Povestea mielului de Pasti si importanta lui deosebita pentru sarbatorile Pascale

Povestea mielului de Pasti si importanta lui deosebita pentru sarbatorile Pascale

Sacrificarea ovinelor in primele luni de primavara este o practica straveche foarte raspandita.

Evreii o practica la sarbatorile in cinstea lui Iahve, musulmani in zilele de Eid al Adha, crestinii sacrifica miei de Pasti, dar si popoarele indo-ariene, precum geto-dacii, sacrificau miei la sosirea primaverii. 

Astfel, este de la sine inteles ca ritualul sacrificarii mieilor este inconjurat de foarte multe superstitii. De exemplu, in vremuri precrestine, mieii albi erau sacrificati divinitatilor bune, solare, iar cei negri zeitatilor malefice.

Acest simbolism s-a pastrat si in cultura romaneasca, existand o vorba care spune: "De vei vedea intalni primavara miel alb, tot anul vei avea inima buna; de vei vedea negru, neagra iti va fi si inima din tine."

Importanta sacrificarii mielului de Pasti 

Pastile reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine, dar a fost sarbatorita inca din anul 1445 i. Hr., avand legatura cu plecarea poporului evreu din Egipt, sub indrumarea lui Moise.

In acea perioada, Dumnezeu a trimis Ingerul Nimicitor peste toata tara Egiptului, ca sa loveasca cu moartea pe toti noii nascuti. Insa, Dumnezeu a dat o porunca speciala "poporului ales", care se afla inca in sclavie in Egipt, si a carei ascultare le-a asigura protectia. Aceasta spunea ca fiecare familie trebuia sa ia un miel de un an si sa-l injunghie in seara celei de-a paisprezecea zi a lunii Abib. Cu sangele mielului sacrificat trebuia sa stropeasca cei doi stalpi si pragul de sus al tocului usii de la intrarea caselor lor.

Astfel, cand Nimicitorul avea sa strabata tara, el urma sa sara peste casele stropite cu sange. De aici se si trage numele Pastilor, de la ebraicul "pesah", care inseamna "a sari peste".

Se mai spune ca Dumnezeu a instituit semnul sangelui pentru a-si invata poporul ales importanta ascultarii si a rascumpararii prin sange, pregatind terenul pentru "Mielul lui Dumnezeu" care, secole mai tarziu, se va sacrifica pentru ridica pacatul lumii, salvandu-i din pacat si de moarte pe toti cei care cred.

In intreaga traditie crestina, Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, Ioan Botezatorul spunand, aratandu-l pe Iisus Hristos poporului iudeu: "Iata Mielul lui Dumnezeu". 

De aceea, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Pasti a tuturor credinciosilor. 

In traditia romaneasca, dupa taiere, mielul era scurs de sange si invelit intr-o cununa de flori. Apoi, mielul era oferit cu totul preotului, pentru ospatul colectiv care urma si care era plin de semnificatii sacre. De exemplu, la tara, se spune ca cine nu mananca miel de Pasti, nu o sa aiba parte de un an prea bun.

De asemenea, oasele mielului sacrificat de Pasti si sfintit de preot, nu sunt aruncate la gunoi sau date animalelor, ci ingropate la radacina unui pom tanar.

Sursa foto: goodtoknow.co.uk
Sursa articol: descopera.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cu Crema De Ness
1
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
2
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Cornulete cu Nuca II
3
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Prajitura cu nuca si crema de budinca
4
Dulciuri

Prajitura cu nuca si crema de budinca

Prajitura cu nuca si crema de budinca
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel
Bucataras.RO

Deliciu cu mascarpone, pere si caramel

Ce sa va spun despre aceasta prajitura, ca e....suuuuper buna!

Deliciu cu mascarpone, pere si caramel
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Tort de ciocolata cu crema caramel
Gustos.RO

Tort de ciocolata cu crema caramel

Tort de ciocolata cu crema caramel