Povestea mielului de Pasti si importanta lui deosebita pentru sarbatorile Pascale

Povestea mielului de Pasti si importanta lui deosebita pentru sarbatorile Pascale

Sacrificarea ovinelor in primele luni de primavara este o practica straveche foarte raspandita.

Evreii o practica la sarbatorile in cinstea lui Iahve, musulmani in zilele de Eid al Adha, crestinii sacrifica miei de Pasti, dar si popoarele indo-ariene, precum geto-dacii, sacrificau miei la sosirea primaverii. 

Astfel, este de la sine inteles ca ritualul sacrificarii mieilor este inconjurat de foarte multe superstitii. De exemplu, in vremuri precrestine, mieii albi erau sacrificati divinitatilor bune, solare, iar cei negri zeitatilor malefice.

Acest simbolism s-a pastrat si in cultura romaneasca, existand o vorba care spune: "De vei vedea intalni primavara miel alb, tot anul vei avea inima buna; de vei vedea negru, neagra iti va fi si inima din tine."

Importanta sacrificarii mielului de Pasti 

Pastile reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine, dar a fost sarbatorita inca din anul 1445 i. Hr., avand legatura cu plecarea poporului evreu din Egipt, sub indrumarea lui Moise.

In acea perioada, Dumnezeu a trimis Ingerul Nimicitor peste toata tara Egiptului, ca sa loveasca cu moartea pe toti noii nascuti. Insa, Dumnezeu a dat o porunca speciala "poporului ales", care se afla inca in sclavie in Egipt, si a carei ascultare le-a asigura protectia. Aceasta spunea ca fiecare familie trebuia sa ia un miel de un an si sa-l injunghie in seara celei de-a paisprezecea zi a lunii Abib. Cu sangele mielului sacrificat trebuia sa stropeasca cei doi stalpi si pragul de sus al tocului usii de la intrarea caselor lor.

Astfel, cand Nimicitorul avea sa strabata tara, el urma sa sara peste casele stropite cu sange. De aici se si trage numele Pastilor, de la ebraicul "pesah", care inseamna "a sari peste".

Se mai spune ca Dumnezeu a instituit semnul sangelui pentru a-si invata poporul ales importanta ascultarii si a rascumpararii prin sange, pregatind terenul pentru "Mielul lui Dumnezeu" care, secole mai tarziu, se va sacrifica pentru ridica pacatul lumii, salvandu-i din pacat si de moarte pe toti cei care cred.

In intreaga traditie crestina, Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, Ioan Botezatorul spunand, aratandu-l pe Iisus Hristos poporului iudeu: "Iata Mielul lui Dumnezeu". 

De aceea, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Pasti a tuturor credinciosilor. 

In traditia romaneasca, dupa taiere, mielul era scurs de sange si invelit intr-o cununa de flori. Apoi, mielul era oferit cu totul preotului, pentru ospatul colectiv care urma si care era plin de semnificatii sacre. De exemplu, la tara, se spune ca cine nu mananca miel de Pasti, nu o sa aiba parte de un an prea bun.

De asemenea, oasele mielului sacrificat de Pasti si sfintit de preot, nu sunt aruncate la gunoi sau date animalelor, ci ingropate la radacina unui pom tanar.

Sursa foto: goodtoknow.co.uk
Sursa articol: descopera.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj

Drob de pui in aluat de foietaj
Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi

Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi

Ciorbă de miel reţetă cu Orez si Cartofi
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cartofi-evantai cu cascaval
3
Garnituri

Cartofi-evantai cu cascaval

Cartofi-evantai cu cascaval
Prajitura Tosca
4
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Choux A la Creme II
5
Dulciuri

Choux A la Creme II

Choux A la Creme II
Parteneri
Desert gogosi cu smantana
Bucataras.RO

Desert gogosi cu smantana

Reteta am preluat-o de la bucataras Ligia ... au fost super bune si pufoase !!! :)

Desert gogosi cu smantana
Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Culinar.RO

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel