Secretele celui mai bun cozonac, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Secretele celui mai bun cozonac, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cozonacul este una dintre prajiturile traditionale romanesti, chiar daca denumirea provine din termenul bulgaresc "kozunak".

Chiar si etnologii bulgari considera ca acest preparat a fost importat din Romania, pe la inceputul secolului XX. 

La noi, cozonacii se pregatesc mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna si de Paste.

Pentru acest Craciun, va propunem sa incercati o reteta de cozonac mai speciala, culeasa de Radu Anton Roman.

Iata cateva dintre sfaturile pe care regretatul gastronom roman le propune pentru a obtine cozonacii perfecti: 

"Cozonacii se fac intr-o incapere cat de cat calda, chiar in zaduf. Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si intr-o lingurita de zahar si se lasa sa se trezeasca la viata.

Intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu un pahar de lapte clocotit si se amesteca bine, sa nu faca cocoloase. Aluatul se lasa sa se dospeasca 2-3 ore, la caldura uscata si sanatoasa. De asemenea, tavile de cozonac trebuie unse cu unt."

Ingrediente:

1 kg faina buna
7 galbenusuri
4 albusuri
1 ceasca mare zahar
1 pachet si mai bine de unt
2 linguri untdelemn
1 lingura rom
50 g drojdie
ceva zahar vanilat
glazura: stafide, nuci, alune, rahat
1 lingurita rasa de sare
0,500 litri lapte proaspat (sau mai mult, daca trebuie)

Modul de preparare:

Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si o lingurita de zahar si se lasa "sa se trezeasca la viata". 

Apoi, intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu 1 pahar de lapte clocotit. Se amesteca bine, cu atentie sa n se faca cocoloase. 

Dupa ce se raceste compozitia, se amesteca cu drojdie si aluatul se bate temeinic. Se presara cu faina si se lasa la crescut. 

Albusurile se separa de galbenusuri.

Galbenusurile se freaca cu sare, apoi cu zahar, turnat putin cate putin, pana iese o crema spumoasa

Albusurile se bat pana se fac spuma, iar, intre timp, untul se pune la topit.

Dupa ce aluatul a crescut, se framanta cu faina ramasa, galbenusurile, 1 pahar lapte caldut si albusuri, pret de o jumatate de ora. 

Apoi, se adauga la framantat uleiul, zaharul vanilat si, putin cate putin, untul topit. Se lasa din nou la dospit in jur de 2-3 ore, la caldura uscata si sanatoasa.

Tavile se ung cu unt, la fel si mainile, apoi se rup bucati de aluat pentru a umple jumatate de tava. 

Se alungesc, se impletesc si se pun in forme (drept­unghiulare la munteni si rotunde la moldoveni). 

Se mai lasa sa creasca vreo jumatate de ora, se ung cu ou si se presara cu stafide, nuci, alune, rahat

Se dau la cuptor, la foc potrivit, cam 1 ora.

Descopera si alte retete de cozonaci

Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita
Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovleceii pane sunt un aperitiv delicios, perfect pentru orice masa. Preparati din felii subtiri de dovlecei, trecute prin...

Dovlecei pane - un aperitiv delicios
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Chec de Ciocolata Crocant
2
Dulciuri

Chec de Ciocolata Crocant

Chec de Ciocolata Crocant
Tort din crema de zahar ars
3
Dulciuri

Tort din crema de zahar ars

Tort din crema de zahar ars
Socată reţeta bunicii
4
Bauturi

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Salata de fasole rosii cu legume
5
Salate

Salata de fasole rosii cu legume

Salata de fasole rosii cu legume
Parteneri
Ciorba de salata verde cu zdrente
Bucataras.RO

Ciorba de salata verde cu zdrente

Mi-a facut Babi pofta ieri si cum chiar nu mai facusem demult - si cand spun demult inseamna de peste 1 an - am zis sa purced...

Ciorba de salata verde cu zdrente
Inghetata frantuzeasca de vanilie
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Gustos.RO

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute