Scrumbia de Dunare afumata ar putea primi certificat european IGP in 2017

Scrumbia de Dunare afumata ar putea primi certificat european IGP in 2017

Scrumbia de Dunare afumata este primul produs piscicol realizat din resursa Deltei Dunarii si, in 2017, ar putea primi certificat european de Indicatie Geografica Protejata (IGP).

Dosarul privind cererea de atribuire a fost deja transmis zilele trecute Uniunii Europene. Asociatia Ro-Pescador a inceput procedura pentru obtinere a certificatului IGP in anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opozirie nationala, astfel incat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumata de Dunare.

Daca se da unda verde, acceptarea ca produs IGP se va suprapune cu inceputul perioadei de capturare a scrumbiei, martie-august. Scrumbia de Dunare migreaza in perioada martie-august din Marea Neagra in Dunare pentru reproductie, atunci cand pescarii din comunitatile riverane fluviului pot sa o si captureze si prepare.

Cum se prepara scrumbia de Dunare afumata

Dupa ce este curatata de solzi si de intestine, scrumbia este afumata la rece cu rumegus de lemn de esenta tare, apoi racita si maturata, ea putand fi consumata ca atare sau folosita in alte preparate.

Scrumbia de Dunare este recunoscut ca pestele cel mai bogat in grasimi la nivelul ei de marime.

Alte produse romanesti certificate IGP

Romania are in momentul de fata trei produse certificate IGP: Telemeaua de Ibanesti, salamul de Sibiu si magiunul de prune de Topoloveni. Insa, UE a inregistrat deja cererile pentru acordarea acestui certificat si pentru alte doua produse, carnatii de Plescoi si novacul afumat din Tara Barsei.

La nivel european, exista 1.374 de produse agro-alimentare certificate IGP, DOP sau STG.

Ce inseamna certificatul IGP

Certificatul IGP atesta faptul ca produsul este originar dintr-o anumita regiune si poseda o calitate specifica atribuite originii geografice. Cu toate acestea, conditiile de recunoastere a produselor IGP permit ca materiile prime folosite sa provina din afara originii geografice, iar anumite etape ale procesului de productie sa aiba loc in afara ariei geografice de origine.

Sursa foto: romanialibera.ro

Sursa articol: romaniatv.net

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
3
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.