Socata - secretele celei mai bune bauturi romanesti din flori de soc

Socata - secretele celei mai bune bauturi romanesti din flori de soc

Socata este una dintre bauturile traditionale pe care romanii le fac in fiecare primavara. 

Este o bautura racoritoare si cu o aroma unica. Insa, socata trece si drept un remediu naturist care poate ameliora afectiunile digestive si respiratorii, intareste sistemul imunitar si ajuta la buna functionare a rinichiilor. 

Pentru a face cea mai buna socata exista si cateva secrete pe care trebuie sa le stiti.

Este foarte important si cum sunt culese florile de soc, acestea trebuie sa fie inflorite, nu sub forma de boboci. De asemenea, se spune ca cea mai buna perioada de a culege florile de soc este in luna mai, dar abia dupa ce a dat o ploaie peste ele. 

Este bine ca inainte de a face socata sa NU spalati florile, pentru ca se va pierde din polen. Insa, daca aveti impresia ca acestea nu au fost pastrate in conditi slaubre de catre comercianti, este mai bine sa le spalati, pentru a evita alte neplaceri. 

Reteta traditionala de socata

Ingrediente:

10-12 flori mari soc 
1 kg de zahar sau miere 
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri

Mod de preparare:

Florile de soc se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii. Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.

A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia, se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit.

In fiecare zi se amesteca in borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. 

Totodata, se poate adauga in socata si petale de trandafiri sau stafide. 

Beneficii

O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos sau astenie.

Atunci cand e consumata impreuna cu mancarea, socata ajuta la o digestie usoara si completa a mancarii, datorita lactobacililor, acidului lactic si enzimelor continute. 

Sursa articol: stirileprotv.roadevarul.rogustos.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.