Secretele celui mai bun cozonac, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Secretele celui mai bun cozonac, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cozonacul este una dintre prajiturile traditionale romanesti, chiar daca denumirea provine din termenul bulgaresc "kozunak".

Chiar si etnologii bulgari considera ca acest preparat a fost importat din Romania, pe la inceputul secolului XX. 

La noi, cozonacii se pregatesc mai ales cu ocazia sarbatorilor de iarna si de Paste.

Pentru acest Craciun, va propunem sa incercati o reteta de cozonac mai speciala, culeasa de Radu Anton Roman.

Iata cateva dintre sfaturile pe care regretatul gastronom roman le propune pentru a obtine cozonacii perfecti: 

"Cozonacii se fac intr-o incapere cat de cat calda, chiar in zaduf. Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si intr-o lingurita de zahar si se lasa sa se trezeasca la viata.

Intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu un pahar de lapte clocotit si se amesteca bine, sa nu faca cocoloase. Aluatul se lasa sa se dospeasca 2-3 ore, la caldura uscata si sanatoasa. De asemenea, tavile de cozonac trebuie unse cu unt."

Ingrediente:

1 kg faina buna
7 galbenusuri
4 albusuri
1 ceasca mare zahar
1 pachet si mai bine de unt
2 linguri untdelemn
1 lingura rom
50 g drojdie
ceva zahar vanilat
glazura: stafide, nuci, alune, rahat
1 lingurita rasa de sare
0,500 litri lapte proaspat (sau mai mult, daca trebuie)

Modul de preparare:

Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si o lingurita de zahar si se lasa "sa se trezeasca la viata". 

Apoi, intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu 1 pahar de lapte clocotit. Se amesteca bine, cu atentie sa n se faca cocoloase. 

Dupa ce se raceste compozitia, se amesteca cu drojdie si aluatul se bate temeinic. Se presara cu faina si se lasa la crescut. 

Albusurile se separa de galbenusuri.

Galbenusurile se freaca cu sare, apoi cu zahar, turnat putin cate putin, pana iese o crema spumoasa

Albusurile se bat pana se fac spuma, iar, intre timp, untul se pune la topit.

Dupa ce aluatul a crescut, se framanta cu faina ramasa, galbenusurile, 1 pahar lapte caldut si albusuri, pret de o jumatate de ora. 

Apoi, se adauga la framantat uleiul, zaharul vanilat si, putin cate putin, untul topit. Se lasa din nou la dospit in jur de 2-3 ore, la caldura uscata si sanatoasa.

Tavile se ung cu unt, la fel si mainile, apoi se rup bucati de aluat pentru a umple jumatate de tava. 

Se alungesc, se impletesc si se pun in forme (drept­unghiulare la munteni si rotunde la moldoveni). 

Se mai lasa sa creasca vreo jumatate de ora, se ung cu ou si se presara cu stafide, nuci, alune, rahat

Se dau la cuptor, la foc potrivit, cam 1 ora.

Descopera si alte retete de cozonaci

Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia