Odata cu vremea frumoasa a aparut si tentatia gratarelor facute in aer liber. Desi nu este un proces complicat, exista cateva secrete care duc la obtinerea unui gratar delicios.
Ce trebuie sa faceti:
Folositi condimente
Mancarea la gratar poate face fata unor arome intense, prin urmare, nu va sfiiti sa folositi sare, usturoi, ardei iuti, lamaie etc.
Pregatiti gratarul
Gratarul trebuie pastrat fierbinte, curat si mereu uns cu ulei. Curatarea uleiului de pe gratar inainte de a-l folosi previne lipirea mancarii si-i va furniza acele dungi care o fac sa arate si mai apetisant. Folositi o perie cu maner pentru a curata gratarul inainte si dupa folosire. Pentru a-l unge, folositi o panza imbibata in ulei vegetal.
Folositi tehnica potrivita pentru mancarea pe care o pregatiti
Pestele se frige pe un gratar incins in prealabil pentru 5-10 minute si bine uns. Se intoarce folosind o spatula lata si subtire. Este ideal sa se prepare intr-un "buzunar" obtinut dintr-o frunza comestibila (vita de vie, varza etc.) sau din folie de aluminiu.
Carnea de pui este recomandat sa fie pusa in bait sarat (2-3 ore pieptul de pui sau bucati de pui, 6-8 ore puiul intreg), apoi trebuie clatita in apa rece si uscata. Alternativa la bait este marinata. Aceste solutii, alaturi de o temperatura potrivita, vor ajuta la mentinerea sucului in interiorul carnii, prevenind uscarea acesteia.
Lucrati cu atentie
Avand in vedere ca va jucati cu focul, asigurati-va ca va instalati gratarul intr-un spatiu deschis. Tineti stingatorul la indemana si aveti grija sa nu se apropie copiii de sursa de caldura.
Stabiliti zone variabile de caldura
Cand folositi un gratar cu carbuni, adunati carbunii intr-o parte a gratarului in asa fel incat sa se rostogoleasca inspre centru. Asta va va oferi o zona de gratar foarte fierbinte (caldura directa) si o alta zona care poate fi folosita pentru o coacere mai lenta (caldura indirecta).
Ce trebuie sa nu faceti:
Nu va zgarciti cu carbunele. Un foc puternic este crucial pentru un gratar reusit.Nu acoperiti gratarul cand gatiti direct pe carbuni. Cand picaturile de grasime ating carbunii incinsi, se transforma intr-un fum cu gust amar. Cand gratarul este acoperit, acest fum se infiltreaza in mancare si-i distruge aroma.Nu taiati carnea pentru a verifica daca este gata. Acest lucru nu face decat sa se piarda sucul si distruge aspectul apetisant al bucatii de carne.Nu stropiti gratarul cu apa intrucat acesta ca determina cenusa sa se ataseze de bucatile de carne. Daca flacarile sunt prea mari si nu le puteti controla, mutati gratarul pana cand focul se atenueaza, apoi continuati frigerea carnii.
Această rețetă rapidă am văzut-o la Madi si mi-a făcut cu ochiul. A ieșit delicioasă și v-o recomand cu drag.
Tigaie cu rosii, cartofi si oua de prepelitaDulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
Comentarii