Postul - Simbolistica si Metamorfoza

Postul - Simbolistica si Metamorfoza

Alaturi de rugaciune, postul este pavajul de pe cararea ce duce catre Dumnezeu. Ambele practici – si rugaciunea, si postul – sunt intercorelate inseparabil, avand valoare atunci cand sunt facute in izolare si solitudine, cu tot sufletul.

Postul este, de fapt, un simbol al sanatatii si maturitatii spirituale. In crestinism, arareori acesta este o actiune solitara, intima, fiind totusi o activitate personala. Fundamentul ultim al acestui proces este apartenenta la Biserica Crestina. Prin post si prin rugaciune, oamenii se inregistreaza (chiar daca doar simbolic) si sunt primiti in comunitatea crestina.

Postul in antichitate

Postul nu este un apanaj specific crestinatatii, el fiind frecvent intalnit si in antichitate, in special in randul grecilor si al israelitilor. Totusi, pe atunci, aceasta practica nu parea sa aiba o dimensiune etica. Era mai curand asociata cu ritualuri de doliu. In Grecia antica, postul era perceput ca pe o metoda puternica de protectie impotriva demonilor ce puteau intra in corp prin intermediul mancarii si al bauturii, fiind totodata o maniera de ispasire si purificare a sufletului, facilitand astfel comuniunea cu zeitatile. In cazul israelitilor, in perioada dintre moarte si inmormantare, persoanele aflate in doliu trebuiau sa se tina departe de carne si vin.

Postul in crestinism

Postul crestin, precede nasterea lui Isus, fiind intalnite relatari in Vechiul Testament cu privire la aceasta practica utilizata de profeti. Cea mai veche referinta biblica se refera la intalnirea lui Moise cu Dumnezeu pe munte, unde se mentioneaza ca s-a abtinut de la mancare si apa timp de 40 de zile si nopti, desi termenul "post" nu este totusi mentionat explicit.

Acelasi numar de 40 de zile este postit si de catre Isus in desert, dovedind ca postul si rugaciunea sunt cele mai eficiente arma impotriva diavolului (aspect ce poate fi interpretat ca remnisecenta a viziunii antice despre post). Inca departe de conotatiile populare ale postului, in acea perioada aceasta practica era asociata cu comuniunea cu Dumnezeu, prin post facilitandu-se intalnirea cu Duhul Sfant, avand o puternica dimensiune escatologica.

In secolul al II-lea dupa Hrisos s-a stabilit postul Pastelui. Initial, durata acestuia era echivalenta cu timpul petrecut de Iisus in mormant, adica de 40 de ore. Nu era neaparat asociat cu jelirea, cat cu semnalarea anticipatiei ce precedea o implinire spirituala. Pe parcursul secolului al IV-lea, perioada de post dinaintea Pastelui a fost extinsa la 40 de zile, ca o comemorare a celor 40 de ani pe care copiii lui Israel i-au petrecut in salbaticie si a celor 40 de zile petrecute de Iisus in desert, rezistand tentatiilor diavolului. Incepand din secolul al III-lea, miercurile si vinerile au fost desemnate ca zile de post pentru crestini: miercurea ca amintire a tradarii lui Iisus, iar vinerea ca amintire a mortii sale. Postul in zilele de duminica – ziua in care Dumnezeu s-a odihnit dupa facerea lumii si in zilele de sambata – ziua in care a inviat Iisus era interzis, intrucat, in acea perioada se considera ca postul si bucuria sunt antitetice.

Simbolismul postului a ramas aproape nealterat pe parcursul a doua milenii de crestinism. Prin post se incearca purificarea sufleteasca si rejuvenarea relatiei pe care oamenii o au cu Dumnezeu. Ascetismul autoimpus distorsioneaza relatia indivizilor cu lumea materiala, purificandu-i de efectele pacatelor, restaurand totodata in sufletele lor viziunea divina a existentei umane.

Sectiune asociata acestui articol: Retete de Post

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.