Un orasel din Suceava a devenit de cativa ani renumit in toata lumea pentru culturile de varza si de legume.
Oraselul are 5000 de locuitori, se numeste Milisauti, dar i se mai spune si Orasul muraturilor sau Orasul verzei, deoarece majoritatea localnicilor de aici se ocupa cu gradinaritul si cu pusul de muraturi.
Pentru multi dintre locuitori, pusul de muraturi a devenit o adevarata pasiune, iar "arta" lor este apreciata in toata lumea.
De fapt, tocmai datorita pasiunii si a productiilor gigant (500 de tone de muraturi anual), varza de aici a ajuns un "brand" national: "varza de Milisauti".
Aici are loc in fiecare an si "Festivalul Verzei", sarbatorit cu mare fast imediat dupa Sfanta Maria Mica, pe 9 septembrie.
Insa, nu doar varza murata reprezinta specialitatea acestui orasel minune. Castravetii murati sunt, de asemenea, printre cei mai buni din lume.
Secretul? Posibil sa fie apa pe care o folosesc milisautenii, care provine dintr-o salina straveche: Mina Cacica, aflata la 25 de kilometri distanta si a carei apa are proprietati curative miraculoase.
"E atat de sarata, incat trebuie sa o indoim cu apa dulce. Dar e cea mai buna saramura din lume", spune Toader Sorea, unul dintre sateni.
In mina Cacica se afla si un lac sapat manual de mineri la vreo 40 de metri adancime, unde s-a plimbat chiar si Carol I, intr-o barcuta, in anul 1902.
In acelasi timp, e posibil ca secretul sa stea in metoda de conservare a muraturilor: lasate peste iarna in butoaie mari, ce plutesc in iazuri.
"Butoaiele cu castraveciori le punem iarna in iaz si acolo punem butoaiele, apa circuland nu ingheata si butoaiele stau in apa aia, apa vine direct din izvor, nu ingheata niciodata, spune Georgeta Semeniuc, o localnica.
In orice caz, un lucru e sigur: muraturile de aici sunt unice in lume.
Unii dintre localnici ambaleaza muraturi si le trimit spre vanzare in magazine din tara si din strainatate.
Altii si-au deschis afaceri si pe internet, unde vand varza murata in vid, ca sa poata fi transportata mai usor si sa tina mai mult.
Totodata, muraturi din Milisauti gasiti si in pietele din Suceava si Iasi, vandute din butoaie uriase, inalte de 3-4 metri, in care incap 10 - 20 de tone de legume.
Surse articol: digi24.ro, gandul.info
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaUn dulce simplu și super apreciat în familia noastră!
Plăcintă cu brânză dulce și stafideMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii