In Ardeal si Banat exista un mic dejun foarte apreciat: Bundás kenyér. In traducere libera ar insemna "paine cu blana", dar la noi i se mai zice si paine in ou sau friganele.
E usor sa ne dam seama ca, dupa denumire, este vorba de o bunatate pe care am imprumutat-o din bucataria maghiara. Cu toate acestea, inventia nu le apartine. Istoria "bundasului" este mult mai indepartata si ne intoarce pana in perioada Imperiului Roman. Cartea de bucate "Apicius", al carui manuscris dateaza din anul 900, prezinta aceasta bunatate sub numele de "Prajitura de iarna cu grau".
Asa se face ca de aici au adoptat-o mai multe popoare. De exemplu, acelasi mic dejun il mai gasim si in Franta (French toast sau Pain perdu), Germania (Fotzelschnitten), Anglia (Poor knights sau Golden bread), Spania (Torrijas) etc.
Romanii luau painea veche si o scufundau intr-un amestec de lapte si oua, apoi o gateau, prajind painea in ulei sau in unt. La fel se prepara si astazi, cu mici variatiuni.
Revenind la prepararea "painii cu blana" din Ardeal, aceasta se inmoaie in lapte si se trece prin oul batut, in care, de multe ori, se adauga si mici bucatele de sunca sau slanina. Apoi, painea se prajeste in ulei cel mult un minut si se consuma cat e calda. Se mai poate consuma cu usturoi sau cu iaurt, dar si cu cascaval.
Avand in vedere ca este o mancare consistenta, in Ardeal se serveste cu ceai cu lamaie.
Sursa foto: mamistietot.ro
Sursa articol: feminis.ro
Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaAceste rulouri sunt asa pufoase si bune, bune, mai ales daca va place spanacul. Daca nu aveti timp sa luati masa, va puneti...
Aperitiv rulouri cu spanac si branzaSocată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...
Socată reţeta buniciiDescopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Comentarii