In ziua de astazi, sandwich-urile fac parte din alimentatia de zi cu zi, fiind o alegere rapida si la indemana oricui. Cum a ajuns sandwich-ul atat de popular? Legenda spune ca totul a pornit de la un joc de carti si un lord care nu s-a putut dezlipi de el nici pentru a manca.
Prin anii 1700, Lordul Motagu, al patrulea Earl de Sandwich concura intr-o sesiune de jocuri mararon in cadrul Clubului BeefSteak din Londra. Nedorind sa intrerupa jocul pentru a manca utilizand cutitul si furculita, a cerut sa i se aduca o felie de carne de vita intre doua bucati de paine pentru a putea manca folosindu-se de o singura mana. Ceilalti concurenti de la masa ai cerut "acelasi lucru ca Sandwich". Acest nume s-a impamantenit. Acest fel de mancare a devenit cunoscut, in primul rand pe teritoriul Angliei, drept sandwich.
Aceasta este explicatia numelui. Originea sandwich-ului este insa mult mai veche, oamenii mancand carne, branzeturi si diferite variatii de paine de mii de ani. Fie ca-l definim ca doua felii de paine cu umplutura intre ele sau ca umplutura acoperita de o forma sau alta de paine (precum tortillas in America Latina, pita in Orientul Mijlociu, naan in India etc), e cert ca sandwich-ul este consumat de milenii. Astazi, popularitatea acestuia a atins probabil apogeul, iar diversitatea lui nu cunoaste limite: hambugeri, hot-dog, taco toate se califica drept sandwichuri.
Care sunt componentele sandwich-urilor?
Exteriorul sandwich-ului este, de regula, o forma de paine care trebuie sa indeplineasca o serie de functionalitati: imbunatateste aspectul mancarii, adauga savoare si textura sandwich-ului, confera suport pentru restul ingredientelor din umplutura, ofera posibilitatea tinerii confortabile in mana si izoleaza de umplutura fierbinte, confera volum si valoare nutritionala sandwich-ului.
Interiorul sandwich-ului poate contine o varietate de ingrediente fierbinti si reci, inclusiv carne de porc, pui, peste, branza, oua, fructe, legume (rosii, varza, castraveti, ciuperci, ceapa, salate, masline etc.), verdeata.
Condimente si ingrediente tartinabile
Aceste doua categorii de ingrediente ale sandwich-urilor pot fi cu greu separate, intrucat unele componente se incadreaza in ambele. Prin condiment se intelege orice aroma care este adaugata unui sandwich, incluzand: ketchup, mustar, salsa, piper, ulei de masline, suc de lamaie etc.
Ingredientele tartinabile sunt acele arome care pot intinse cu ajutorul cutitului. Acestea imbunatatesc atat gustul, cat si textura sandwich-ului. Daca au un continut ridicat de grasimi, cum sunt, de exemplu untul si maioneza, ingredientele tartinabile impiedica painea sa devina umeda. Cele mai frecvente ingrediente tartinabile sunt maioneza, untul, margarina, untul de arahide si gemurile sau jeleurile.
Varietatea de sandwich-uri existenta actualmente pe piata sporeste contant popularitatea lor si le transforma intr-o optiune alimentara din ce in ce mai des utilizata, cu atat mai mult cu cat acum exista alternative sanatoase si pentru cei preocupati de buna functionare a organismului lor.
Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfectFursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si deliciosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaFiindca ma cuprins un dor mare de Laurici,am incercat aceasta reteta a ei,nici nu stiu ce mai pot spune,cuvinte nu prea...
Prajitura cu foi din bulionDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii