Secretele lui Radu Anton Roman pentru a pune cea mai buna varza murata

Secretele lui Radu Anton Roman pentru a pune cea mai buna varza murata

Orice gospodarie care se respecta ar trebui sa aiba varza murata pusa dupa sfaturile regretatului Radu Anton Roman. Astfel, veti avea cea mai buna varza murata, care va da un gust deosebit sarmalutelor, dar va fi si un adevarat elixir pentru sanatate, sursa excelenta de probiotice si unul dintre putinele alimente vegetale cu vitamina B12. 

Asadar, am adunat o lista cu secretele lui Radu Anton Roman, pentru a pune cea mai buna varza murata la butoi. 

Ingredientele:

 20-25 de verze, potrivite ca marime (varza se lasa afara cam 2 saptamani ca sa se fragezeasca)
20 crengi de marar uscat
10 radacini de hrean
10 legaturi de cimbru uscat
4-5 pumni boabe de porumb
1,5 kg de sare grunjoasa
1 pahar piper boabe
3-4 gutui galbene

Butoiul:

- Ideal ar fi ca butoiul sa fie de stejar, in niciun caz din plastic. De asemenea, daca in butoiul de lemn s-a pastrat inainte tuica, atunci moarea (zeama de varza) va fi limpede si cu o usoara aroma de tuica. Daca butoiul are si un robinet, este si mai bine. Prin acest robinet se va scoate si se va turna la loc zeama, de mai multe ori la rand, pentru a se dizolva sarea depusa la fund.

- Butoiul se opareste. Peste apa cu care a fost oparit se pune si un kg de var nestins si se lasa asa o zi intreaga, pentru a se curata de orice impuritati. A doua zi se spala iar, cu cateva ape clocotite. La fel se porcedeaza si cu capacul.

Cum se pune varza in butoi:

- Se presara un strat de sare pe fundul butoiului, apoi se pun foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.


- Verzele se curata de primele foi (se folosesc pentru tapetarea fundului butoiului) si se scobesc in zona cotorului. Verzele se indeasa bine in butoi, cu scobitura in sus.


- Peste fiecare varza se pune sare, iar in butoi, printre ele se indeasa radacini de hrean, marar, porumb, cimbru, piper si felii tari de gutuie. Astfel, se pune fiecare strat, pana se umple butoiul.

- Ultimul strat este de sare, nu de varza. Cand butoiul este plin, se pune o greutate peste varza, pentru ca aceasta sa lase apa mai repede Se acopera butoiul cu o carpa curata si se lasa asa o zi si o noapte, fara sa se umble la el.

- Daca dupa acest interval varza nu a lasat apa cat sa o acopere, se mai adauga apa fiarta si racita, suficienta cat sa acopere compozitia.

- Dupa o saptamana, se goleste butoiul pe la cep. Zeama se vantura si se toarna inapoi in butoi. 

- Dupa 3 saptamani de cand a fost pusa la butoi, varza murata ar trebui sa fie buna de consumat.


Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

Sursa foto: adevarul.ro


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia