Povestea mielului de Pasti si importanta lui deosebita pentru sarbatorile Pascale

Povestea mielului de Pasti si importanta lui deosebita pentru sarbatorile Pascale

Sacrificarea ovinelor in primele luni de primavara este o practica straveche foarte raspandita.

Evreii o practica la sarbatorile in cinstea lui Iahve, musulmani in zilele de Eid al Adha, crestinii sacrifica miei de Pasti, dar si popoarele indo-ariene, precum geto-dacii, sacrificau miei la sosirea primaverii. 

Astfel, este de la sine inteles ca ritualul sacrificarii mieilor este inconjurat de foarte multe superstitii. De exemplu, in vremuri precrestine, mieii albi erau sacrificati divinitatilor bune, solare, iar cei negri zeitatilor malefice.

Acest simbolism s-a pastrat si in cultura romaneasca, existand o vorba care spune: "De vei vedea intalni primavara miel alb, tot anul vei avea inima buna; de vei vedea negru, neagra iti va fi si inima din tine."

Importanta sacrificarii mielului de Pasti 

Pastile reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine, dar a fost sarbatorita inca din anul 1445 i. Hr., avand legatura cu plecarea poporului evreu din Egipt, sub indrumarea lui Moise.

In acea perioada, Dumnezeu a trimis Ingerul Nimicitor peste toata tara Egiptului, ca sa loveasca cu moartea pe toti noii nascuti. Insa, Dumnezeu a dat o porunca speciala "poporului ales", care se afla inca in sclavie in Egipt, si a carei ascultare le-a asigura protectia. Aceasta spunea ca fiecare familie trebuia sa ia un miel de un an si sa-l injunghie in seara celei de-a paisprezecea zi a lunii Abib. Cu sangele mielului sacrificat trebuia sa stropeasca cei doi stalpi si pragul de sus al tocului usii de la intrarea caselor lor.

Astfel, cand Nimicitorul avea sa strabata tara, el urma sa sara peste casele stropite cu sange. De aici se si trage numele Pastilor, de la ebraicul "pesah", care inseamna "a sari peste".

Se mai spune ca Dumnezeu a instituit semnul sangelui pentru a-si invata poporul ales importanta ascultarii si a rascumpararii prin sange, pregatind terenul pentru "Mielul lui Dumnezeu" care, secole mai tarziu, se va sacrifica pentru ridica pacatul lumii, salvandu-i din pacat si de moarte pe toti cei care cred.

In intreaga traditie crestina, Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, Ioan Botezatorul spunand, aratandu-l pe Iisus Hristos poporului iudeu: "Iata Mielul lui Dumnezeu". 

De aceea, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Pasti a tuturor credinciosilor. 

In traditia romaneasca, dupa taiere, mielul era scurs de sange si invelit intr-o cununa de flori. Apoi, mielul era oferit cu totul preotului, pentru ospatul colectiv care urma si care era plin de semnificatii sacre. De exemplu, la tara, se spune ca cine nu mananca miel de Pasti, nu o sa aiba parte de un an prea bun.

De asemenea, oasele mielului sacrificat de Pasti si sfintit de preot, nu sunt aruncate la gunoi sau date animalelor, ci ingropate la radacina unui pom tanar.

Sursa foto: goodtoknow.co.uk
Sursa articol: descopera.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia