Socata este una dintre bauturile traditionale pe care romanii le fac in fiecare primavara.
Este o bautura racoritoare si cu o aroma unica. Insa, socata trece si drept un remediu naturist care poate ameliora afectiunile digestive si respiratorii, intareste sistemul imunitar si ajuta la buna functionare a rinichiilor.
Pentru a face cea mai buna socata exista si cateva secrete pe care trebuie sa le stiti.
Este foarte important si cum sunt culese florile de soc, acestea trebuie sa fie inflorite, nu sub forma de boboci. De asemenea, se spune ca cea mai buna perioada de a culege florile de soc este in luna mai, dar abia dupa ce a dat o ploaie peste ele.
Este bine ca inainte de a face socata sa NU spalati florile, pentru ca se va pierde din polen. Insa, daca aveti impresia ca acestea nu au fost pastrate in conditi slaubre de catre comercianti, este mai bine sa le spalati, pentru a evita alte neplaceri.
Reteta traditionala de socata
Ingrediente:
10-12 flori mari soc
1 kg de zahar sau miere
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri
Mod de preparare:
Florile de soc se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii. Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia, se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit.
In fiecare zi se amesteca in borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider.
Totodata, se poate adauga in socata si petale de trandafiri sau stafide.
Beneficii
O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos sau astenie.
Atunci cand e consumata impreuna cu mancarea, socata ajuta la o digestie usoara si completa a mancarii, datorita lactobacililor, acidului lactic si enzimelor continute.
Sursa articol: stirileprotv.ro, adevarul.ro, gustos.ro
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii