Scrumbia de Dunare afumata ar putea primi certificat european IGP in 2017

Scrumbia de Dunare afumata ar putea primi certificat european IGP in 2017

Scrumbia de Dunare afumata este primul produs piscicol realizat din resursa Deltei Dunarii si, in 2017, ar putea primi certificat european de Indicatie Geografica Protejata (IGP).

Dosarul privind cererea de atribuire a fost deja transmis zilele trecute Uniunii Europene. Asociatia Ro-Pescador a inceput procedura pentru obtinere a certificatului IGP in anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opozirie nationala, astfel incat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumata de Dunare.

Daca se da unda verde, acceptarea ca produs IGP se va suprapune cu inceputul perioadei de capturare a scrumbiei, martie-august. Scrumbia de Dunare migreaza in perioada martie-august din Marea Neagra in Dunare pentru reproductie, atunci cand pescarii din comunitatile riverane fluviului pot sa o si captureze si prepare.

Cum se prepara scrumbia de Dunare afumata

Dupa ce este curatata de solzi si de intestine, scrumbia este afumata la rece cu rumegus de lemn de esenta tare, apoi racita si maturata, ea putand fi consumata ca atare sau folosita in alte preparate.

Scrumbia de Dunare este recunoscut ca pestele cel mai bogat in grasimi la nivelul ei de marime.

Alte produse romanesti certificate IGP

Romania are in momentul de fata trei produse certificate IGP: Telemeaua de Ibanesti, salamul de Sibiu si magiunul de prune de Topoloveni. Insa, UE a inregistrat deja cererile pentru acordarea acestui certificat si pentru alte doua produse, carnatii de Plescoi si novacul afumat din Tara Barsei.

La nivel european, exista 1.374 de produse agro-alimentare certificate IGP, DOP sau STG.

Ce inseamna certificatul IGP

Certificatul IGP atesta faptul ca produsul este originar dintr-o anumita regiune si poseda o calitate specifica atribuite originii geografice. Cu toate acestea, conditiile de recunoastere a produselor IGP permit ca materiile prime folosite sa provina din afara originii geografice, iar anumite etape ale procesului de productie sa aiba loc in afara ariei geografice de origine.

Sursa foto: romanialibera.ro

Sursa articol: romaniatv.net

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie