Secretele urzicilor - 10 lucruri pe care nu le stiai despre focul vindecator

Secretele urzicilor - 10 lucruri pe care nu le stiai despre focul vindecator

Urzicile au proprietati cu adevarat miraculoase, de aceea mai sunt numite si "miracolul verde" sau "focul care vindeca".

Luna martie este si cea in care incep sa-si faca aparitia prin piete. De asemenea, daca inca nu v-ati cumparat cateva gramajoare pentru a le gati, ar fi bine s-o faceti, pentru ca vitaminele si mineralele pe care le contin urzicile sunt ideale in tratarea asteniei si ajuta la acomodarea organismului la noul anotimp. 

De asemenea, fie ca va plac sau nu, ar trebui sa cititi aceste lucruri extraordinare despre urzici. Cu siguranta veti ajunge sa le respectati mai mult.

1. Urziciile sunt prietenii pescarilor. Nu pentru ca pot fi folosite pe post de momeala, ci pentru ca pestele prins si invelit in urzici este protejat de bacterii, ceea ce inseamna ca va fi proaspat mai multa vreme si nu va mirosi urat. 

2. Prin anii 1800, englezii faceau bere din urzici. De fapt, "berea de urzici" este in continuare la mare cautare. Si se pare ca este o afacere destul de profitabila, avand in vedere ca din 40 de kilograme de urzici se pot obtine 3.000 de litri de bere. 

3. Probabil ca nimeni nu s-ar imbraca in urzici, avand in gand iritatiile pe care le provoaca. Insa, din urzici se pot obtine materiale textile de buna calitate. De exemplu, armata germana isi confectiona uniforme in timpul Primului Razboi Mondial din urzici. 

4. Ceaiul de urzici face minuni pentru par si piele. Acesta stimuleaza cresterea parului, stralucirea si indeparteaza matreata. 

5. Inainte de colorantii artificiali, urzicile erau folosite pentru obtinerea colorantilor naturali: sucul din frunze si din codite era folosit pentru a obtine culoarea verde, iar radacinile fierte erau folosite pentru obtinerea culorii galbene.

6. Noi le cunoastem ca plante pitice, ce rareori se inalta mai mult de cativa centimetrii deasupra solului, dar aflati ca acestea pot ajunge pana la 2 metri inaltime.

7. Exista specii de urzici care pot omori oameni. Din fericire, asa ceva nu exista in Romania, dar in Asia de Sud-Est exista o specie a carei urzicatura cauzeaza inclestarea maxilarelor, iar senzatia de usturime dureaza chiar si saptamani intregi.

De asemenea, in Indonezia exista o specie a carei urzicatura nu trece nici dupa luni de zile, iar pe unii oameni ii poate chiar omori.

8. Urzicile au fost folosite ca medicament in mai multe culturi. In Europa acestea au fost folosite din vremuri stravechi pentru a trata guta si artrita. De asemenea, frunzele de urzica sunt uscate si folosite pentru tratarea reactilor alergice si pot ajuta chiar si la tratarea astmului. 

9. Buburuzele iubesc urzicile, pe care le considera casa ideala. Frunzele urzicilor tin departe pradatorii pe toata durata maturizarii buburuzelor. 

10. Daca vreti sa mentineti fructele sau legumele proaspete mai mult timp, puneti-le intr-un bol cu urzici. Acestea impiedica dezvoltarea de mucegaiuri si tin departe bacteriile.

De asemenea, cand isi pierd proprietatile "intepatoare" si incep sa putrezeasca, urzicile reprezinta cel mai bun ingrasamant, deoarece contin cantitati mari de azot.

Sursa foto: doxologia.ro
Sursa articol: news.bbc.co.uk

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia