Semnificatia oualor vopsite de Pasti la romani si obiceiurile din jurul lor

Semnificatia oualor vopsite de Pasti la romani si obiceiurile din jurul lor

Exista foarte multe obiceiuri de Pasti care au legatura cu oul.

De exemplu, cine-si poate imagina aceasta sarbatoare fara ciocnitul de oua rosii?

Insa, se pare ca obiceiul colorarii oualor este unul mult mai vechi, cu radacini in Asia, si care a fost adoptat si incarcat cu simbolostica religioasa de catre crestini.

In unele tari ale Europei acest obicei s-a pierdut, dar la romani a inflorit, atingand chiar statutul de arta. 

Insa, care este simbolistica oualor de Pasti la romani? 

In urma cu cateva mii de ani, inaintea crestinismului, in China exista obiceiul de a face cadouri oua colorate in ajunul Anului Nou chinezesc sau cu ocazia sarbatorii Tsing-ming.

De asemenea, la vechii persi, in apropierea Anului Nou persan, care cadea in ziua echinoxului de primavara, preotii zoroastrieni vopseau oua pe care le ofereau credinciosilor.

In Roma Antica, tinerii vopseau ouale in rosu si le trimiteau celor dragi, cu ocazia sarbatorii lui Ianus. Chiar si in nord, in Finlanda, oamenii purtau in buzunare oua rosii cand trageau prima brazda de plug primavara.

La romani, ouale rosii au devenit simbolul sarbatorii dedicate Invierii Domnului. Explicatia colorarii lor este ca Maica Domnului, cand a mers sa-si planga fiul rastignit pe cruce, a asezat un cos cu oua la picioarele fiului ei, iar acestea s-au colorat de la sangele ranilor lui Iisus.

Mantuitorul a spus atunci: "De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi."

Romanii, superstitiosi de fel, spun despre oul rosu ca ar avea puteri miraculoase: vindeca, indeparteaza raul, infrumuseteaza si dau putere.

De aceea, de aici au si derivat multe ritualuri care se invart in jurul oului rosu.

De exemplu, se spune ca ouale inrosite in Joia Mare, nu se strica tot timpul anului. De asemenea, oamenii cred ca ouale rosii duse la biserica si sfintite, daca sunt ingropate intr-o gospodarie o feresc de de stricaciunile aduse de grindina. 

In dimineata din duminica Pastelui, se obisnuieste sa se spele pe fata cu apa neinceputa, in care pun un ou rosu pentru ca sa fie sanatosi si frumosi tot anul.

Cojile de la ouale rosii sunt puse in brazde, la arat, pentru ca pamantul sa devina mai fertil.

In cazul in care va intrebati de ce ciocnesc romanii oua, acest gest semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula “Hristos a inviat”, la care se raspunde “Adevarat a inviat”.

Obiceiuri de Pasti din diverse zone ale Romaniei

Bucovina - cojile oualor vopsite sunt pastrate si se arunca in rau, pentru ca apa sa le poarte la "Blajini" (incarnari ale copiilor morti nebotezati, care se afla la "capatul lumii", aproape de Apa Sambetei). Astfel, cojile rosii vestesc Blajinilor ca a venit Sarbatoarea Sfintelor Pasti.

Sibiului - un pom, asemanator cu cel de Craciun, este impodobit cu oua vopsite, golite de continutul lor. 

Maramures - in prima zi de Pasti, copiii merg la prieteni si la vecini sa anunte Invierea Domnului, iar gazda ii rasplateste cu cate un ou rosu. Totodata, pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa fie armonie tot restul anului.

Ce reprezinta ouale vopsite in alte culori:

De obicei, ouale colorate in alte culori decat rosu au o simbolistica aparte:

Verde - prospetime, speranta, venirea primaverii
Albastru - sanatate, vitalitate
Negru - statornicie, eternitate, dar si chinul si durerea lui Iisus rastignit pe cruce
Galben - lumina, fericire, ospitalitate

E bine ca de Pati sa aveti oua vopsite in mai multe culori, pentru a avea parte tot anul de lucrurile pe care le reprezinta acestea.

Sursa foto: welcome2romania.wordpress.com
Sursa articol: crestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia