Povestea mielului de Pasti si importanta lui deosebita pentru sarbatorile Pascale

Povestea mielului de Pasti si importanta lui deosebita pentru sarbatorile Pascale

Sacrificarea ovinelor in primele luni de primavara este o practica straveche foarte raspandita.

Evreii o practica la sarbatorile in cinstea lui Iahve, musulmani in zilele de Eid al Adha, crestinii sacrifica miei de Pasti, dar si popoarele indo-ariene, precum geto-dacii, sacrificau miei la sosirea primaverii. 

Astfel, este de la sine inteles ca ritualul sacrificarii mieilor este inconjurat de foarte multe superstitii. De exemplu, in vremuri precrestine, mieii albi erau sacrificati divinitatilor bune, solare, iar cei negri zeitatilor malefice.

Acest simbolism s-a pastrat si in cultura romaneasca, existand o vorba care spune: "De vei vedea intalni primavara miel alb, tot anul vei avea inima buna; de vei vedea negru, neagra iti va fi si inima din tine."

Importanta sacrificarii mielului de Pasti 

Pastile reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine, dar a fost sarbatorita inca din anul 1445 i. Hr., avand legatura cu plecarea poporului evreu din Egipt, sub indrumarea lui Moise.

In acea perioada, Dumnezeu a trimis Ingerul Nimicitor peste toata tara Egiptului, ca sa loveasca cu moartea pe toti noii nascuti. Insa, Dumnezeu a dat o porunca speciala "poporului ales", care se afla inca in sclavie in Egipt, si a carei ascultare le-a asigura protectia. Aceasta spunea ca fiecare familie trebuia sa ia un miel de un an si sa-l injunghie in seara celei de-a paisprezecea zi a lunii Abib. Cu sangele mielului sacrificat trebuia sa stropeasca cei doi stalpi si pragul de sus al tocului usii de la intrarea caselor lor.

Astfel, cand Nimicitorul avea sa strabata tara, el urma sa sara peste casele stropite cu sange. De aici se si trage numele Pastilor, de la ebraicul "pesah", care inseamna "a sari peste".

Se mai spune ca Dumnezeu a instituit semnul sangelui pentru a-si invata poporul ales importanta ascultarii si a rascumpararii prin sange, pregatind terenul pentru "Mielul lui Dumnezeu" care, secole mai tarziu, se va sacrifica pentru ridica pacatul lumii, salvandu-i din pacat si de moarte pe toti cei care cred.

In intreaga traditie crestina, Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, Ioan Botezatorul spunand, aratandu-l pe Iisus Hristos poporului iudeu: "Iata Mielul lui Dumnezeu". 

De aceea, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Pasti a tuturor credinciosilor. 

In traditia romaneasca, dupa taiere, mielul era scurs de sange si invelit intr-o cununa de flori. Apoi, mielul era oferit cu totul preotului, pentru ospatul colectiv care urma si care era plin de semnificatii sacre. De exemplu, la tara, se spune ca cine nu mananca miel de Pasti, nu o sa aiba parte de un an prea bun.

De asemenea, oasele mielului sacrificat de Pasti si sfintit de preot, nu sunt aruncate la gunoi sau date animalelor, ci ingropate la radacina unui pom tanar.

Sursa foto: goodtoknow.co.uk
Sursa articol: descopera.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Inghetata de trandafiri si banane
1
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
5
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Parteneri
Desert cozonac coronita cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert cozonac coronita cu ciocolata

Am preluat ideea acestei coronite de la caietulcuretete.com si au fost foarte incantati copiii si de forma si de gust!...

Desert cozonac coronita cu ciocolata
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti