Povestea gulasului - unul dintre cele mai iubite preparate culinare din Ardeal

Gulasul se numara printre mancarurile pe care romanii le adora. Bineinteles, nu este o mancare romaneasca, dar a fost adoptata de romani si este unul dintre felurile de mancare care defineste bucataria din Ardeal. 

Gulasul este cea mai cunoscuta mancare ungureasca si s-a raspandit rapid in bucataria internationala. Romanii ii zic gulas, germanii ii spun gulasch, in engleza i se zice goulash, iar in maghiara - gulyas.

Povestea

Toate sursele indica faptul ca aceasta mancare este strans legata de viata pastorilor din zona de ses a Ungariei, din asa-numita pusta. In acelasi timp, "gulya" inseamna "turma de vite" in limba maghiara.

Traind la distanta de zonele locuite, pastorii isi gateau singuri, dar aveau o singura oala: ceaunul din metal.

In traista mai aveau paine, slanina, verdeturi, iar carnea era la indemana. Astfel, era o mancare usor de incropit. Pana prin anii 1790, specifica pentru gulas a fost carnea de vita, deoarece pe pasuni se gaseau in special bovine.

Abia mai apoi au aparut oile in zona si oierii au inceput sa prepare gulasul din acea carne. O alta schimbare a fost aparitia cartofilor. In prima perioada nu se folosea cartofii, gulasul se manca doar cu paine.

Insa, cei care au intrat in contact cu pastorii, proprietarii de pamanturi, oameni de afaceri si, in general, mai instariti, au descoperit aceasta gustoasa mancare si i-au adus o imbunatatire, adaugand cartofi. O alta schimbare in prepararea gulasului a intervenit odata cu aparitia "condimentului taranului", boiaua din zilele noastre.

De la mijlocul secolului al XIX-lea a, gulasul a inceput sa fie introdus si in meniurile restaurantelor de la Pesta sau Viena.

Ani importanti pentru gulas

- 1787 - Prima scriere despre gulas apare in volumul "Diatetica", scrisa de secuiul Matyus Istvan, originar din Scaunul Muresului.

- 1793 - gulasul este folosit si ca meniu pentru soldati plecati pe front.

- 1800 - cuvantul "gulyas" intra in dictionarul limbii maghiare.

- 1810 - incep sa apara retete in toate cartile de bucate.

- 1820 - gulasul se regaseste in meniul tuturor restaurantelor din Ungaria.

Ingredientele pentru reteta clasica de gulas: pulpa de vita, cartofi, ceapa, ardei grasi, ardei iuti, roşii, boia dulce, sare, piper, chimion si foi de dafin. Din aceste ingrediente se face un fel de tocana din carne de vita, care se fierbe la ceaun. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie