La Pericei, in Salaj, se afla singurul monument din lume dedicat cepei.
Totul se explica prin faptul ca, de vreo 800 de ani, localnicii de aici traiesc de pe urma cepei.
Pericinenii erau cei mai mari cultivatori de ceapa din Transilvania. In fiecare an trimiteau spre pietele nu doar din Romania, ci din lumea larga, tone de ceapa.
De asemenea, pericinenii au intrat si in Guiness Book, cu cea mai lunga cununa de ceapa, au un festival in fiecare vara dedicat cepei si tot ei i-au ridicat un monument.
Insa, de vreo cativa ani ceapa de Pericei a intrat in declin...
Monumentul Cepei din Pericei se afla in curtea scolii:
"Sa fie pilda pentru copii, sa nu uite ca au o traditie, o bogatie pe care s-o duca mai departe. Avem trei sute la scoala, nu sintem o comuna mica. Satenii nostri au dus vestea cepei lor si prin lume, pe unde au umblat. Copiii lor trebuie sa fie mindri de munca parintilor lor. Eu le spun ca doar munca pe care stii sa o faci bine te imbogateste", spunea directorul scolii, Augustin Danila.
Pamanturile din Pericei au fost gradinile familiei Bathory. Acolo isi cultivau legumele nobilii din familia al carei cel mai cunoscut reprezentant este cardinalul Andrei Bathory. Prima data este pomenita cultivarea cepei in aceste locuri, intr-un document de la 1258. Timp de sute de ani satenii au pastrat secretul cepei de apa si saminta ei. Ei nu vind samanta si nici nu lasa sa intre samanta din alta parte.
Poate asa se explica si calitatea cepei din aceasta zona.
Asadar, daca vreti sa gustati cea mai buna ceapa din Romania, treceti prin Pericei.
Sursa foto: divaonduty.com
Sursa articol: hotnews.ro
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciSe pregatesc intai fructele.
Tort de toamna cu mere si gutui
Comentarii