Santandrei sau Noaptea lupilor

Santandrei sau Noaptea lupilor

Santandrei – este o divinitate geto-daca. Dateaza deci din perioada precrestina si este personificarea Lupului. Ziua coincide cu Anul Nou dacic.

Aceasta zi, marcheaza inceperea sarbatorilor de iarna – care se sfarsesc odata cu Boboteaza si Sf. Ion.

Este considerata noaptea necurata sau noaptea strigoilor si a moroilor… noaptea spiritelor nelinistite, care se bat la hotare, raspantii sau locuri blestemate ori bantuie pamantenii, sug sangele celor vii, fura sporul vitelor, leaga puterea barbatilor si se joaca cu lupii pana la cantatul cocosilor. In aceasta seara au loc practici si ritualuri religioase care au drept scop protejarea gospodariilor si a celor ce locuiesc in ele.

Usturoiul este planta care ar rezolva in mare masura aceste actiuni malefice. De aceea, pana la caderea serii, se ung usile, ferestrele si hornurile caselor cu usturoi, se atarna in coarnele vitelor si se face oamenilor – pe frunte - semnul crucii.

Fetele si flacaii aduc capatani de usturoi pe care il strang intr-o covata – care este pazita de o batrana, la lumina lumanarii, toata noapea – timp in care cei tineri, mananca si se veselesc. Dimineata, usturoiul se imparte tuturor si se pastreaza langa icoane, se ingroapa in marginea lanului sau se foloseste ca leac pentru boli, in descantece sau farmece.

Vremea este prielnica pentru practici oculte, observatii meteorologice sau astrologice.

Obiceiuri de Sfantul Andrei:
* Turta lui Andrei – sau aflarea ursitului. Fetele nemaritate framanta de cu seara o turta cu faina curata de grau, multa sare si apa neinceputa. Turta se coace pe plita si se mananca inainte de culcare. Baiatul care – in vis – vine sa aduca apa fetei insetate, este ursitul acesteia si anul urmator ii va deveni sot.
* Pe inserat se aduce in casa o ramura de pom fructifer: cires, visin, cais, zarzar, corcodus etc. Ramura se pune in apa si nu se mai schimba locul acesteia pana de Craciun. Daca in acest timp infloreste, sunt semne ca anul ce vine va fi bogat si indestulat, iar ramura inflorita se foloseste pentru a sorcovi rudele si vecinii.
* Tot in aceasta seara se seamana grau – pentru a indrepta rodnicia ogoarelor. Cat de mare, de des si de verde creste graul reprezinta barometrul dupa care se masoara bunastarea din anul ce vine. Cu acest grau se colinda in seara Anului Nou, alaturi de capre, caluti, plug, vasilica...

Dar asta este deja alta poveste...

Autor: alina_i

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
1
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Negresa (III)
2
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Curry de pui - cel mai gustos curry
4
Mancaruri cu carne

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
5
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Parteneri
Tort festiv pentru Paste
Bucataras.RO

Tort festiv pentru Paste

Iata o idee de tort pentru sarbatorile de Paste. Este un tort usor de facut, racoros, aspectuos care vine perfect in...

Tort festiv pentru Paste
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala