Povestea gulasului - unul dintre cele mai iubite preparate culinare din Ardeal

Gulasul se numara printre mancarurile pe care romanii le adora. Bineinteles, nu este o mancare romaneasca, dar a fost adoptata de romani si este unul dintre felurile de mancare care defineste bucataria din Ardeal. 

Gulasul este cea mai cunoscuta mancare ungureasca si s-a raspandit rapid in bucataria internationala. Romanii ii zic gulas, germanii ii spun gulasch, in engleza i se zice goulash, iar in maghiara - gulyas.

Povestea

Toate sursele indica faptul ca aceasta mancare este strans legata de viata pastorilor din zona de ses a Ungariei, din asa-numita pusta. In acelasi timp, "gulya" inseamna "turma de vite" in limba maghiara.

Traind la distanta de zonele locuite, pastorii isi gateau singuri, dar aveau o singura oala: ceaunul din metal.

In traista mai aveau paine, slanina, verdeturi, iar carnea era la indemana. Astfel, era o mancare usor de incropit. Pana prin anii 1790, specifica pentru gulas a fost carnea de vita, deoarece pe pasuni se gaseau in special bovine.

Abia mai apoi au aparut oile in zona si oierii au inceput sa prepare gulasul din acea carne. O alta schimbare a fost aparitia cartofilor. In prima perioada nu se folosea cartofii, gulasul se manca doar cu paine.

Insa, cei care au intrat in contact cu pastorii, proprietarii de pamanturi, oameni de afaceri si, in general, mai instariti, au descoperit aceasta gustoasa mancare si i-au adus o imbunatatire, adaugand cartofi. O alta schimbare in prepararea gulasului a intervenit odata cu aparitia "condimentului taranului", boiaua din zilele noastre.

De la mijlocul secolului al XIX-lea a, gulasul a inceput sa fie introdus si in meniurile restaurantelor de la Pesta sau Viena.

Ani importanti pentru gulas

- 1787 - Prima scriere despre gulas apare in volumul "Diatetica", scrisa de secuiul Matyus Istvan, originar din Scaunul Muresului.

- 1793 - gulasul este folosit si ca meniu pentru soldati plecati pe front.

- 1800 - cuvantul "gulyas" intra in dictionarul limbii maghiare.

- 1810 - incep sa apara retete in toate cartile de bucate.

- 1820 - gulasul se regaseste in meniul tuturor restaurantelor din Ungaria.

Ingredientele pentru reteta clasica de gulas: pulpa de vita, cartofi, ceapa, ardei grasi, ardei iuti, roşii, boia dulce, sare, piper, chimion si foi de dafin. Din aceste ingrediente se face un fel de tocana din carne de vita, care se fierbe la ceaun. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Nectar de caise

Nectar de caise

Nectar de caise
Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca
1
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Lasagne
2
Paste

Lasagne

Lasagne
Lapte de Pasare
3
Dulciuri

Lapte de Pasare

Lapte de Pasare
Gogosi a la Sidy
4
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Piscot cu Visine
5
Dulciuri

Piscot cu Visine

Piscot cu Visine
Parteneri
Desert tarta in doua culori cu prune si mere
Bucataras.RO

Desert tarta in doua culori cu prune si mere

ingredient secret Am văzut mai demult (pe un grup culinar) ideea aceasta cu tarta în 2 culori și mi-a plăcut foarte...

Desert tarta in doua culori cu prune si mere
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Culinar.RO

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Tarta rustica cu cirese
Gustos.RO

Tarta rustica cu cirese

Tarta rustica cu cirese