Despre obiceiuri alimentare

Despre obiceiuri alimentare

Fiinta umana este omnivora, adica se alimenteaza cu produse atat animale, cat si vegetale, ceea ce reprezinta o caracteristica destul de rara in natura, majoritatea celorlalte specii impartinandu-se in carnivore sau erbivore (cu exceptia porcului si a sobolanului). In cautarea diversitatii alimentare, omul a trebuit sa gaseasca metode de a distinge cu precizie produsele comestibile de cele necomestibile, metode ce au fost asimilate prin imitatie si antrenament si s-au perpetuat de la o generatie la alta, conducand la aversiuni instinctive fata de anumite alimente sau chiar gusturi.

Este dovedit faptul ca oamenilor le place gustul dulce si il detesta pe cel amar. Testele facute pe nou-nascuti au demonstrat ca acestia prezinta inca din primele zile aceste caracteristici umane, respingand spontan arome amare sau acre.

Dincolo de aceste trasaturi generale aplicabile oricarei fiinte umane, exista obiceiuri specifice fiecarei culturi in parte ce pot fi catalogate drept dezgustatoare de altii. De exemplu, insectele (o bogata sursa de proteine) ce sunt consumate pe scara larga in Asia si Africa sunt considerate respingatoare de catre europeni, la fel cum branza cu mucegai, "specialitatea" bucatariei franceze este detestata de catre asiatici.

Exista doua motive ce stau la baza respingerii unor alimente: instinctul de conservare al speciei ce ne impune sa ne ferim de alimentele noi ce ar putea fi toxice si o serie de reactii de natura psihologica ce ne creeaza anumite retineri atunci cand e vorba de mancare. Evitam gustul amar pentru ca multe plante otravitoare sunt amare si suntem incantati de gustul dulce pentru ca alimentele dulci sunt surse rapide de energie.

O alta explicatie pentru obiceiurile alimentare actuale este faptul ca pana in secolul al XVIII-lea alimentele constituiau un alt indicator al statutului social. Fructele ce cresteau aproape de pamant precum capsunile, pepenii etc. si animalele precum porcul erau considerate potrivite pentru paturile sociale inferioare, iar pasarile si fructele si legumele de deasupra solului erau considerate superioare, prin urmare faceau parte din alimentatia nobililor. Lucrurile erau atat de bine batute in cuie, incat in perioada medievala erau state in care taranii trebuiau sa declare si daca au adulmecat alte alimente decat cele permise lor. 

Rolul alimentelor ca indicator al statusului social s-a mai estompat incepand cu secolul al XIX-lea, odata cu aparitia restaurantelor care ofereau servicii de calitate oricui isi putea permite, indiferent de clasa sociala din care facea parte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura cu alune si cafea
5
Dulciuri

Prajitura cu alune si cafea

Prajitura cu alune si cafea
Parteneri
Desert briose cu mere caramelizate
Bucataras.RO

Desert briose cu mere caramelizate

Ce mai punem dimineata in pachetul celor mici? Ce mai servim dulce langa o cafea? Ne mai punem intrebarea asta! Niste simple...

Desert briose cu mere caramelizate
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat