Painea feliata

Painea feliata

In 1928, dupa 16 ani de experimente, Otto Frederick Rohwedder a creat ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari inventii de care s-au bucurat brutariile: painea feliata.

Istorie:

Otto Frederick Rohwedder a fost primul om care si-a indreptat atentia catre inventarea unei masinarii care sa felieze automat o paine, portionand-o in bucati egale. In 1912 a construit primul prototip, dar acesta a fost distrus intr-un incediu.

Au urmat alti 16 ani de incercari, pana la obtinerea instrumentului perfect de feliere. Prima utilizare in scop commercial a acestuia a avut loc la 7 iulie 1928 si a fost efectuata de brutaria Chillicothe Baking Company din Missouri. Produsul, denumit "Kleen Maid Sliced Bread" s-a dovedit un succes major.

Impedimente

Initial, Otto Rohwedder a intampinat dificultati in a vinde atat masinaria, cat si conceptual de paine feliata. Multi brutari si-au manifestat ingrijorarea ca painea se va usca prea repede si ca nu va mai fi cumparata.

Pentru a combate aceste idei, Rohwedder a oferit doua solutii:

fixarea feliilor de paine intepandu-le cu o tepusa ce le-ar fi tinut una langa alta. Aceasta solutie nu a fost prea convenabila, intrucat era nevoie sa indepartezi tepusa pentru a lua o felie de paine.impachetarea feliilor de paine, solutie pe care a si fost implementata in varianta finala a masinariei lui.Evolutie

In ciuda acestor solutii, brutarii au fost reticenti la ideea lui Rohwedder, convinsi fiind ca nu le pasa cumparatorilor daca painea este sau nu feliata.

Totusi, Chillicothe Baking Company a decis sa ofere o sansa produsului. Cu o zi inainte de comercializarea painii feliate, ziarul local Contitution-Tribune a publicat un articol pe prima pagina si a alocat o pagina intreaga in interiorul ziarului pentru a face reclama acestui nou produs:

Dincolo de toate, ideea painii feliate nu este cu nimic diferita de ideea cafelei macinate, a suncii feliate sau orice alte produse moderne si general acceptate ce combina rezultatele superioare cu economisirea timpului si a efortului personal.

In doar doi ani de la lansarea produsului, pe piata au aparut numeroase firme care produceau si vindeau aparatele de feliat si ambalat painea. In 1933, 80% din painea comercializata in America era feliata cu ajutorul masinariei brevetate de Rohwedder. "Painea de sandwich", cum a fost denumita, a devenit omniprezenta in gospodariile americane.

Interdictii

Desi istoria painii feliate parea scrisa, in 1943 un eveniment neprevazut parea sa-i ameninte existenta. In timpul celui de al doilea razboi mondial, cand America trecea printr-o perioada de rationalizare a mancarii si materialelor, guvernul a decis ca pentru a face economie se impune interdictia de a comercializa paine feliata.

Pe 18 ianuarie 1943, in comunicatul de presa emis de oficiali ai guvernului care anunta interzicerea comercializarii painii feliate, se mentiona ca motivatie: "painea feliata are nevoie de un ambalaj mai greu decat al painii normale, pentru a nu se usca".

Conform interdictiei, nicio brutarie din New York nu avea voie sa felieze painea cu ajutorul masinariei lui Rohwedder, iar americanii au inceput din nou sa-si taie singuri feliile de paine acasa.

La doua luni dupa, interdictia a fost ridicata pentru ca s-a dovedit ca suma economisita era neglijabila.

Efectele inventiei painii feliate

Din moment ce painea feliata avea felii uniforme si mai subtiri, oamenii mancau mai multe si mai des. Cresterea consumului de paine a determinat si cresterea consumului de alimente tartinabile, precum unt, gemuri, creme de branza etc.Tot gratie uniformizarii feliilor de paine, au crescut si vanzarile sandwich maker-elor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Omleta cu ciuperci si somon afumat in sos de hrean
Bucataras.RO

Omleta cu ciuperci si somon afumat in sos de hrean

Pentru un pranz excelent!

Omleta cu ciuperci si somon afumat in sos de hrean
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin