Mararul, ca si patrunjelul, este o planta aromatica extrem de folosita si de apreciata in bucataria romaneasca (si nu numai).
Mararul se foloseste din cele mai vechi timpuri, nu doar in bucatarie, dar si in scopuri medicinale. Nimic de la aceasta planta nu se pierde, folosindu-se semintele, florile, frunzele, atat in stare proaspata, cat si uscata.
De asemenea, mararul proaspat este unul dintre ingredientele fara de care muraturile nu ar mai fi la fel de gustoase. Insa, putini stiu ca exista cateva secrete, cand vine vorba despre folosirea acestei plante aromatice.
Secretele folosirii mararului in bucatarie
- Atunci cand il adaugam la mancare, mararul trebuie pus la sfarsit, niciodata la inceput, pentru ca expunerea la temperaturi ridicate face ca mararul sa-si piarda aroma.
- Daca, totusi, tineti neaparat sa adaugati mararul de la bun inceput, puteti folosi semintele de marar, care sunt mult mai rezistente la temperaturi inalte si isi pastreaza aroma.
- Pentru muraturi, cele mai bune sunt florile.
- Mancarea fara sare, pentru persoanele care nu au voie sa consume alimente cu sodiu, poate fi condimentata cu marar taiat marunt sau cu seminte zdrobite.
- Pastrati cozile de marar pentru a le folosi in aromarea supelor sau a tocanitelor.
- Cu ce alimente se potriveste cel mai bine mararul: salate de rosii sau cartofi, sosuri pentru mancarurile din fructe de mare sau pentru somon, in unele retete de burgeri, in combinatie cu iaurt, usturoi si castraveti tocati marunt, la mancarurile de mazare, presarat peste branza, pentru a spori aroma sosului de pesto, la mancarurile cu dovlecei.
- Daca aveti o reteta care are printre ingrediente marar uscat, dar voi vreti sa folositi marar proaspat, trebuie sa stiti ca in loc de (sa zicem) o lingura de marar uscat, va trebui sa puneti 3 linguri de marar proaspat, tocat.
- Daca aveti prea mult marar si stiti ca nu-l veti folosi prea curand, cel mai bine este sa-l tocati si sa-l puneti in tavita pentru cuburi de gheata, cu putina apa, la congelator. Astfel veti obtine cuburi aromatice pe care le puteti adauga direct in supe sau alte mancaruri.
Sursa foto: recipeland.com
Sursa articol: greatist.com
Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfectFursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si deliciosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaDaca tot incepem scoala de luni, va aduc o reteta ce poate inlocuii sandvisul din pachetelul copiilor, cu niste melcisori...
Melci pt pachetelul copiilorDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii