Povestea gulasului - unul dintre cele mai iubite preparate culinare din Ardeal

Gulasul se numara printre mancarurile pe care romanii le adora. Bineinteles, nu este o mancare romaneasca, dar a fost adoptata de romani si este unul dintre felurile de mancare care defineste bucataria din Ardeal. 

Gulasul este cea mai cunoscuta mancare ungureasca si s-a raspandit rapid in bucataria internationala. Romanii ii zic gulas, germanii ii spun gulasch, in engleza i se zice goulash, iar in maghiara - gulyas.

Povestea

Toate sursele indica faptul ca aceasta mancare este strans legata de viata pastorilor din zona de ses a Ungariei, din asa-numita pusta. In acelasi timp, "gulya" inseamna "turma de vite" in limba maghiara.

Traind la distanta de zonele locuite, pastorii isi gateau singuri, dar aveau o singura oala: ceaunul din metal.

In traista mai aveau paine, slanina, verdeturi, iar carnea era la indemana. Astfel, era o mancare usor de incropit. Pana prin anii 1790, specifica pentru gulas a fost carnea de vita, deoarece pe pasuni se gaseau in special bovine.

Abia mai apoi au aparut oile in zona si oierii au inceput sa prepare gulasul din acea carne. O alta schimbare a fost aparitia cartofilor. In prima perioada nu se folosea cartofii, gulasul se manca doar cu paine.

Insa, cei care au intrat in contact cu pastorii, proprietarii de pamanturi, oameni de afaceri si, in general, mai instariti, au descoperit aceasta gustoasa mancare si i-au adus o imbunatatire, adaugand cartofi. O alta schimbare in prepararea gulasului a intervenit odata cu aparitia "condimentului taranului", boiaua din zilele noastre.

De la mijlocul secolului al XIX-lea a, gulasul a inceput sa fie introdus si in meniurile restaurantelor de la Pesta sau Viena.

Ani importanti pentru gulas

- 1787 - Prima scriere despre gulas apare in volumul "Diatetica", scrisa de secuiul Matyus Istvan, originar din Scaunul Muresului.

- 1793 - gulasul este folosit si ca meniu pentru soldati plecati pe front.

- 1800 - cuvantul "gulyas" intra in dictionarul limbii maghiare.

- 1810 - incep sa apara retete in toate cartile de bucate.

- 1820 - gulasul se regaseste in meniul tuturor restaurantelor din Ungaria.

Ingredientele pentru reteta clasica de gulas: pulpa de vita, cartofi, ceapa, ardei grasi, ardei iuti, roşii, boia dulce, sare, piper, chimion si foi de dafin. Din aceste ingrediente se face un fel de tocana din carne de vita, care se fierbe la ceaun. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Brownie cu mascarpone si caramel
Bucataras.RO

Brownie cu mascarpone si caramel

"Retete de Pasti "

Brownie cu mascarpone si caramel
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti