Secretele celui mai bun cozonac, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Secretele celui mai bun cozonac, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cozonacul este una dintre prajiturile traditionale romanesti, chiar daca denumirea provine din termenul bulgaresc "kozunak".

Chiar si etnologii bulgari considera ca acest preparat a fost importat din Romania, pe la inceputul secolului XX. 

La noi, cozonacii se pregatesc mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna si de Paste.

Pentru acest Craciun, va propunem sa incercati o reteta de cozonac mai speciala, culeasa de Radu Anton Roman.

Iata cateva dintre sfaturile pe care regretatul gastronom roman le propune pentru a obtine cozonacii perfecti: 

"Cozonacii se fac intr-o incapere cat de cat calda, chiar in zaduf. Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si intr-o lingurita de zahar si se lasa sa se trezeasca la viata.

Intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu un pahar de lapte clocotit si se amesteca bine, sa nu faca cocoloase. Aluatul se lasa sa se dospeasca 2-3 ore, la caldura uscata si sanatoasa. De asemenea, tavile de cozonac trebuie unse cu unt."

Ingrediente:

1 kg faina buna
7 galbenusuri
4 albusuri
1 ceasca mare zahar
1 pachet si mai bine de unt
2 linguri untdelemn
1 lingura rom
50 g drojdie
ceva zahar vanilat
glazura: stafide, nuci, alune, rahat
1 lingurita rasa de sare
0,500 litri lapte proaspat (sau mai mult, daca trebuie)

Modul de preparare:

Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si o lingurita de zahar si se lasa "sa se trezeasca la viata". 

Apoi, intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu 1 pahar de lapte clocotit. Se amesteca bine, cu atentie sa n se faca cocoloase. 

Dupa ce se raceste compozitia, se amesteca cu drojdie si aluatul se bate temeinic. Se presara cu faina si se lasa la crescut. 

Albusurile se separa de galbenusuri.

Galbenusurile se freaca cu sare, apoi cu zahar, turnat putin cate putin, pana iese o crema spumoasa

Albusurile se bat pana se fac spuma, iar, intre timp, untul se pune la topit.

Dupa ce aluatul a crescut, se framanta cu faina ramasa, galbenusurile, 1 pahar lapte caldut si albusuri, pret de o jumatate de ora. 

Apoi, se adauga la framantat uleiul, zaharul vanilat si, putin cate putin, untul topit. Se lasa din nou la dospit in jur de 2-3 ore, la caldura uscata si sanatoasa.

Tavile se ung cu unt, la fel si mainile, apoi se rup bucati de aluat pentru a umple jumatate de tava. 

Se alungesc, se impletesc si se pun in forme (drept­unghiulare la munteni si rotunde la moldoveni). 

Se mai lasa sa creasca vreo jumatate de ora, se ung cu ou si se presara cu stafide, nuci, alune, rahat

Se dau la cuptor, la foc potrivit, cam 1 ora.

Descopera si alte retete de cozonaci

Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
3
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Salata cu ton
Bucataras.RO

Salata cu ton

O salata usoara si cu gust de busuioc, ideala pentru o masa intr-o zic alda de vara sau pentru cei ce tin dieta.

Salata cu ton
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia