Povestea Verzei a la Cluj, o reteta veche de 400 de ani si adorata de nobilime

Povestea Verzei a la Cluj, o reteta veche de 400 de ani si adorata de nobilime

Este cunoscut faptul ca ardelenii iubesc varza. Aceasta s-a aflat pe mesele lor inca din anii 1400.

Atat nobilimea, cat si oamenii de rand o preparau in diverse feluri, iar una dintre retete este pregatita la fel si astazi in restaurante si gospodarii.

Este vorba despre Varza a la Cluj, iar aceasta este povestea ei. 

Clujeanul Lukács József a realizat un studiu despre ce mancau ardelenii in secolele XVI si XVII. Acesta a descoperit ca varza era un aliment de baza si era gatita intr-o gramada de feluri.

Ca sa va dati seama cat de populara era varza in Ardeal, unii nobili spuneau ca varza este "blazonul Transilvaniei".

Cea mai veche marturie scrisa despre varza din zona Clujului dateaza din 1442, cand un protocol al arhivei manastirii benedictine de la Cluj-Manastur mentioneaza ca un nobil din localitatea clujeana Iara se jura ca nu a dat ordin oamenilor sa ii faca rau unui alt nobil din aceeasi comuna. Nobilul se mai jura ca nu daduse nici ordinul ca acestuia din urma sa-i fie luata varza.

De asemenea, tot din documentarea pentru studiu, Lukács a descoperit ca varza era nelipsita din alimentatia tuturor categoriilor sociale ale Transilvaniei. La sfarsitul secolului XVI apare "Cartea de bucate a bucatarului-sef al principelui Transilvaniei", cea mai veche carte de retete din regiune. Bineinteles, aceasta contine o sumedenie de retete cu varza, de la varza murata cu carne de vita si clapon, la varza gatită in lapte.

Un secol mai tarziu apare si "Cartea de bucate de la Cluj" (1695), unde sunt consemnate mancaruri pastrate pana azi. Un exemplu ar fi celebra varza á la Cluj.

Iata si cum suna retete de atunci:

"Se ia o frumoasa varza murata, care se marunteste frumos, subtire. Intre timp, impreuna cu varza, se pune la foc mic, intr-o oala, o gaina grasa au o jumatate de gasca grasa cu slanina: se presara piper peste ea si se fierbe bine: se toarna si vin atata cat trebuie, ca sa aibă gust mai bun; cand se serveste, se pipereaza din nou."

Sursa articol: adevarul.ro
Sursa foto: clickpoftabuna.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 35 %
999.99 lei
649.99 lei
Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt

Tarta cu dovleac copt
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata

Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....

Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromata
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
3
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Colacei Bucovineni
4
Dulciuri

Colacei Bucovineni

Colacei Bucovineni
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si dulceata
Bucataras.RO

Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si dulceata

 Reteta de preparare a papanasilor

Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si dulceata
Rulouri fragede cu branza
Culinar.RO

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia