Povestea cartofului romanesc si proprietatile miraculoase ale sucului din perele pamantului

Povestea cartofului romanesc si proprietatile miraculoase ale sucului din perele pamantului

In momentul de fata, cartoful este un aliment banal, raspandit pe toata suprafata globului, dar inainte lucrurile nu stateau chiar asa.

De exemplu, cartoful a ajuns in Romania destul de tarziu, cultivarea sa incepand in urma cu aproximativ 250 de ani, in Transilvania, de aici urmand sa se raspandeasca si in Tara Romaneasca si in Moldova. 

Din punct de vedere documentar, cartoful apare pe teritoriul Transilvaniei in 14 martie 1769, cand oficialitatile Guberniatului Regal al Marelui Principat al Transilvaniei (Sibiu) dau o circulara privind cultura cartofului, deoarece o mare parte din populatie se opuneau culturii acestei plante. Circulara a fost inaintata tuturor comitetelor si districtelor si, probabil, scaunelor sasesti.

De asemenea, in 1781 cei din Zarnesti raportau autoritatilor ca productia de cartofi a fost buna.

Gheorghe Sincai este un alt personaj istoric care a contribuit la popularizarea cartofului in Romania, in lucrarea sa: Povatuire catre economia de camp (1806), acesta pomeneste si de cartof, sub denumirile "crumpene" si "perele cele de pamant". Cartea a fost scrisa in limba romana, cu litere chirilice, fiind destinata si romanilor din afara Transilvaniei.

Totodata, din cauza foametei din 1814, Gheorghe Bánffy al II-lea, guvernatorul Transilvaniei, da o circulara in care recomanda cultivarea cartofului chiar si in lipsa animalelor de munca.

Din lucrarea lui Nicolae Iorga, numita Documentele familiei Callimachi (1902), rezulta ca domnitorul, in scopul extinderii culturii de cartofi, a pus pe A. I. Beldiman sa traduca din greaca o brosura intitulata Invatatura sau povatuirea pentru facerea painii din cartofle (tiparita la Iasi in 1818). Aceasta este prima carte in romana despre cartof.

Tot prin anii 1800, ardelenii schimbau cartofii pe porumb, grau, vin sau tuica din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea.

In momentul de fata pare ca aceasta leguma a fost din totdeauna pe teritoriul Romaniei, pentru ca in cei 200 de ani trecuti de la popularizarea cartofului pe teritoriul mioritic, romanii au ajuns rapid sa aprecieze calitatile si beneficiile cartofului.

Pe langa carbohidrati, acestia au cantitati semnificative de betacaroten, vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6, acid folic) etc. De exemplu, un singur cartof furnizeaza aproape jumatate din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C si 18% din necesarul zilnic de fier.

Cartoful mai contine si cantitati semnificative de potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru etc.

Astfel, nu e de mirare ca sucul de cartof are beneficii miraculoase. Consumat cu jumatate de ora inainte de mesele principale, acesta calmeaza durerile de stomac, pentru ca neutralizeaza aciditatea gastrica.

In acelasi timp, consumul regulat de suc de cartofi poate fi folosit in tratarea reumatismului sau a artritei, a durerilor articulare sau de spate

Un alt beneficiu insemnat al sucului de cartof este faptul ca, datorita continutului mare de minerale, potasiu si sare organica, acesta este unul dintre cele mai bune alimente antiinflamatorii, cu efect anti-cancerigen. 

Descopera si retete delicioase cu cartofi

Sursa foto: potatoes.com
Sursa articol: adevarul.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Aceasta supa crema de ciuperci este perfecta in orice moment al zilei, fiind reconfortanta si plina de aroma!

Supa crema de ciuperci - foarte aromata
Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipia Naan este un fel de paine rotunda, pufoasa, care este populara în bucataria indiana si subcontinentul indian in...

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Chec tigrat
3
Dulciuri

Chec tigrat

Chec tigrat
Spuma de Zmeura
4
Dulciuri

Spuma de Zmeura

Spuma de Zmeura
Cheesecake cu visine (fara coacere)
5
Dulciuri

Cheesecake cu visine (fara coacere)

Cheesecake cu visine (fara coacere)
Parteneri
Aperitiv tarta cu zucchini si branza
Bucataras.RO

Aperitiv tarta cu zucchini si branza

"retete festive de iarna"

Aperitiv tarta cu zucchini si branza
Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Culinar.RO

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete! citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia