Sandwich-urile

Sandwich-urile

In ziua de astazi, sandwich-urile fac parte din alimentatia de zi cu zi, fiind o alegere rapida si la indemana oricui. Cum a ajuns sandwich-ul atat de popular? Legenda spune ca totul a pornit de la un joc de carti si un lord care nu s-a putut dezlipi de el nici pentru a manca.

Prin anii 1700, Lordul Motagu, al patrulea Earl de Sandwich concura intr-o sesiune de jocuri mararon in cadrul Clubului BeefSteak din Londra. Nedorind sa intrerupa jocul pentru a manca utilizand cutitul si furculita, a cerut sa i se aduca o felie de carne de vita intre doua bucati de paine pentru a putea manca folosindu-se de o singura mana. Ceilalti concurenti de la masa ai cerut "acelasi lucru ca Sandwich". Acest nume s-a impamantenit. Acest fel de mancare a devenit cunoscut, in primul rand pe teritoriul Angliei, drept sandwich.

Aceasta este explicatia numelui. Originea sandwich-ului este insa mult mai veche, oamenii mancand carne, branzeturi si diferite variatii de paine de mii de ani. Fie ca-l definim ca doua felii de paine cu umplutura intre ele sau ca umplutura acoperita de o forma sau alta de paine (precum tortillas in America Latina, pita in Orientul Mijlociu, naan in India etc), e cert ca sandwich-ul este consumat de milenii. Astazi, popularitatea acestuia a atins probabil apogeul, iar diversitatea lui nu cunoaste limite: hambugeri, hot-dog, taco – toate se califica drept sandwichuri.

Care sunt componentele sandwich-urilor?
Exteriorul sandwich-ului este, de regula, o forma de paine care trebuie sa indeplineasca o serie de functionalitati: imbunatateste aspectul mancarii, adauga savoare si textura sandwich-ului, confera suport pentru restul ingredientelor din umplutura, ofera posibilitatea tinerii confortabile in mana si izoleaza de umplutura fierbinte, confera volum si valoare nutritionala sandwich-ului.

Interiorul sandwich-ului poate contine o varietate de ingrediente fierbinti si reci, inclusiv carne de porc, pui, peste, branza, oua, fructe, legume (rosii, varza, castraveti, ciuperci, ceapa, salate, masline etc.), verdeata.

Condimente si ingrediente tartinabile
Aceste doua categorii de ingrediente ale sandwich-urilor pot fi cu greu separate, intrucat unele componente se incadreaza in ambele. Prin condiment se intelege orice aroma care este adaugata unui sandwich, incluzand: ketchup, mustar, salsa, piper, ulei de masline, suc de lamaie etc.

Ingredientele tartinabile sunt acele arome care pot intinse cu ajutorul cutitului. Acestea imbunatatesc atat gustul, cat si textura sandwich-ului. Daca au un continut ridicat de grasimi, cum sunt, de exemplu untul si maioneza, ingredientele tartinabile impiedica painea sa devina umeda. Cele mai frecvente ingrediente tartinabile sunt maioneza, untul, margarina, untul de arahide si gemurile sau jeleurile.

Varietatea de sandwich-uri existenta actualmente pe piata sporeste contant popularitatea lor si le transforma intr-o optiune alimentara din ce in ce mai des utilizata, cu atat mai mult cu cat acum exista alternative sanatoase si pentru cei preocupati de buna functionare a organismului lor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Cartofi cu bacon la cuptor
Bucataras.RO

Cartofi cu bacon la cuptor

Cartofi cu bacon la cuptor
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola