Sandwich-urile

Sandwich-urile

In ziua de astazi, sandwich-urile fac parte din alimentatia de zi cu zi, fiind o alegere rapida si la indemana oricui. Cum a ajuns sandwich-ul atat de popular? Legenda spune ca totul a pornit de la un joc de carti si un lord care nu s-a putut dezlipi de el nici pentru a manca.

Prin anii 1700, Lordul Motagu, al patrulea Earl de Sandwich concura intr-o sesiune de jocuri mararon in cadrul Clubului BeefSteak din Londra. Nedorind sa intrerupa jocul pentru a manca utilizand cutitul si furculita, a cerut sa i se aduca o felie de carne de vita intre doua bucati de paine pentru a putea manca folosindu-se de o singura mana. Ceilalti concurenti de la masa ai cerut "acelasi lucru ca Sandwich". Acest nume s-a impamantenit. Acest fel de mancare a devenit cunoscut, in primul rand pe teritoriul Angliei, drept sandwich.

Aceasta este explicatia numelui. Originea sandwich-ului este insa mult mai veche, oamenii mancand carne, branzeturi si diferite variatii de paine de mii de ani. Fie ca-l definim ca doua felii de paine cu umplutura intre ele sau ca umplutura acoperita de o forma sau alta de paine (precum tortillas in America Latina, pita in Orientul Mijlociu, naan in India etc), e cert ca sandwich-ul este consumat de milenii. Astazi, popularitatea acestuia a atins probabil apogeul, iar diversitatea lui nu cunoaste limite: hambugeri, hot-dog, taco – toate se califica drept sandwichuri.

Care sunt componentele sandwich-urilor?
Exteriorul sandwich-ului este, de regula, o forma de paine care trebuie sa indeplineasca o serie de functionalitati: imbunatateste aspectul mancarii, adauga savoare si textura sandwich-ului, confera suport pentru restul ingredientelor din umplutura, ofera posibilitatea tinerii confortabile in mana si izoleaza de umplutura fierbinte, confera volum si valoare nutritionala sandwich-ului.

Interiorul sandwich-ului poate contine o varietate de ingrediente fierbinti si reci, inclusiv carne de porc, pui, peste, branza, oua, fructe, legume (rosii, varza, castraveti, ciuperci, ceapa, salate, masline etc.), verdeata.

Condimente si ingrediente tartinabile
Aceste doua categorii de ingrediente ale sandwich-urilor pot fi cu greu separate, intrucat unele componente se incadreaza in ambele. Prin condiment se intelege orice aroma care este adaugata unui sandwich, incluzand: ketchup, mustar, salsa, piper, ulei de masline, suc de lamaie etc.

Ingredientele tartinabile sunt acele arome care pot intinse cu ajutorul cutitului. Acestea imbunatatesc atat gustul, cat si textura sandwich-ului. Daca au un continut ridicat de grasimi, cum sunt, de exemplu untul si maioneza, ingredientele tartinabile impiedica painea sa devina umeda. Cele mai frecvente ingrediente tartinabile sunt maioneza, untul, margarina, untul de arahide si gemurile sau jeleurile.

Varietatea de sandwich-uri existenta actualmente pe piata sporeste contant popularitatea lor si le transforma intr-o optiune alimentara din ce in ce mai des utilizata, cu atat mai mult cu cat acum exista alternative sanatoase si pentru cei preocupati de buna functionare a organismului lor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Turte cu branza fondue
Bucataras.RO

Turte cu branza fondue

Aveam prin frigider o cutie de branza fondue Delaco si am zis sa fac ceva cu ea. Mi-au trecut prin cap vreo 3-4 retete insa...

Turte cu branza fondue
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin