Painea cu blana - povestea deliciosului mic dejun iubit de ardeleni si banateni

Painea cu blana - povestea deliciosului mic dejun iubit de ardeleni si banateni

In Ardeal si Banat exista un mic dejun foarte apreciat: Bundás kenyér. In traducere libera ar insemna "paine cu blana", dar la noi i se mai zice si paine in ou sau friganele.

E usor sa ne dam seama ca, dupa denumire, este vorba de o bunatate pe care am imprumutat-o din bucataria maghiara. Cu toate acestea, inventia nu le apartine. Istoria "bundasului" este mult mai indepartata si ne intoarce pana in perioada Imperiului Roman. Cartea de bucate "Apicius", al carui manuscris dateaza din anul 900, prezinta aceasta bunatate sub numele de "Prajitura de iarna cu grau".

Asa se face ca de aici au adoptat-o mai multe popoare. De exemplu, acelasi mic dejun il mai gasim si in Franta (French toast sau Pain perdu), Germania (Fotzelschnitten), Anglia (Poor knights sau Golden bread), Spania (Torrijas) etc.

Romanii luau painea veche si o scufundau intr-un amestec de lapte si oua, apoi o gateau, prajind painea in ulei sau in unt. La fel se prepara si astazi, cu mici variatiuni.

Revenind la prepararea "painii cu blana" din Ardeal, aceasta se inmoaie in lapte si se trece prin oul batut, in care, de multe ori, se adauga si mici bucatele de sunca sau slanina. Apoi, painea se prajeste in ulei cel mult un minut si se consuma cat e calda. Se mai poate consuma cu usturoi sau cu iaurt, dar si cu cascaval.

Avand in vedere ca este o mancare consistenta, in Ardeal se serveste cu ceai cu lamaie. 

Sursa foto: mamistietot.ro
Sursa articol: feminis.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia