Sfaturi pentru alegerea veselei potrivite nevoilor tale casnice

Sfaturi pentru alegerea veselei potrivite nevoilor tale casnice

Dacă alegerea veselei este o plăcere pentru orice femeie, totuși nu vorbim aici despre o sarcina ușoară. Atunci când ne mutăm în casă nouă, când trebuia să facem un cadou sau, pur și simplu, ne dorim un set nou de farfurii trebuie să știm exact cum să facem această alegere pentru a avea nu numai un aspect rafinat al veselei, ci și calitate. Dar ce fel de material să alegi pentru farfurii? Ce formă să alegi? Câte farfurii este cel mai bine să ai? Îți răspundem la aceste întrebări!

 

Ce material alegi pentru farfuriile tale?

 

Dacă există un element de luat în considerare atunci când îți alegi farfuriile, acesta este materialul din care sunt realizate: stilul pe care îl alegi, aspectul lor (deși determinat și de material) va fi în cele din urmă doar ceva secundar. De ce? Pentru că materialul este cel care va determina longevitatea, rezistența și, de asemenea, întreținerea farfuriilor.

 

Dincolo de “miticele” farfurii din plastic sau carton (care nu sunt recomandate pentru toate tipurile de recepții), vei găsi diferite materiale pentru farfuriile tale. Pentru a înțelege mai bine, vom detalia aici câteva dintre materialele disponibile pentru a te ajută să-l alegi pe cel care se va potrivi cel mai bine nevoilor tale.

 

Astfel, vom începe prin a-ți spune că până la urmă sunt doar câteva materiale recomandate, care sunt toate derivate din ceramică, însă de departe, cel mai bun este porțelanul.

 

Porțelanul este cea mai albă și mai translucidă ceramică: este referința în materie de veselă. De asemenea, este impermeabil și rezistent la șocuri mecanice sau termice, dacă vorbim de porțelan de calitate precum cel găsit într-o farfurie intinsa coupe portelan Storm 30 cm.

 

Deși farfuriile din ceramică sau porțelan sunt foarte diferite că aspect, există foarte puține diferențe în procesele lor de fabricație. În perioada Renașterii (perioada în care ceramica și porțelanul au devenit opere de artă și nu mai doar obiecte utilitare că în Evul Mediu), tehnică ceramicii s-a îndepărtat treptat de tehnicile maure pentru a se apropia mai mult de tehnica porțelanului chinezesc.

 

Deci, care este diferența reală? Pur și simplu, farfuriile de porțelan sunt mai subțiri și mai translucide, cu un finisaj mai strălucitor, în timp ce, la rândul ei, ceramică poate fi mai puțin fină, cu forme mai puțin ambițioase și puțin mai puțin lucrată. În ceea ce privește decorațiunile, le găsești pe ambele tipuri de farfurii, chiar dacă nu le vei găsi exact aceleași!

 

Odată ce cunoști diferitele opțiuni cu privire la materialele farfuriilor, treaba este doar pe jumătate gata: acum trebuie să treci la alt pas.

 

Ca și în cazul tuturor opțiunilor decorative, primul – și cel mai important – element pe care trebuie să-l iei în considerare este gustul tău: dacă vesela te atrage, vei găsi întotdeauna o modalitate de a o folosi, indiferent de material. Al doilea element este utilizarea: cât de des vei folosi farfuriile, zilnic sau doar pentru ocazii? Acest lucru va influența în special rezistența farfuriilor.

 

Felul în care vei folosi farfuriile va determina totul, fie de materialul și rezistența acestora la timp, cât și la diferitele spălări, prin tehnica de spălare (manual sau în mașina de spălat vase). Iar în ceea ce privește stilul sau forma, acesta va fi determinat și de utilizarea pe care o vei avea, dar mai ales de gustul tău.

 

Reține însă că un alt element de luat în considerare este numărul de farfurii pe care urmează să le cumperi. Deși acest criteriu nu este inerent, este important să știi câte farfurii de masă va trebui să ai. Primești des musafiri? Te-ai gândit să ai farfurii de desert și farfurii de supă? Dacă primești puține persoane în casă ta, vei reuși mereu să te descurci cu un set de 6 farfurii de fiecare tip. Dacă primești regulat musafiri și în număr mai mare, dar mai ales dacă ai suficient spațiu, poți opta pentru seturi de 12 farfurii.

 

Farfurii pentru toată ziua: acest lucru poate părea mult, dar dacă folosești zilnic farfuriile poți păstra unele pentru uz obișnuit, iar altele pentru ocazii sau pentru a înlocui farfuriile care au fost deteriorate în timp sau sparte. 

 

După cum am menționat mai sus, utilizarea pe care o vor avea farfuriile tale va determina materialul pe care ar trebui să-l alegi. De asemenea, s-a menționat că porțelanul este mai fragil și mai rafinat decât ceramica. Astfel, pentru uz zilnic, probabil că va fi mai bine să optezi pentru vesela ceramică, întrucât acestea din urmă vor rezista mai bine în timp și mai ales la spălare. În plus, poți găsi și modele foarte drăguțe.

 

Dacă, totuși, dorești să investești într-un serviciu frumos pentru ocazii, atunci vesela de porțelan se va potrivi perfect: porțelanurile bune sunt încă destul de rezistente și ar trebui să le poți folosi pentru foarte mulți ani! Cu toate acestea, necesită mai multă atenție și se zgârie mai ușor, ceea ce, totuși, nu ar trebui să fie o problemă pentru utilizarea ocazională.

 

Un ultim cuvânt despre alegerea farfuriilor: stil! Deși nu poți greși cu farfuriile rotunde și albe, este întotdeauna mai plăcut să alegi modele puțin mai originale, care să îți înveselească și mai mult masa. Elementul care le luminează cel mai mult sunt, desigur, preparatele pe care le vei pune în ele. Pentru a alege stilul farfuriilor tale decorative nu vei avea prea multe opțiuni: în final, nu va rămâne decât să alegi forma, culoarea și modelele. Pentru forme, vei găsi în esență farfurii rotunde și farfurii pătrate.

 

Când vine vorba de modele și culoare, ai încredere în instinctele tale! În cele din urmă, ceea ce contează la acest nivel este că îți plac farfuriile și că vrei să le folosești. 

 

Acum știi suficient de multe lucruri pentru a putea alege setul de farfurii perfect pentru tine!

 

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit
Placinte cu spanac si branza

Placinte cu spanac si branza

Placinte cu spanac si branza
Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry
3
Aperitive

Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry

Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry
Prajitura Georgiana
5
Dulciuri

Prajitura Georgiana

Prajitura Georgiana
Parteneri
Paine impletita
Bucataras.RO

Paine impletita

Paine impletita
Placinta cu mere
Culinar.RO

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci