Secretele urzicilor - 10 lucruri pe care nu le stiai despre focul vindecator

Secretele urzicilor - 10 lucruri pe care nu le stiai despre focul vindecator

Urzicile au proprietati cu adevarat miraculoase, de aceea mai sunt numite si "miracolul verde" sau "focul care vindeca".

Luna martie este si cea in care incep sa-si faca aparitia prin piete. De asemenea, daca inca nu v-ati cumparat cateva gramajoare pentru a le gati, ar fi bine s-o faceti, pentru ca vitaminele si mineralele pe care le contin urzicile sunt ideale in tratarea asteniei si ajuta la acomodarea organismului la noul anotimp. 

De asemenea, fie ca va plac sau nu, ar trebui sa cititi aceste lucruri extraordinare despre urzici. Cu siguranta veti ajunge sa le respectati mai mult.

1. Urziciile sunt prietenii pescarilor. Nu pentru ca pot fi folosite pe post de momeala, ci pentru ca pestele prins si invelit in urzici este protejat de bacterii, ceea ce inseamna ca va fi proaspat mai multa vreme si nu va mirosi urat. 

2. Prin anii 1800, englezii faceau bere din urzici. De fapt, "berea de urzici" este in continuare la mare cautare. Si se pare ca este o afacere destul de profitabila, avand in vedere ca din 40 de kilograme de urzici se pot obtine 3.000 de litri de bere. 

3. Probabil ca nimeni nu s-ar imbraca in urzici, avand in gand iritatiile pe care le provoaca. Insa, din urzici se pot obtine materiale textile de buna calitate. De exemplu, armata germana isi confectiona uniforme in timpul Primului Razboi Mondial din urzici. 

4. Ceaiul de urzici face minuni pentru par si piele. Acesta stimuleaza cresterea parului, stralucirea si indeparteaza matreata. 

5. Inainte de colorantii artificiali, urzicile erau folosite pentru obtinerea colorantilor naturali: sucul din frunze si din codite era folosit pentru a obtine culoarea verde, iar radacinile fierte erau folosite pentru obtinerea culorii galbene.

6. Noi le cunoastem ca plante pitice, ce rareori se inalta mai mult de cativa centimetrii deasupra solului, dar aflati ca acestea pot ajunge pana la 2 metri inaltime.

7. Exista specii de urzici care pot omori oameni. Din fericire, asa ceva nu exista in Romania, dar in Asia de Sud-Est exista o specie a carei urzicatura cauzeaza inclestarea maxilarelor, iar senzatia de usturime dureaza chiar si saptamani intregi.

De asemenea, in Indonezia exista o specie a carei urzicatura nu trece nici dupa luni de zile, iar pe unii oameni ii poate chiar omori.

8. Urzicile au fost folosite ca medicament in mai multe culturi. In Europa acestea au fost folosite din vremuri stravechi pentru a trata guta si artrita. De asemenea, frunzele de urzica sunt uscate si folosite pentru tratarea reactilor alergice si pot ajuta chiar si la tratarea astmului. 

9. Buburuzele iubesc urzicile, pe care le considera casa ideala. Frunzele urzicilor tin departe pradatorii pe toata durata maturizarii buburuzelor. 

10. Daca vreti sa mentineti fructele sau legumele proaspete mai mult timp, puneti-le intr-un bol cu urzici. Acestea impiedica dezvoltarea de mucegaiuri si tin departe bacteriile.

De asemenea, cand isi pierd proprietatile "intepatoare" si incep sa putrezeasca, urzicile reprezinta cel mai bun ingrasamant, deoarece contin cantitati mari de azot.

Sursa foto: doxologia.ro
Sursa articol: news.bbc.co.uk

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.