Sandwich-urile

Sandwich-urile

In ziua de astazi, sandwich-urile fac parte din alimentatia de zi cu zi, fiind o alegere rapida si la indemana oricui. Cum a ajuns sandwich-ul atat de popular? Legenda spune ca totul a pornit de la un joc de carti si un lord care nu s-a putut dezlipi de el nici pentru a manca.

Prin anii 1700, Lordul Motagu, al patrulea Earl de Sandwich concura intr-o sesiune de jocuri mararon in cadrul Clubului BeefSteak din Londra. Nedorind sa intrerupa jocul pentru a manca utilizand cutitul si furculita, a cerut sa i se aduca o felie de carne de vita intre doua bucati de paine pentru a putea manca folosindu-se de o singura mana. Ceilalti concurenti de la masa ai cerut "acelasi lucru ca Sandwich". Acest nume s-a impamantenit. Acest fel de mancare a devenit cunoscut, in primul rand pe teritoriul Angliei, drept sandwich.

Aceasta este explicatia numelui. Originea sandwich-ului este insa mult mai veche, oamenii mancand carne, branzeturi si diferite variatii de paine de mii de ani. Fie ca-l definim ca doua felii de paine cu umplutura intre ele sau ca umplutura acoperita de o forma sau alta de paine (precum tortillas in America Latina, pita in Orientul Mijlociu, naan in India etc), e cert ca sandwich-ul este consumat de milenii. Astazi, popularitatea acestuia a atins probabil apogeul, iar diversitatea lui nu cunoaste limite: hambugeri, hot-dog, taco – toate se califica drept sandwichuri.

Care sunt componentele sandwich-urilor?
Exteriorul sandwich-ului este, de regula, o forma de paine care trebuie sa indeplineasca o serie de functionalitati: imbunatateste aspectul mancarii, adauga savoare si textura sandwich-ului, confera suport pentru restul ingredientelor din umplutura, ofera posibilitatea tinerii confortabile in mana si izoleaza de umplutura fierbinte, confera volum si valoare nutritionala sandwich-ului.

Interiorul sandwich-ului poate contine o varietate de ingrediente fierbinti si reci, inclusiv carne de porc, pui, peste, branza, oua, fructe, legume (rosii, varza, castraveti, ciuperci, ceapa, salate, masline etc.), verdeata.

Condimente si ingrediente tartinabile
Aceste doua categorii de ingrediente ale sandwich-urilor pot fi cu greu separate, intrucat unele componente se incadreaza in ambele. Prin condiment se intelege orice aroma care este adaugata unui sandwich, incluzand: ketchup, mustar, salsa, piper, ulei de masline, suc de lamaie etc.

Ingredientele tartinabile sunt acele arome care pot intinse cu ajutorul cutitului. Acestea imbunatatesc atat gustul, cat si textura sandwich-ului. Daca au un continut ridicat de grasimi, cum sunt, de exemplu untul si maioneza, ingredientele tartinabile impiedica painea sa devina umeda. Cele mai frecvente ingrediente tartinabile sunt maioneza, untul, margarina, untul de arahide si gemurile sau jeleurile.

Varietatea de sandwich-uri existenta actualmente pe piata sporeste contant popularitatea lor si le transforma intr-o optiune alimentara din ce in ce mai des utilizata, cu atat mai mult cu cat acum exista alternative sanatoase si pentru cei preocupati de buna functionare a organismului lor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Nectar de caise

Nectar de caise

Nectar de caise
Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Dulceaţă de căpșuni reţetă
1
Conserve, muraturi

Dulceaţă de căpșuni reţetă

Dulceaţă de căpșuni reţetă
Briose cu visine (sau orice fruct)
2
Dulciuri

Briose cu visine (sau orice fruct)

Briose cu visine (sau orice fruct)
Cartofi-evantai cu cascaval
3
Garnituri

Cartofi-evantai cu cascaval

Cartofi-evantai cu cascaval
Prajitura cu gem si cacao
4
Dulciuri

Prajitura cu gem si cacao

Prajitura cu gem si cacao
Branzoaicele Bunicii
5
Dulciuri

Branzoaicele Bunicii

Branzoaicele Bunicii
Parteneri
Aperitiv tartine cu crema de branza si somon afumat
Bucataras.RO

Aperitiv tartine cu crema de branza si somon afumat

Aperitiv tartine cu crema de branza si somon afumat
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Culinar.RO

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Tort copii
Gustos.RO

Tort copii

Tort copii