Un orasel din Suceava a devenit de cativa ani renumit in toata lumea pentru culturile de varza si de legume.
Oraselul are 5000 de locuitori, se numeste Milisauti, dar i se mai spune si Orasul muraturilor sau Orasul verzei, deoarece majoritatea localnicilor de aici se ocupa cu gradinaritul si cu pusul de muraturi.
Pentru multi dintre locuitori, pusul de muraturi a devenit o adevarata pasiune, iar "arta" lor este apreciata in toata lumea.
De fapt, tocmai datorita pasiunii si a productiilor gigant (500 de tone de muraturi anual), varza de aici a ajuns un "brand" national: "varza de Milisauti".
Aici are loc in fiecare an si "Festivalul Verzei", sarbatorit cu mare fast imediat dupa Sfanta Maria Mica, pe 9 septembrie.
Insa, nu doar varza murata reprezinta specialitatea acestui orasel minune. Castravetii murati sunt, de asemenea, printre cei mai buni din lume.
Secretul? Posibil sa fie apa pe care o folosesc milisautenii, care provine dintr-o salina straveche: Mina Cacica, aflata la 25 de kilometri distanta si a carei apa are proprietati curative miraculoase.
"E atat de sarata, incat trebuie sa o indoim cu apa dulce. Dar e cea mai buna saramura din lume", spune Toader Sorea, unul dintre sateni.
In mina Cacica se afla si un lac sapat manual de mineri la vreo 40 de metri adancime, unde s-a plimbat chiar si Carol I, intr-o barcuta, in anul 1902.
In acelasi timp, e posibil ca secretul sa stea in metoda de conservare a muraturilor: lasate peste iarna in butoaie mari, ce plutesc in iazuri.
"Butoaiele cu castraveciori le punem iarna in iaz si acolo punem butoaiele, apa circuland nu ingheata si butoaiele stau in apa aia, apa vine direct din izvor, nu ingheata niciodata, spune Georgeta Semeniuc, o localnica.
In orice caz, un lucru e sigur: muraturile de aici sunt unice in lume.
Unii dintre localnici ambaleaza muraturi si le trimit spre vanzare in magazine din tara si din strainatate.
Altii si-au deschis afaceri si pe internet, unde vand varza murata in vid, ca sa poata fi transportata mai usor si sa tina mai mult.
Totodata, muraturi din Milisauti gasiti si in pietele din Suceava si Iasi, vandute din butoaie uriase, inalte de 3-4 metri, in care incap 10 - 20 de tone de legume.
Surse articol: digi24.ro, gandul.info
Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioaseTarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorA iesit o tocanita tare buna, delicioasa de fapt!
Tocanita de porc cu cartofiAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii