In Ardeal si Banat exista un mic dejun foarte apreciat: Bundás kenyér. In traducere libera ar insemna "paine cu blana", dar la noi i se mai zice si paine in ou sau friganele.
E usor sa ne dam seama ca, dupa denumire, este vorba de o bunatate pe care am imprumutat-o din bucataria maghiara. Cu toate acestea, inventia nu le apartine. Istoria "bundasului" este mult mai indepartata si ne intoarce pana in perioada Imperiului Roman. Cartea de bucate "Apicius", al carui manuscris dateaza din anul 900, prezinta aceasta bunatate sub numele de "Prajitura de iarna cu grau".
Asa se face ca de aici au adoptat-o mai multe popoare. De exemplu, acelasi mic dejun il mai gasim si in Franta (French toast sau Pain perdu), Germania (Fotzelschnitten), Anglia (Poor knights sau Golden bread), Spania (Torrijas) etc.
Romanii luau painea veche si o scufundau intr-un amestec de lapte si oua, apoi o gateau, prajind painea in ulei sau in unt. La fel se prepara si astazi, cu mici variatiuni.
Revenind la prepararea "painii cu blana" din Ardeal, aceasta se inmoaie in lapte si se trece prin oul batut, in care, de multe ori, se adauga si mici bucatele de sunca sau slanina. Apoi, painea se prajeste in ulei cel mult un minut si se consuma cat e calda. Se mai poate consuma cu usturoi sau cu iaurt, dar si cu cascaval.
Avand in vedere ca este o mancare consistenta, in Ardeal se serveste cu ceai cu lamaie.
Sursa foto: mamistietot.ro
Sursa articol: feminis.ro
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor Cred că-ncepe să-mi placă mult de tot ideea de băutură și mâncare 2 în1. Mai ales că nu e...
Smoothie multicereale și fructeEste pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii