Sfaturi pentru un gratar reusit

Sfaturi pentru un gratar reusit

Odata cu vremea frumoasa a aparut si tentatia gratarelor facute in aer liber. Desi nu este un proces complicat, exista cateva secrete care duc la obtinerea unui gratar delicios.

Ce trebuie sa faceti:

Folositi condimente
Mancarea la gratar poate face fata unor arome intense, prin urmare, nu va sfiiti sa folositi sare, usturoi, ardei iuti, lamaie etc.

Pregatiti gratarul
Gratarul trebuie pastrat fierbinte, curat si mereu uns cu ulei. Curatarea uleiului de pe gratar inainte de a-l folosi previne lipirea mancarii si-i va furniza acele dungi care o fac sa arate si mai apetisant. Folositi o perie cu maner pentru a curata gratarul inainte si dupa folosire. Pentru a-l unge, folositi o panza imbibata in ulei vegetal.

Folositi tehnica potrivita pentru mancarea pe care o pregatiti
Pestele
se frige pe un gratar incins in prealabil pentru 5-10 minute si bine uns. Se intoarce folosind o spatula lata si subtire. Este ideal sa se prepare intr-un "buzunar" obtinut dintr-o frunza comestibila (vita de vie, varza etc.) sau din folie de aluminiu.

Carnea de pui
este recomandat sa fie pusa in bait sarat (2-3 ore pieptul de pui sau bucati de pui, 6-8 ore puiul intreg), apoi trebuie clatita in apa rece si uscata. Alternativa la bait este marinata. Aceste solutii, alaturi de o temperatura potrivita, vor ajuta la mentinerea sucului in interiorul carnii, prevenind uscarea acesteia.

Lucrati cu atentie
Avand in vedere ca va jucati cu focul, asigurati-va ca va instalati gratarul intr-un spatiu deschis. Tineti stingatorul la indemana si aveti grija sa nu se apropie copiii de sursa de caldura.

Stabiliti zone variabile de caldura
Cand folositi un gratar cu carbuni, adunati carbunii intr-o parte a gratarului in asa fel incat sa se rostogoleasca inspre centru. Asta va va oferi o zona de gratar foarte fierbinte (caldura directa) si o alta zona care poate fi folosita pentru o coacere mai lenta (caldura indirecta).

Ce trebuie sa nu faceti:

Nu va zgarciti cu carbunele. Un foc puternic este crucial pentru un gratar reusit.Nu acoperiti gratarul cand gatiti direct pe carbuni. Cand picaturile de grasime ating carbunii incinsi, se transforma intr-un fum cu gust amar. Cand gratarul este acoperit, acest fum se infiltreaza in mancare si-i distruge aroma.Nu taiati carnea pentru a verifica daca este gata. Acest lucru nu face decat sa se piarda sucul si distruge aspectul apetisant al bucatii de carne.Nu stropiti gratarul cu apa intrucat acesta ca determina cenusa sa se ataseze de bucatile de carne. Daca flacarile sunt prea mari si nu le puteti controla, mutati gratarul pana cand focul se atenueaza, apoi continuati frigerea carnii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Aceasta supa crema de ciuperci este perfecta in orice moment al zilei, fiind reconfortanta si plina de aroma!

Supa crema de ciuperci - foarte aromata
Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipia Naan este un fel de paine rotunda, pufoasa, care este populara în bucataria indiana si subcontinentul indian in...

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Amandine III
3
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Chec tigrat
4
Dulciuri

Chec tigrat

Chec tigrat
Chec marmorat
5
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Parteneri
Cozonac cu mar si scortisoara
Bucataras.RO

Cozonac cu mar si scortisoara

Este un cozonac pufos si foarte aromat datorita scortisoare in cantitate destul de generoasa. Este o reteta pe care am...

Cozonac cu mar si scortisoara
Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Culinar.RO

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia