diabetului si afectiunilor rinichilor.

 

In ultima vreme, soia a intrat in centrul atentiei nutritionistilor datorita unei suite de factori:

cresterea demografica constanta face indispensabila identificarea unor surse de proteine aflata cat mai jos in lantul trofic, si a carei obtinere sa nu fie restrictionata. noile metode de evaluare a proteinelor au aratat ca cele din soia sunt similare in calitate cu cele provenite din lapte, albusurile de oua si din carne.nutritionistii recomanda adoptarea unei diete bazate in special pe fructe si legume, soia fiind una dintre cele mai apreciate plante vegetale.concentrarea pe beneficiile fitonutrientilor, in special a isoflavonoizilor din soia, a crescut si mai mult popularitatea acestei plante.De ce este soia atat de apreciata?

In primul rand, soia constituie singura resursa vegetala de proteine similare calitativ cu cele obtinute din animale. In al doilea rand, cercetarile au aratat ca efectele asupra sanatatii sunt benefice, soia luptand impotriva a numeroase boli cronice. In plus, boabele acestei legume sunt versatile, si pot fi consummate in diverse forme si in numeroase tipuri de mancare.

Scurta istorie

Soia este una din cele mai vechi mancaruri consemnate in istorie. Se crede ca a derivat dintr-o leguma originara din centru Chinei. A inceput sa fie cultivata in secolul al XI-lea i.e.n. iar pana in secolul al III-lea i.e.n era deja raspandita pe intreg teritoriul Chinei. Soia este prezenta in aceasta regiune de mai mult de 5000 de ani, si nu doar ca aliment, ci si ca medicament - ceea ce explica de ce in aceasta cultura, soia este unul din cele 5 alimente sacre, necesare supravietuirii.

In Japonia, soia a ajuns in secolul al VII-lea e.n., devenind in scurt timp o eticheta a bucatariei japoneze - rol pe care si-l mentine si in present. Nimeni nu stie cu exactitate cum a ajuns soia in Europa, in secolul al XVII-lea, iar aproape doua secole mai tarziu, ajunge in America, purtata de imigrantii chinezi.

Desi raspandita pe intreg teritoriul mapamondului, soia a ramas parte elementara doar in bucataria estica, pana la inceputul secolului XX, cand promotorii vegetarianismului au inceput sa dezvolte si sa furnizeze alternative vegetale la lapte si carne. La inceputul secolului XX, cercetatorii deja analizau rolul pe care soia il poate juca in tratarea diabetului si anemiei, precum si posibilitatea de putea fi hrana pentru sugarii cu alergie la lapte.

De ce este atat de populara soia?

Statisticile legate de sanatate arata ca astiaticii au o rata mai scazuta a afectiunilor cronice considerate principalele pericole de sanatate ale culturii vestice - in special afectiuni cardiace si cancer. Femeile din Est dezvolta intr-un procent mai mic osteoporoza si au simptome mai putine atunci cand ajung la menopauza.

Proteina din soia este o componenta elementara in dieta asiatica - care e fie vegetariana, fie integreaza o cantitate foarte mica (dupa standardele consumului vestic) de proteina animala. In dieta traditional asiatica, carnea rosie, pestele, carnea de pasare, ouale si produsele lactate sunt considerate nu feluri principale, ci, mai curand, garnituri.

Soia contine in procent de 38-42% proteina, procentul variind in functie de soiul si conditiile de cultivare. De asemenea, produsele din soia contin cantitati diferite de proteine. Margarina, sosul si uleiul din soia nu contin proteine. Acestea pot fi gasite insa in branza tofu si in lapte.

De ce sunt atat de importante proteinele?

Pentru ca ele constituie o parte vitala din tesuturile vii. Functia lor principala este de a construi noi tesuturi in timpul perioadelor de crestere si de vindecare, si de a repara si de a prezerva tesuturile organismului. Proteinele sunt construite din aminoacizi. Exista peste 20 de aminoacizi de care organismul uman are nevoie, iar mai mult de jumatate dintre acestia pot fi sintetizati de catre corp. Insa, mai raman cativa (aminoacizii esentiali) pe care trebuie sa-i obtinem din alimentatie.

Proteinele sunt deseori clasificate in complete si incomplete. Cele din prima categorie contin cantitatile necesare de aminoacizi esentiali, astfel incat functiile proteinelor din organism sa fie indeplinite in parametri optimi. Pana nu demult, se considera ca toate proteinele animale (cu exceptia gelatinei) sunt complete, iar cele vegetale incomplete.

Studiile recente au aratat insa ca soia contine proteine complete.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu nuca si crema de budinca
2
Dulciuri

Prajitura cu nuca si crema de budinca

Prajitura cu nuca si crema de budinca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
3
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura Tosca
4
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Pulpa de miel la cuptor
5
Parteneri
Costițe picante de porc la cuptor
Bucataras.RO

Costițe picante de porc la cuptor

Aceste minunate costițe de porc au fost cele mai delicioase costițe pe care noi le-am mâncat până acum. Gustul...

Costițe picante de porc la cuptor
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Pizza bread
Gustos.RO

Pizza bread

Pizza bread