Secretele urzicilor - 10 lucruri pe care nu le stiai despre focul vindecator

Secretele urzicilor - 10 lucruri pe care nu le stiai despre focul vindecator

Urzicile au proprietati cu adevarat miraculoase, de aceea mai sunt numite si "miracolul verde" sau "focul care vindeca".

Luna martie este si cea in care incep sa-si faca aparitia prin piete. De asemenea, daca inca nu v-ati cumparat cateva gramajoare pentru a le gati, ar fi bine s-o faceti, pentru ca vitaminele si mineralele pe care le contin urzicile sunt ideale in tratarea asteniei si ajuta la acomodarea organismului la noul anotimp. 

De asemenea, fie ca va plac sau nu, ar trebui sa cititi aceste lucruri extraordinare despre urzici. Cu siguranta veti ajunge sa le respectati mai mult.

1. Urziciile sunt prietenii pescarilor. Nu pentru ca pot fi folosite pe post de momeala, ci pentru ca pestele prins si invelit in urzici este protejat de bacterii, ceea ce inseamna ca va fi proaspat mai multa vreme si nu va mirosi urat. 

2. Prin anii 1800, englezii faceau bere din urzici. De fapt, "berea de urzici" este in continuare la mare cautare. Si se pare ca este o afacere destul de profitabila, avand in vedere ca din 40 de kilograme de urzici se pot obtine 3.000 de litri de bere. 

3. Probabil ca nimeni nu s-ar imbraca in urzici, avand in gand iritatiile pe care le provoaca. Insa, din urzici se pot obtine materiale textile de buna calitate. De exemplu, armata germana isi confectiona uniforme in timpul Primului Razboi Mondial din urzici. 

4. Ceaiul de urzici face minuni pentru par si piele. Acesta stimuleaza cresterea parului, stralucirea si indeparteaza matreata. 

5. Inainte de colorantii artificiali, urzicile erau folosite pentru obtinerea colorantilor naturali: sucul din frunze si din codite era folosit pentru a obtine culoarea verde, iar radacinile fierte erau folosite pentru obtinerea culorii galbene.

6. Noi le cunoastem ca plante pitice, ce rareori se inalta mai mult de cativa centimetrii deasupra solului, dar aflati ca acestea pot ajunge pana la 2 metri inaltime.

7. Exista specii de urzici care pot omori oameni. Din fericire, asa ceva nu exista in Romania, dar in Asia de Sud-Est exista o specie a carei urzicatura cauzeaza inclestarea maxilarelor, iar senzatia de usturime dureaza chiar si saptamani intregi.

De asemenea, in Indonezia exista o specie a carei urzicatura nu trece nici dupa luni de zile, iar pe unii oameni ii poate chiar omori.

8. Urzicile au fost folosite ca medicament in mai multe culturi. In Europa acestea au fost folosite din vremuri stravechi pentru a trata guta si artrita. De asemenea, frunzele de urzica sunt uscate si folosite pentru tratarea reactilor alergice si pot ajuta chiar si la tratarea astmului. 

9. Buburuzele iubesc urzicile, pe care le considera casa ideala. Frunzele urzicilor tin departe pradatorii pe toata durata maturizarii buburuzelor. 

10. Daca vreti sa mentineti fructele sau legumele proaspete mai mult timp, puneti-le intr-un bol cu urzici. Acestea impiedica dezvoltarea de mucegaiuri si tin departe bacteriile.

De asemenea, cand isi pierd proprietatile "intepatoare" si incep sa putrezeasca, urzicile reprezinta cel mai bun ingrasamant, deoarece contin cantitati mari de azot.

Sursa foto: doxologia.ro
Sursa articol: news.bbc.co.uk

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Nacreala cu spuma de pe zer
3
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
4
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Farfalle cu ardei gras, sos de rosii si naut
Bucataras.RO

Farfalle cu ardei gras, sos de rosii si naut

O mancare rapida si delicioasa...ideala mai ales acum in post ...

Farfalle cu ardei gras, sos de rosii si naut
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute