Sandwich-urile

Sandwich-urile

In ziua de astazi, sandwich-urile fac parte din alimentatia de zi cu zi, fiind o alegere rapida si la indemana oricui. Cum a ajuns sandwich-ul atat de popular? Legenda spune ca totul a pornit de la un joc de carti si un lord care nu s-a putut dezlipi de el nici pentru a manca.

Prin anii 1700, Lordul Motagu, al patrulea Earl de Sandwich concura intr-o sesiune de jocuri mararon in cadrul Clubului BeefSteak din Londra. Nedorind sa intrerupa jocul pentru a manca utilizand cutitul si furculita, a cerut sa i se aduca o felie de carne de vita intre doua bucati de paine pentru a putea manca folosindu-se de o singura mana. Ceilalti concurenti de la masa ai cerut "acelasi lucru ca Sandwich". Acest nume s-a impamantenit. Acest fel de mancare a devenit cunoscut, in primul rand pe teritoriul Angliei, drept sandwich.

Aceasta este explicatia numelui. Originea sandwich-ului este insa mult mai veche, oamenii mancand carne, branzeturi si diferite variatii de paine de mii de ani. Fie ca-l definim ca doua felii de paine cu umplutura intre ele sau ca umplutura acoperita de o forma sau alta de paine (precum tortillas in America Latina, pita in Orientul Mijlociu, naan in India etc), e cert ca sandwich-ul este consumat de milenii. Astazi, popularitatea acestuia a atins probabil apogeul, iar diversitatea lui nu cunoaste limite: hambugeri, hot-dog, taco – toate se califica drept sandwichuri.

Care sunt componentele sandwich-urilor?
Exteriorul sandwich-ului este, de regula, o forma de paine care trebuie sa indeplineasca o serie de functionalitati: imbunatateste aspectul mancarii, adauga savoare si textura sandwich-ului, confera suport pentru restul ingredientelor din umplutura, ofera posibilitatea tinerii confortabile in mana si izoleaza de umplutura fierbinte, confera volum si valoare nutritionala sandwich-ului.

Interiorul sandwich-ului poate contine o varietate de ingrediente fierbinti si reci, inclusiv carne de porc, pui, peste, branza, oua, fructe, legume (rosii, varza, castraveti, ciuperci, ceapa, salate, masline etc.), verdeata.

Condimente si ingrediente tartinabile
Aceste doua categorii de ingrediente ale sandwich-urilor pot fi cu greu separate, intrucat unele componente se incadreaza in ambele. Prin condiment se intelege orice aroma care este adaugata unui sandwich, incluzand: ketchup, mustar, salsa, piper, ulei de masline, suc de lamaie etc.

Ingredientele tartinabile sunt acele arome care pot intinse cu ajutorul cutitului. Acestea imbunatatesc atat gustul, cat si textura sandwich-ului. Daca au un continut ridicat de grasimi, cum sunt, de exemplu untul si maioneza, ingredientele tartinabile impiedica painea sa devina umeda. Cele mai frecvente ingrediente tartinabile sunt maioneza, untul, margarina, untul de arahide si gemurile sau jeleurile.

Varietatea de sandwich-uri existenta actualmente pe piata sporeste contant popularitatea lor si le transforma intr-o optiune alimentara din ce in ce mai des utilizata, cu atat mai mult cu cat acum exista alternative sanatoase si pentru cei preocupati de buna functionare a organismului lor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia