Povestea cartofului romanesc si proprietatile miraculoase ale sucului din perele pamantului

Povestea cartofului romanesc si proprietatile miraculoase ale sucului din perele pamantului

In momentul de fata, cartoful este un aliment banal, raspandit pe toata suprafata globului, dar inainte lucrurile nu stateau chiar asa.

De exemplu, cartoful a ajuns in Romania destul de tarziu, cultivarea sa incepand in urma cu aproximativ 250 de ani, in Transilvania, de aici urmand sa se raspandeasca si in Tara Romaneasca si in Moldova. 

Din punct de vedere documentar, cartoful apare pe teritoriul Transilvaniei in 14 martie 1769, cand oficialitatile Guberniatului Regal al Marelui Principat al Transilvaniei (Sibiu) dau o circulara privind cultura cartofului, deoarece o mare parte din populatie se opuneau culturii acestei plante. Circulara a fost inaintata tuturor comitetelor si districtelor si, probabil, scaunelor sasesti.

De asemenea, in 1781 cei din Zarnesti raportau autoritatilor ca productia de cartofi a fost buna.

Gheorghe Sincai este un alt personaj istoric care a contribuit la popularizarea cartofului in Romania, in lucrarea sa: Povatuire catre economia de camp (1806), acesta pomeneste si de cartof, sub denumirile "crumpene" si "perele cele de pamant". Cartea a fost scrisa in limba romana, cu litere chirilice, fiind destinata si romanilor din afara Transilvaniei.

Totodata, din cauza foametei din 1814, Gheorghe Bánffy al II-lea, guvernatorul Transilvaniei, da o circulara in care recomanda cultivarea cartofului chiar si in lipsa animalelor de munca.

Din lucrarea lui Nicolae Iorga, numita Documentele familiei Callimachi (1902), rezulta ca domnitorul, in scopul extinderii culturii de cartofi, a pus pe A. I. Beldiman sa traduca din greaca o brosura intitulata Invatatura sau povatuirea pentru facerea painii din cartofle (tiparita la Iasi in 1818). Aceasta este prima carte in romana despre cartof.

Tot prin anii 1800, ardelenii schimbau cartofii pe porumb, grau, vin sau tuica din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea.

In momentul de fata pare ca aceasta leguma a fost din totdeauna pe teritoriul Romaniei, pentru ca in cei 200 de ani trecuti de la popularizarea cartofului pe teritoriul mioritic, romanii au ajuns rapid sa aprecieze calitatile si beneficiile cartofului.

Pe langa carbohidrati, acestia au cantitati semnificative de betacaroten, vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6, acid folic) etc. De exemplu, un singur cartof furnizeaza aproape jumatate din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C si 18% din necesarul zilnic de fier.

Cartoful mai contine si cantitati semnificative de potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru etc.

Astfel, nu e de mirare ca sucul de cartof are beneficii miraculoase. Consumat cu jumatate de ora inainte de mesele principale, acesta calmeaza durerile de stomac, pentru ca neutralizeaza aciditatea gastrica.

In acelasi timp, consumul regulat de suc de cartofi poate fi folosit in tratarea reumatismului sau a artritei, a durerilor articulare sau de spate

Un alt beneficiu insemnat al sucului de cartof este faptul ca, datorita continutului mare de minerale, potasiu si sare organica, acesta este unul dintre cele mai bune alimente antiinflamatorii, cu efect anti-cancerigen. 

Descopera si retete delicioase cu cartofi

Sursa foto: potatoes.com
Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia